Τα παράδοξα της διαγραφολογίας στον ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάζεται σε 4'
Τα παράδοξα της διαγραφολογίας στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο Παύλος Πολάκης και ο Χρήστος Σπίρτζης

Υπό διαγραφή ο Χρήστος Σπρίρτζης, δεν συνεδριάζει καν η Επιτροπή Δεοντολογίας για τον Παύλο Πολάκη

Στον «αστερισμό» των στελεχών …υπό διαγραφή συνεχίζει να κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Με μια μεγάλη δόση παραδοξολογίας να καταγράφεται στο εσωτερικό του. Χθες συνεδρίασε η Επιτροπή Δεοντολογίας με αντικείμενο την πρόταση διαγραφής του Χρήστου Σπίρτζη, ενώ ο ήδη διαγραμμένος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα όχι όμως και από τον ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης παραμένει δραστήριος στο εσωκομματικό πεδίο.

Μια παράδοξη κατάσταση αν εξετάσει κανείς συνδυαστικά τις περιπτώσεις του πρώην υπουργού Μεταφορών και του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας:

Ο Χρήστος Σπίρτζης παραπέμφθηκε στο «πειθαρχικό» με καταγγελίες για «ατομική ατζέντα» και επιθέσεις στον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη.

Από την άλλη ο Παύλος Πολάκης δεν παραπέμπεται στο ίδιο όργανο αν και έχει ήδη διαγραφεί από την Κ.Ο λόγω της φραστικής επίθεση σε συνεργάτιδα του Άδωνι Γεωργιάδη. Επίσης παρά το ότι τις τελευταίες ημέρες επιτίθεται, αφήνοντας αιχμές για συναλλαγές με την Ν.Δ εναντίον της, Αθηνάς Λινού, δηλαδή ενός μέλους της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ! 

Ο Χρήστος Σπίρτζης

Θυμίζουμε ότι ο Χρήστος Σπίρτζης παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας μετά από επιστολή 70 μεσαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Στην σχετική επιστολή τους καταλόγισαν μεταξύ άλλων στον πρώην υπουργό Μεταφορών ότι «λειτουργεί από την πρώτη μέρα που δεν εκλέχτηκε βουλευτής και ιδίως μετά την εκλογή του νέου Προέδρου, με ατομική ατζέντα».

Επίσης επιρρίπτουν ως κατηγορία στον Χρήστο Σπίρτζη,  φράσεις κριτικής προς τον Στέφανο Κασσελάκη. Πιο συγκεκριμένα τις φράσεις «μέλη της ΙΚΕ Κασσελάκη», «σταλινικού χαρακτήρα αποφάσεις», «ο Κασσελάκης δεν μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη», «ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πιο πολύ από όλους στις εκλογές».

Όπως εύκολα μπορεί κανείς να παρατηρήσει οι εκφράσεις αυτές συνιστούν πολιτικές εκτιμήσεις και συνακόλουθα πολιτική κριτική. Έστω κι αν η εκφορά του λόγου είναι έντονα επικριτική. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο Χρήστος Σπίρτζης επισήμανε σε δημόσιες δηλώσεις του πως «στα δημοκρατικά προοδευτικά κόμματα μέχρι στιγμής δεν υπάρχει διαγραφή γιατί κάποιο στέλεχος εξέφρασε την άποψή του».

Στην χθεσινή συνεδρίασή της για τον Χρήστο Σπίρτζη η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να επανεξετάσει το θέμα σε νέα συνεδρίαση στις 23 Αυγούστου. Επισης επέβαλε επίπληξη στον Χρήστο Σπίρτζη για την απόφασή του να μην προσέλθει στην συνεδρίαση όπου είχε κληθεί, και επιφυλασσόμενος για την παρουσία του σε μελλοντικό χρόνο.

Να σημειωθεί  τυχόν εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας για την διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη δεν σημαίνει αυτόματα την απομάκρυνσή του. Αφού για να συμβεί αυτό πρέπει να επικυρωθεί η εισήγηση στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτή αναμένεται στο τέλος Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Ο Παύλος Πολάκης

Οι εξελίξεις στην υπόθεση Σπίρτζη έρχονται σε αντίθεση με την περίπτωση του Παύλου Πολάκη που εμφανώς εδώ και πολλούς μήνες ακολουθεί διακριτή πορεία στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που εύλογα θα μπορούσε να γίνει αντιληπτό ως «ατομική ατζέντα».

Θυμίζουμε ότι έχει διαφοροποιηθεί σε κεντρικές επιλογές του κόμματος (νομοσχέδιο για γάμο ομόφυλων, θέση για εξοπλισμούς).

Η συνθήκη αυτή κορυφώθηκε με την διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την ευθεία αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη που έλαβε την σχετική απόφαση. «Μόνον ο λαός διαγράφει» ήταν η απάντηση – θυμίζουμε- του Παύλου Πολάκη όταν πληροφορήθηκε την διαγραφή του.

Μάλιστα στην συνέχεια επισήμανε ότι τα θέματα αυτά θα επιλυθούν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο. Ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι δεν μετανιώνει για την φραστική επίθεση στην συνεργάτιδα του Άδωνι Γεωργιάδη.

Παράλληλα, όπως αναφέραμε, το τελευταίο διάστημα ο βουλευτής Χανίων επιτίθεται μέσω αναρτήσεων στην Αθηνά Λινού. Θυμίζουμε ότι η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε στην φραστική επίθεση Πολάκη εναντίον της συνεργάτιδας του Αδ.Γεωργιάδη ζητώντας συγνώμη για λογαριασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Βουλή.

Οι καταγγελίες του Παύλου Πολάκη για την Αθηνά Λινού δεν αναφέρονται στις πολιτικές απόψεις της. Αντίθετα σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα του συζύγου της. Ο Παύλος Πολάκης έχει καταγγείλει ότι εταιρία στην οποία αναφέρει πως μετέχει η Αθηνά Λινού και ο συζυγός της έχει λάβει από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατουλη απευθείας ανάθεση έργου, αξίας 30.000 ευρώ.

Ενδεικτικά στην τελευταία  ανάρτησή του θέτει το ερώτημα του αν ή ίδια εταιρία «λαμβάνει χρηματικά ποσά ύψους εκατομμυρίων από χορηγίες ιδιωτών στην ΑΜΚΕ «Πρόληψις» (Ινστιτούτο Prolepsis) χωρίς να καταθέτει οικονομικούς και διαχειριστικούς απολογισμούς».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα