Τα πρώτα crash test της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο ερχομός του Ρέγκλινγκ και οι προγραμματικές
Από το Σάββατο το Μαξίμου έστειλε προς πάσα κατεύθυνση μήνυμα μεταρρυθμιστικής διάθεσης, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων και κυρίως της επίσκεψης του επικεφαλής του ESM, ενώ μεγάλα θέματα όπως η ΔΕΗ, το Ελληνικό και το μεταναστευτικό βρίσκονται στο τραπέζι.
- 15 Ιουλίου 2019 07:11
Η εβδομάδα που ξεκινά και θα ολοκληρωθεί με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα είναι καθοριστική, καθώς σήμερα φτάνει στην Αθήνα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος την Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Η επίσκεψη Ρέγκλινγκ είναι κρίσιμη καθώς ο επικεφαλής του ESM προεκλογικά είχε εκφράσει την ανησυχία του για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2019 προαναγγέλλοντας ότι το θέμα αυτό θα το συζητούσε με τη νέα κυβέρνηση, ενώ μετεκλογικά δήλωσε ότι οι καθορισμένοι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος για την Ελλάδα. Και ναι μεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ούτως ή άλλως δηλώσει ότι θα ζητήσει τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή αφού θα έχει πρώτα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που θα πείσουν τους εταίρους. Έχει όμως επίσης διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα, καθώς και ότι μέχρι τις 10 Αυγούστου θα έχει ψηφιστεί το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει την πρώτη φάση φορολογικών μειώσεων για το 2020 (ΕΝΦΙΑ και φόρο επιχειρήσεων), καθώς και τη μείωση ΦΠΑ συνολικά στην εστίαση από το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.
Ο πρωθυπουργός το Σάββατο είχε σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, στην οποία συμμετείχαν ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι υφυπουργοί Απόστολος Βεσυρόπουλος, Γιώργος Ζαββός και Θόδωρης Σκυλακάκης. Και στη συνέχεια κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι συζητήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα ανακοινωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις το τριήμερο 20-22 Ιουλίου, σημειώνοντας με νόημα ότι επιβεβαιώθηκε ότι η υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων θα διαφυλάξει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Το Μαξίμου έβαλε λοιπόν στο τραπέζι τις μεταρρυθμίσεις, με το βλέμμα στην επίσκεψη Ρέγκλινγκ και τις προγραμματικές. Ενώ η τήρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων της χώρας θα είναι και η ασπίδα απέναντι σε τυχόν ενστάσεις των εταίρων και δανειστών για το σχέδιο φορολογικών μειώσεων. Ο κ.Σταϊκούρας την Πέμπτη υπενθυμίζεται ότι είχε συναντήσει τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, τον επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση, στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και γενικούς διευθυντές του υπουργείου, για τα έσοδα και τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Εξάλλου και προεκλογικά ο κ.Μητσοτάκης είχε δηλώσει πολλάκις την εμπιστοσύνη του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τα στοιχεία που δίνει για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.
Ως εκ τούτου, όπως εξηγούσε κυβερνητικό στέλεχος στο News 24/7, η βασική γραμμή της κυβέρνησης αφορά στην τήρηση των στόχων, καθώς εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι, δεν υπάρχει περίπτωση ο Ρέγκλινγκ ή άλλος από τους εταίρους να ζητήσει να αλλάξει το μείγμα πολιτικής.
Η ίδια πηγή ξεκαθάριζε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πάει βέβαια με λογική ρήξης, αλλά πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, καθώς όπως τόνιζε ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε τη χώρα σε καθεστώς αυξημένης επιτροπείας, ενώ σημείωνε ότι θα γίνει συζήτηση και όχι διαπραγμάτευση.
“Δεν πάμε να πάρουμε την ιδιοκτησία του προγράμματος που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να παρουσιάσουμε ένα δικό μας σχέδιο και πρόγραμμα” προσέθετε χαρακτηριστικά.
Η νέα κυβέρνηση έχει ανοίξει όμως και μία σειρά “καυτών” θεμάτων, όπως η ΔΕΗ και το Ελληνικό. Για το θέμα της ΔΕΗ αίσθηση αν μη τι άλλο προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για την κατάσταση της Επιχείρησης, ενώ για το Ελληνικό ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι το θέμα είναι πολύπλοκο.
Την ίδια στιγμή το Μαξίμου δίνει προτεραιότητα και στο μεταναστευτικό. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου.