Τα παζάρια της Δύσης με Τουρκία για τους αγωγούς εκνευρίζουν την Αθήνα
Πίεση για συνεργασία Ελλάδας- Τουρκίας- Ισραήλ στο φυσικό αέριο φέρονται να ασκούν ΗΠΑ και Γερμανία, ενώ η Ουάσινγκτον πασχίζει να “χωρίσει” Άγκυρα- Μόσχα και η ΕΕ διστάζει να λάβει ουσιαστικά μέτρα στο ενεργειακό
- 22 Μαρτίου 2022 06:18
Η κυβέρνηση διαψεύδει τα περί μυστικής συμφωνίας Ελλάδας- Τουρκίας– Ισραήλ για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και προβληματίζεται με τα σενάρια για deal ΗΠΑ- Άγκυρας με τους S400, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι διχασμένη όσον αφορά στη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς χθες για το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει ούτε μυστική ούτε φανερή συμφωνία για συνεργασία με Τουρκία και Ισραήλ για το φυσικό αέριο, ενώ όσον αφορά στον East Med περιορίστηκε λακωνικά να αναφέρει ότι δεν υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη.
Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ που θεωρούσαν τον συγκεκριμένο αγωγό ασύμφορο, πλέον λόγω του πολέμου στην Ουκρανία επανεξετάζουν την κατασκευή του, στην οποία όμως είχε εκφράσει αντιρρήσεις η Τουρκία καθώς θα περνά από περιοχές τις οποιες διεκδικεί για λογαριασμό της.
Το άλλο σενάριο είναι η μεταφορά φυσικού αερίου απο το Ισραήλ προς την Τουρκία μέσω της ΑΟΖ της Κύπρου, το οποίο όμως προϋποθέτει λύση του Κυπριακού ενώ η Άγκυρα διεκδικεί για λογαριασμό του ψευδοκράτους τα δικαιώματα από την κυπριακή ΑΟΖ.
Σημειωτέον ότι σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, η γεώτρηση αξιολόγησης «Glaucus-2» κατέδειξε φυσικό αέριο υψηλής ποιότητας στο Τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Οι γεωτρητικές εργασίες διεξήχθησαν από την κοινοπραξία ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited – Qatar Petroleum International Upstream LLC.
Ένας αγωγός Ισραήλ- Τουρκίας θα έπρεπε διαφορετικά να περάσει από τις ΑΟΖ του Λιβάνου και της Συρίας, πράγμα αδύνατον για προφανείς λόγους…
Και στις δύο αυτές περιπτώσεις το φυσικό αέριο θα μεταφερόταν στη συνέχεια μέσω Ελλάδας και του αγωγού TAP προς την Ευρώπη.
Πίεση για συνεργασία Ελλάδας- Τουρκίας- Ισραήλ στο φυσικό αέριο φέρεται να ασκεί εκτός από τις ΗΠΑ και η Γερμανία, η οποία όμως ταυτόχρονα μπλοκάρει την επιβολή πανευρωπαϊκού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς και τη δημιουργία ενός ταμείου από το οποίο να χρηματοδοτούν τα κράτη- μέλη μέτρα στήριξης. Δηλαδή δύο από τα βασικά σημεία της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Έτσι η ΕΕ διστάζει ακόμη να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, δύο μόλις ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Ειδικότερα σύμφωνα με το Bloomberg, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία και Εσθονία διαφωνούν με το πλαφόν, που υποστηρίζουν εκτός από την Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, στο πλαίσιο της “νέας συμμαχίας του νότου”, που διαμορφώθηκε στη συνάντηση της Ρώμης την Παρασκευή.
Στην Αθήνα πάντως δεν θεωρούν ότι η μάχη έχει λήξει, καθώς δεν υπάρχει ακόμη εικόνα για το προσχέδιο συμπερασμάτων και δεν έχει γίνει καν η προπαρασκευαστική συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Την ίδια στιγμή η Αθήνα ευλόγως δεν ενθουσιάζεται με τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ έχουν προτείνει στην Άγκυρα να δώσει τους S400 στην Ουκρανία με αντάλλαγμα την άρση του αποκλεισμού από το πρόγραμμα για τα μαχητικά αεροσκάφη F35. Ο κ. Οικονόμου κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα των New York Times έκανε λόγο για “δημοσιογραφικές πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται από κάπου από τη δική μας πλευρά”.
Στην πραγματικότητα βέβαια είναι δύσκολο η Άγκυρα να έρθει σε τόσο ευθεία σύγκρουση με τη Ρωσία, τόσο για νομικούς λόγους που έχουν να κάνουν με την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος, όσο και για πρακτικούς λόγους, καθώς η Μόσχα είναι ο μόνος παίκτης αρκετά κοντά και αρκετά ισχυρός για να απειλήσει την Τουρκία. Επιπλέον ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έχει υιοθετήσει αυτή την ιδέα του Κογκρέσου, αποφεύγοντας κάθε κίνηση που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ακόμη και ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο.
Και μόνο όμως το γεγονός ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αναζητούν τρόπους να διαρρήξουν τις σχέσεις Άγκυρας- Μόσχας δείχνει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να έχει κεντρικό ρόλο στους αμερικανικούς σχεδιασμούς στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις