Τα σενάρια για Βενιζέλο υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας με στήριξη της ΝΔ
Στον απόηχο της παρέμβασης Σαμαρά που χαρακτήρισε απαραίτητο εταίρο το Κίνημα Αλλαγής. Γιατί ο Αντώναρος κάλεσε το Μητσοτάκη να αναθεωρήσει την άποψή του για Παυλόπουλο και πως ο Άδωνις επιβεβαίωσε το σενάριο για Βενιζέλο
- 13 Απριλίου 2018 07:26
Το Ραδιόφωνο 24/7 έφερε στην επιφάνεια ένα θέμα που ζυμώνεται εδώ και καιρό στο παρασκήνιο μεταξύ των σαμαρικών στη ΝΔ και των βενιζελικών στο Κίνημα Αλλαγής και δεν είναι άλλο από το σενάριο να προωθηθεί η υποψηφιότητα Βενιζέλου για την προεδρία της Δημοκρατία με στήριξη της ΝΔ το 2020 που ολοκληρώνεται η θητεία Παυλόπουλου. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το σενάριο είναι υπαρκτό και δουλεύεται για να προωθηθεί όσο και αν φαντάζει μακρινό από πολιτική άποψη το 2020. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η παρέμβαση Σαμαρά με το άρθρο του στην Καθημερινή το Πάσχα όπου χαρακτήρισε απαραίτητο σύμμαχο για τη ΝΔ το Κίνημα Αλλαγής.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα πρώτα καρφιά που δέχτηκε ο πρώην πρωθυπουργός ήταν από την καραμανλική πτέρυγα. Πρώτος ο Νικήτας Κακλαμάνης μίλησε για πλήρη δυσαρμονία ανάμεσα στην άποψη Σαμαρά και την βάση της ΝΔ αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Ευάγγελος Αντώναρος μέσω του Ραδιοφώνου 24/7 ήταν περισσότερο αποκαλυπτικός καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναθεωρήσει την άποψή του για τον Προκόπη Παυλόπουλο και να τον προτείνει το 2020 προκειμένου ο νυν πρόεδρος να κάνει δεύτερη θητεία στο Προεδρικό Μέγαρο.
Το σενάριο της υποψηφιότητας Βενιζέλου για την προεδρία της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε ουσιαστικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας χτες στο Ραδιόφωνο 24/7 καθώς όχι μόνο δεν απέκλεισε αυτό το σενάριο αλλά μίλησε εγκωμιαστικά για τον κ. Βενιζέλο και τις ικανότητές τους και ο ίδιος εμφανίστηκε θετικός. «Ο κ. Βενιζέλος είναι ένας άνθρωπος του οποίου τις πολιτικές ικανότητες προσωπικά εκτιμώ πάρα πολύ. Αυτό τώρα σημαίνει προφανώς ότι εάν ρωτούσαν εμένα – δεν αποφασίζω εγώ για αυτά τα θέματα- εάν ρωτούσαν εμένα εάν ο κ.Βενιζέλος μπορεί να παίξει διάφορους ρόλους, προφανώς η γνώμη μου θα ήταν θετική. Τον θεωρώ ικανό». Στην επισήμανση ότι η ερώτηση αφορούσε ειδικά το πολιτειακό αξίωμα, ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να διευκρινίσει: «Δε θέλω να μπω τώρα σε σενάρια, γιατί σας είπα εγώ δε θα αποφασίσω τώρα για αυτά. Εγώ μιλάω γενικά και επί της αρχής. τον θεωρώ ικανό πολιτικό πρόσωπο. Τώρα από κει και πέρα τι θα φέρει το μέλλον… Σε κάθε περίπτωση πάντως τον αντιμετωπίζω ως πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και ως μέλος της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής. Όχι σαν κάτι χωριστό. Δεν κάνουμε συμφωνίες και συζητήσεις με τον καθέναν σε προσωπικό επίπεδο».
Το εν λόγω σενάριο που προωθείται από το δίδυμο Σαμαρά Βενιζέλου στηρίζεται στην πραγματικότητα σε ένα άλλο σενάριο σύμφωνα με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευελπιστεί στις επόμενες εκλογές σε αυτοδυναμία της ΝΔ και σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία 180 βουλευτών μαζί με το Κίνημα Αλλαγής ώστε τα δύο κόμματα να μπορέσουν να εκλέξουν πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς να έχουν την ανάγκη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου η ΝΔ εφόσον είναι στην κυβέρνηση να μην κινδυνεύει σε διακοπή της θητείας της όπως έγινε με την κυβέρνηση Σαμαρά το 2014.
Με τον τρόπο αυτό Σαμαρικοί και Βενιζελικοί προσδοκούν ότι θα μπορούσαν βγάλουν από τη μέση τον Προκόπη Παυλόπουλο και μέσω αυτού να αποδυναμώσουν τον Κώστα Καραμανλή εντός της ΝΔ και να μειώσουν τα ερείσματά του στα κέντρα εξουσίας. Άλλωστε το Κίνημα Αλλαγής (τότε Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά και Ποτάμι καθώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχαν ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο το 2015).
Βεβαίως τώρα τα πράγματα είναι πιο σύνθετα καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η ΝΔ θα μπει σε περιπέτειες καθώς θα οξυνθούν στο έπακρο οι εσωτερικές της αντιθέσεις, ιδιαίτερα μεταξύ καραμανλικών και σαμαρικών και η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εξαιρετικά δύσκολη. Δεν είναι εξηγήσιμη διαφορετικά η σιωπή του Μοσχάτου τόσες μέρες και η σαφής διάθεση να υποβαθμιστεί το θέμα της παρέμβασης Σαμαρά.
Από την άλλη όμως και τα πράγματα στο Κίνημα Αλλαγής δεν είναι καλύτερα καθώς η Φώφη Γεννηματά είναι σε κόντρα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και φυσικά είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η πλευρά Παπανδρέου επουδενί δεν πρόκειται να συναινέσει στην προοπτική της μεταπήδησης Βενιζέλου στην προεδρία της Δημοκρατίας καθώς οι δύο άνδρες έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς από την περίοδο του 2011 και μετά όταν ο Γιώργος Παπανδρέου αποχώρησε από την πρωθυπουργία και εν συνεχεία διέσπασε το ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Βενιζέλου.