Τα σχέδια της κυβέρνησης για το ΑΣΕΠ – Όχι σε “μοντέλο ΕΦΚΑ”

Διαβάζεται σε 4'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Θοδωρής Λιβάνιος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Θοδωρής Λιβάνιος Eurokinissi

Πως θα μειωθεί ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων, αλλά και ο χρόνος από την αποστολή των πινάκων από το ΑΣΕΠ μέχρι την πρόσληψη στο δημόσιο. Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη με Μητσοτάκη- Λιβάνιο

Τρόπους να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ αναζητεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, διαβεβαιώνοντας όμως ότι δεν θα θιγεί ένα από τα σημαντικότερα κεκτημένα της Μεταπολίτευσης για τη διαφάνεια των προσλήψεων στο δημόσιο.

Τις προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών για τις νέες αιτήσεις που εξετάζονται στο ΑΣΕΠ παρουσίασαν ειδικότερα χθες στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος και η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη σε σύσκεψη στο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε άλλωστε πριν τις ευρωεκλογές προαναγγείλει κινήσεις για να δοθεί ώθηση στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, με αφορμή τις καθυστερήσεις στις προσλήψεις νοσηλευτών στο ΕΣΥ (οι προσλήψεις ιατρών σημειωτέον ότι είναι εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ ούτως ή άλλως).

Σημειωτέον μάλιστα ότι αρχικά ο πρωθυπουργός προγραμμάτιζε να επισκεφθεί το υπουργείο Εσωτερικών αύριο Πέμπτη, αφού σήμερα βρεθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης για να δώσει μήνυμα για τη μάχη κατά της ακρίβειας. Ωστόσο αποφασίστηκε τελικά η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να βρεθεί στο Μαξίμου χθες για μία διευρυμένη σύσκεψη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Επικρατείας Μάκης Βορίδης και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης και ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής.

Όχι σε “μοντέλο ΕΦΚΑ” στο ΑΣΕΠ

Σύμφωνα πάντως με αξιόπιστες πληροφορίες, η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δεν εξετάζει σενάρια για δημιουργία ενός “μίνι- ΑΣΕΠ”, δηλαδή το ενδεχόμενο να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία μέρος της διαδικασίας με βάση το μοντέλο που έχει ήδη εφαρμοστεί στον ΕΦΚΑ. Ούτε όμως και να ανατεθεί σε ένα επικουρικό οργανισμό ο ρόλος που έχει σήμερα στην επιλογή διοικήσεων στο δημόσιο τομέα, κάτι άλλωστε που θεσμοθετήθηκε ως μνημονιακή απαίτηση των εταίρων.

Τα σενάρια αυτά πράγματι είχαν πέσει στο τραπέζι κατά το παρελθόν. Ο κ. Λιβάνιος όμως σύμφωνα με πληροφορίες θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος για μοντέλο ΕΦΚΑ στο ΑΣΕΠ, δεδομένου πως δεν υπάρχει ο ίδιος βαθμός γραφειοκρατικής δυσκολίας με την έκδοση συντάξεων, αλλά και ότι το Συμβούλιο έχει τη στελέχωση και την ικανότητα να επιταχύνει τη διαδικασία των προσλήψεων, εφόσον λυθούν γραφειοκρατικά ζητήματα.

Πως θα μειωθεί ο χρόνος ελέγχου των αιτήσεων

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου συζητήθηκε η ψηφιοποίηση των διαδικασιών που ακολουθούνται σήμερα, με σκοπό τον ταχύτερο έλεγχο των αιτήσεων μέσω της άντλησης δεδομένων από υπηρεσίες όπως το Ptyxia.gov.gr και το Taxisnet. Με τον τρόπο αυτόν, τα πιστοποιημένα προσόντα των υποψηφίων θα επικαιροποιούνται άμεσα, περιορίζοντας έτσι τους ελέγχους που γίνονται από το ΑΣΕΠ και συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων.

Με άλλα λόγια, θα αξιοποιηθούν επιτέλους οι δυνατότητες του μητρώου ΑΣΕΠ, που έχει αναπτύξει το Συμβούλιο εδώ και μία δεκαετία, αλλά δεν είχε τεθεί ποτέ σε εφαρμογή. Το ζήτημα είναι πως μέχρι στιγμής η υποβολή των αναγκαίων δικαιολογητικών και ο έλεγχος γίνονται αναλογικά.

Πλέον ο αιτών θα παίρνει πχ βεβαίωση πτυχίου ή ετών ασφάλισης από το gov.gr και θα τα ανεβάζει ψηφιακά με την αίτηση του. Και αφού τα στοιχεία θα έχουν τη “σφραγίδα” του  gov.gr, δεν θα χάνεται χρόνος στον ελεγχο των αιτήσεων. Σημειωτέον ότι σήμερα ένας υπάλληλος του ΑΣΕΠ κατά μέσο όρο ελέγχει 10 με 12 αιτήσεις ημερησίως.

Πως θα μειωθούν οι καθυστερήσεις και από τους φορείς που προσλαμβάνουν

Επιπλέον, συζητήθηκε η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια που σήμερα καθυστερούν την πλήρωση θέσεων και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το κύρος του ΑΣΕΠ.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα μειωθεί ο χρόνος από τους οριστικούς πίνακες μέχρι την ανάληψη καθηκόντων των προσληφθέντων, με επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Μέχρι σήμερα, επειδή έχουν “ξεμείνει” παλιότερες προβλέψεις, ελέγχει το ΑΣΕΠ και μετά ελέγχει ξανά ο φορέας τις αιτήσεις. Αυτό θα αλλάξει, δεδομένου άλλωστε ότι θα υπάρχει όπως αναφέρθηκε η δικλείδα ασφαλείας του gov.gr.

Από εκεί και πέρα βέβαια, απαιτείται και τα υπουργεία και οι φορείς να μην κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή του ΑΣΕΠ όταν πχ βάζουν πρόσθετα προσόντα στις προκηρύξεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα