Ταμείο Ανάκαμψης για την κοινωνία: Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ο Αλ. Τσίπρας
Τα κονδύλια να φθάσουν σε μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους και όχι σε φίλους και εκλεκτούς ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση.
- 17 Μαΐου 2021 06:11
Η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης να γίνει με κριτήριο της ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας και όχι να εκτελεστεί ως business plan ολίγων εκλεκτών και φίλων. Αυτό το πολιτικό μήνυμα αναμένεται να δώσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας στις 18:00 το απόγευμα σε διαδικτυακή εκδήλωση τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Θυμίζουμε ότι από την έγκρισή του Ταμείου Ανάκαμψης τον περασμένο Ιούλιο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαιρετήσει την απόφαση αυτή της Ευρώπης για την διάθεση κονδυλίων ανασυγκρότησης των οικονομιών στην μετά-Covid εποχή. Έχει όμως επισημάνει παράλληλα ότι η πολιτική στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις είναι καθοριστική για το αν τα κονδύλια αυτά θα λειτουργήσουν υπέρ της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των αυτοαπασχολούμενων των μισθωτών και των ανέργων.
Στο ζήτημα του ταμείου Ανάκαμψης – θυμίζουμε- αναφέρθηκε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που έδωσε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Σημείωσε πως «η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα ενός σχεδιασμού πολύ φιλόδοξου από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενός πολύ μεγάλου ποσού για τα ελληνικά δεδομένα που θα πρέπει να το αξιοποιήσει σωστά». Σχολίασε όμως παράλληλα: «Τι έκανε μέχρι σήμερα; Κατά την άποψή μου ήταν άτολμη στην αντιμετώπιση των οικονομικών κινδύνων, της πολύ μεγάλης ύφεσης. Και η πολύ μεγάλη ύφεση ήταν 8,2%.8,2% είναι η 3η χειρότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρωζώνη. Και είναι η 2η χειρότερη μεταπολεμικά στην οικονομική ιστορία
Ποιοί θα βρεθούν στην παρουσίαση
Οι πρόταση που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας, αποτελεί μια συλλογική επεξεργασία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που θέτει συγκεκριμένους άξονες στρατηγικής για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου. Παράλληλα συνιστά μία πρόταση άμεσης εφαρμογής με γνώμονα τις ανάγκες της χώρας. Διαθέτει εκσυγχρονιστικά στοιχεία όπως η ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και ο μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου όπως και σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά: Όπως η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων μαζί με την υπηρέτηση της αναγκαιότητας για μία «δίκαιη πράσινη μετάβαση». Επίσης πρόκειται για μία επεξεργασία που φαίνεται να έχει συσπειρώσει όλο το στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ αφού για την κατάρτιση της πρότασης έχουν εργαστεί υποομάδες με επικεφαλής τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου: Την αρμόδια τομεάρχη Έφη Αχτσιόγλου, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, τον καθηγητή/πρώην υφυπουργό Δημήτρη Λιάκο, τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και άλλους. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση καταρτίστηκε «στο πλαίσιο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς φορείς και θεσμούς».
Η πρόταση θα παρουσιαστεί στα πρότυπα ανάλογων πρωτοβουλιών που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα θα ακολουθήσει συζήτηση με πανεπιστημιακούς, εκπροσώπους οργανώσεων και στελέχη της αγοράς. Στην εκδήλωση θα μετέχει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Γιώργος Στεφανόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας και ο Γιάννης Καλτσάς, Επικεφαλής της Διεύθυνσης για τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε Ελλάδα και Κύπρο. Έντονο θα είναι το «πράσινο» στοιχείο αφού θα παραβρεθει η Θεοδότα Νάντσού, Επικεφαλής Πολιτικής της WWF Ελλάς και η Νατάσα Ρωμανού, Eρευνήτρια κλιματικής αλλαγής στη NASA, συμβεβλημένη καθηγήτρια με το Πανεπιστήμιο Columbia.
Χαρίτσης: Δίκαιη και διαχειρίσιμη ανάπτυξη
Η διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης αντανακλά τις πολιτικές προτεραιότητες της κάθε πολιτικής δύναμης, όπως επισήμανε σε συνέντευξή του ο αρμόδιος για ζητήματα ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Σημείωσε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας γυρνάει πίσω σε κοινωνικά άδικες και οικονομικά αποτυχημένες συνταγές, που οδήγησαν στην κατάρρευση της οικονομίας μας 10 χρόνια πριν». Αντίθετα σημείωσε «οι δικές μας προτάσεις για την βιώσιμη επανεκκίνηση της της οικονομίας και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης συντείνουν στην ανάγκη να μην υπάρξει μια απλά ονομαστική μεγέθυνση οικονομικών μεγεθών για τους λίγους, αλλά μια διατηρήσιμη, δίκαιη ανάπτυξη που θα αφορά τους εργαζόμενους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την νεολαία».
Παππας: Ευρύ μέτωπο μικρομεσαίων και μισθωτών
Πολιτικό ενδιαφέρον όμως είχε και η επισήμανση του Νίκου Παππά που σε άρθρο του στην εφημερίδα «Παρόν» αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για «φίλους και εκλεκτους» επιχειρώντας παράλληλα να δημιουργήσει ρήγμα στην δυσαρέσκεια των στρωμάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της μισθωτής εργασίας που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική. Όπως ανέφερε ο Νίκος Παππάς «στο πεδίο της οικονομίας και μέσα στο σοκ του lockdown διαμορφώθηκε ένα ευρύ μέτωπο συναντίληψης μεταξύ μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και μισθωτών αλλά και προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων.Πρόκειται, σαφώς, για ένα μέτωπο που αποτελεί μεγάλη κατάκτηση για τις προοδευτικές δυνάμεις αλλά και μεγάλο αγκάθι για τη Ν.Δ. Ένα μέτωπο το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να διασπάσει». Σημείωσε πώς αυτό επιχειρείται με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά αφού «το ξήλωμα των εργασιακών κεκτημένων προσφέρεται από τον ίδιο, εν είδη «θυσίας», για τον εξευμενισμό της μεσαίας τάξης, που βλέπει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις -τα «ζόμπι» της ελληνικής επιχειρηματικότητας, κατά το σχέδιο Πισσαρίδη- να αποκλείονται από το δήθεν «Άγιο Δισκοπότηρο» της οικονομικής ευημερίας, το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο ξεκάθαρα πλέον αφορά λίγους και εκλεκτούς. Ενώ βλέπει, επίσης, να μη νομοθετούνται και τα μέτρα που ζητά η οργανωμένη επιχειρηματικότητα για διαγραφή/διακανονισμό των πανδημικών χρεών».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις