Τάσεις MRB: Προς επιστροφή στην κανονικότητα
Ψηλά στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες είναι το θέμα της διανομής του Κοινωνικού Μερίσματος και το θέμα των Ηλεκτρονικών Πλειστηριασμών - Διψήφιο ποσοστό καταγράφει ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς - Κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
- 13 Δεκεμβρίου 2017 12:23
Διατηρεί το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου η αξιωματική αντιπολίτευση, ταυτόχρονα όμως οι δείκτες αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και τους θεσμούς βελτιώνονται σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει η εξαμηνιαία έρευνα τάσης της MRB που παρουσιάζει το News 24/7 και το Ραδιόφωνο 24/7. Την ίδια ώρα οι πέντε βασικοί δείκτες αισιοδοξίας συνεχίζουν να κινούνται αρνητικά αλλά με βελτίωση.
Η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου παίρνει ποσοστό 30,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 21,3%. Το προβάδισμα της ΝΔ συνδυάζεται με την εξαιρετικά υψηλή συσπείρωση που εμφανίζουν οι ψηφοφόροι του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (91,1%), σε αντίθεση με την συσπείρωση των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος που διαμορφώνεται στο 55,6%, αισθητά βελτιωμένο σε σχέση με την μέτρηση του Ιουνίου.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το κόμμα Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 10,1% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,8% και το ΚΚΕ με 6,5%.
Η Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνει 2,8% στην πρόθεση ψήφου και το κόμμα των ΑΝΕΛ 2,2%.
Από τα Εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α συγκεντρώνει 2,1%, η Λαϊκή Ενότητα 1% και η Πλεύση Ελευθερίας 1,5%. Το ποσοστό της Αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στην συγκεκριμένη μέτρηση στο 12,8%.
Εικόνα Πολιτικών Προσώπων
Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, η δημοτικότητα (θετικές κρίσεις) για τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Α. Τσίπρα ανέρχεται στο 22,9%.
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κ. Μητσοτάκης αξιολογείται θετικά από το 29,2% των πολιτών.
Οι αξιολογήσεις των υπόλοιπων αρχηγών των κομμάτων έχουν ως εξής:
Φώφη Γεννηματά -> 17,7%
Βασίλης Λεβέντης -> 10,3%
Δημήτρης Κουτσούμπας -> 10%
Σταύρος Θεοδωράκης -> 8%
Πάνος Καμένος -> 8%
Νίκος Μιχαλολιάκος -> 6,7%
Παναγιώτης Λαφαζάνης -> 4,3%
Ζωή Κωνσταντοπούλου -> 7,5%
Στο δίπολο καταλληλότητας Πρωθυπουργού προηγείται ο κ. Κ Μητσοτάκης με ποσοστό 31,7% έναντι 22,1% του κ. Α. Τσίπρα, με μία διαφορά της τάξης του 9,6% (Ιούν. 11%)
Οι σχετικά καλύτερες αξιολογήσεις του Πρωθυπουργού (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπερείχε του αντιπάλου) εντοπίζονται στα θέματα της:
Ι) Διαφάνειας (23,6%)
ΙΙ) Της Κοινωνικής Πολιτικής (22,9%)
ΙΙΙ) Της Εξωτερικής Πολιτικής (22,7%)
ενώ ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κ. Μητσοτάκης (που υπερτερεί σε όλες τις παραμέτρους), εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά αξιολόγησης σε θέματα:
Ι) Εξωτερικής Πολιτικής (30,5%)
IIΙ) Διαπραγμάτευσης με Εταίρους & Δανειστές (28,9%)
II) Οικονομικής Πολιτικής και Ανάπτυξη (28,4%)
Επισημαίνεται ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται περισσότερο κριτικοί απέναντι στον πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα σε όλα τα θέματα / τομείς, σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους της ΝΔ που εκφράζουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης απέναντι στον κ. Κ. Μητσοτάκη.
Αξιολόγηση των Πολιτικών Δρώντων
Οι πολίτες αξιολογούν θετικά το συνολικό έργο της κυβέρνησης σε ποσοστό 20,1% (Ιούν. 16,4%), με τις αρνητικές αξιολογήσεις να διαμορφώνονται στο 78,1% (Ιούν. 81,3%).
Οι χειρισμοί και η στάση του Πρωθυπουργού στην Κυβέρνηση Συνεργασίας κρίνεται θετικά από το 23,2% (Ιούν. 19,2%) των πολιτών, με τις αρνητικές αξιολογήσεις να διαμορφώνονται στο 74,5% (Ιούν. 79,6%).
Οι χειρισμοί του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κρίνονται θετικά από το 31,8% (Ιούν. 29,3%) του εκλογικού σώματος και αρνητικά από το 66,5% (Ιούν. 68,5%).
Το 35,3% των πολιτών πιστεύει ότι σε περίπτωση που στην διακυβέρνηση της χώρας βρίσκονταν η ΝΔ αντί του ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα ή το ίδιο καλά όπως σήμερα, και το 57,2% (Ιούν. 58,7%) πιστεύει ότι τα πράγματα θα ήταν όσο κακά είναι σήμερα ή και χειρότερα.
Το 35,2% (Ιούν. 34,7%) των πολιτών πιστεύει ότι η Κυβερνητική Πρόταση της ΝΔ αποτελεί μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την διακυβέρνηση της χώρας.
Το βασικό σύνθημα του Πρωθυπουργού ως προς την «Δίκαιη Ανάπτυξη» αντιμετωπίζεται θετικά από το 65,6% (Ιούν. 50,2%) των πολιτών, αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Στην δυνατότητα υλοποίησης της συγκεκριμένης δέσμευσης της κυβέρνησης πιστεύει το 23,4% (Ιούν. 19,1%).
Η πρόταση του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη «Οι Έλληνες Αξίζουμε Καλύτερα» θεωρείται ελκυστική από το 61%. Η συγκεκριμένη πρόταση συγκεντρώνει πολύ υψηλότερα ποσοστά αποδοχής από «Την Συμφωνία Αλήθειας».
Οι πολίτες πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί την Μέσο-Κατώτερη Κ/Ο τάξη εξίσου με τη ΝΔ, ενώ η ΝΔ την Μεσαία τάξη και με μεγάλη διαφορά την Μέσο-Ανώτερη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία «αυτοτοποθετούνται» στην Μεσαία (49,7%) και Κατώτερη Κ/Ο τάξη (43,5).
Εκλογική Επιρροή
Στην παρούσα μέτρηση, η παράσταση νίκης είναι υπέρ του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σε νίκη της ΝΔ πιστεύει το 55,6% (Ιούν. 58,4%) του εκλογικού σώματος, ενώ σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει το 17,4% (Ιούν. 14,8%).
Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα θέλατε να κερδίσει τις εκλογές όποτε και εάν γίνουν» το 36,2% δηλώνει ότι θα επιθυμούσε νίκη της ΝΔ και το 25,1% θα επιθυμούσε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε εάν κέρδιζε τις επερχόμενες εκλογές;» το 47,8% δηλώνει ότι θα ενοχλούνταν από μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και το 28,3% από το ενδεχόμενο νίκης της ΝΔ.
Ο Βαθμός Αισιοδοξίας & τα Συναισθήματα
Οι πέντε βασικοί δείκτες αισιοδοξίας που προκύπτουν από την αφαίρεση των θετικών από τις αρνητικές απαντήσεις και καταγράφουν διαχρονικά το κλίμα που επικρατεί στην χώρα, συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλά αρνητικά επίπεδα, αλλά με σαφή τάση βελτίωσης στην μέτρηση του Δεκεμβρίου 2017. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι πέντε δείκτες που αξιολογούν την κατάσταση της χώρας, αλλά και την προσωπική οικονομική κατάσταση των πολιτών και καταγράφουν τις προσδοκίες για το μέλλον, βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της κρίσης που έχουν καταγράψει οι ΤΑΣΕΙΣ. Αναλυτικά:
Ι) Γενική κατάσταση της χώρας -> -86% (Ιουν -91%)
ΙΙ) Οικονομία της χώρας -> -88% (Ιούν. -93%)
ΙΙΙ) Προσωπική οικονομική κατάσταση -> -65% (Ιουν. -70%)
IV) Εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης της χώρας στους επόμενους 12 μήνες -> -61% (Ιουν. -73%)
V) Εξέλιξη της προσωπικής τους οικονομικής κατάστασης τους επόμενους 12 μήνες -> -55% (Ιούν. -70%)
Τα βασικότερα προβλήματα της χώρας βάσει των απαντήσεων των πολιτών στην ερώτηση «Ποια είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Χώρα σήμερα;» με ποσοστά άνω του 10% είναι:
-Ανεργία -> 65,3%
-Φορολογικές Επιβαρύνσεις και Φορολογικό -> 47,3%
-Σύστημα υγείας/ Περίθαλψης -> 35,2%
-Έλλειψη Οικονομικής Ανάπτυξης -> 32%
-Πληθωρισμός / Ακρίβεια -> 24%
-Παιδεία και Εκπαίδευση -> 16,1%
-Ασφαλιστικό -> 11,8%
-Μεταναστευτικό / Προσφυγικό -> 11,8%
-Υποστήριξη των Οικονομικά Ασθενέστερων Κοινωνικά Ομάδων ->10,4%
-Δημοσιονομική Πολιτική ->10,3%
Σε σχέση με την μέτρηση του Ιουνίου σχεδόν όλα τα προβλήματα εμφανίζουν μια σταθερότητα ως προς τα ποσοστά αναφορών. Εξαίρεση αποτελεί το πρόβλημα της Ανεργίας, το οποίο παραμένει πρώτο αλλά αποκλιμακώνονται τα ποσοστά αναφορών κατά 3,1%. Αύξηση της τάξεως του +5,7% σε σχέση με τον Ιούνιο 2017 εμφανίζει το πρόβλημα των Φορολογικών Επιβαρύνσεων.
Ως προς τις θυσίες που έχουν κληθεί να κάνουν οι πολίτες, ναι μεν η πλειοψηφία εμφανίζει υψηλά ποσοστά απαισιοδοξίας με το 69,9% (Ιούν. 76,1%) να πιστεύει ότι οι θυσίες δεν θα πιάσουν τόπο ώστε να υπάρξει ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά αυξάνεται το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη και η οικονομία θα ανακάμψει 24,7% (Ιουν 20,2%).
Αύξηση παρατηρείται και στο ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύουν ότι οι θυσίες θα έχουν θετικό αντίκτυπο και στην προσωπική τους / οικογενειακή τους οικονομική κατάσταση 21,9% (Ιούν. 18,3%) με το 70,9% να δηλώνει ότι δεν θα υπάρχει βελτίωση (Ιούν. 76,6%).
Σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο, το 12,7% (Ιουν. 12,2%) των ερωτώμενων δηλώνει ότι αδυνατεί πλήρως ή σχεδόν πλήρως να ανταποκριθεί στις βασικές προσωπικές / οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις, ενώ το 68% (Ιούν. 72,4%) δηλώνει ότι ανταποκρίνεται με Μεγάλη Δυσκολία. Το 16,9% (Ιούν. 13%) των πολιτών δηλώνει ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ως προς τις οικονομικές υποχρεώσεις.
Οι πολίτες σε ποσοστό 24,1% πιστεύουν ότι το 2018 η οικονομία θα πετύχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ το 67,4% ότι δεν θα έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η δυναμική των συναισθημάτων που διακατέχουν τους Έλληνες σχετικά με την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας έχει ως εξής:
ΟΡΓΗ -> 59,4% (Ιούν. 62,3%)
ΝΤΡΟΠΗ -> 49,7% (Ιούν. 56%)
ΦΟΒΟΣ -> 38,6% (Ιούν. 38%)
ΕΛΠΙΔΑ -> 20,5% (Ιούν. 16,2%)
ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ -> 6,4% (Ιούν. 7,7%)
ΣΙΓΟΥΡΙΑ -> 4% (Ιούν. 2,1%)
Συνολικά παρατηρείται μείωση των αρνητικών Συναισθημάτων. Την μεγαλύτερη μείωση εμφανίζει το συναίσθημα της Ντροπής.
Επίσης, παρατηρείται αύξηση στο ποσοστό των ανθρώπων που εκφράζουν Ελπίδα +4,3% για δεύτερη συνεχή μέτρηση.
Η Αξιολόγηση της Σχέσης Ελλάδας και Ευρωπαίων Εταίρων
Ως προς την πορεία της χώρας, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της απέναντι στους Εταίρους και δανειστές, το 27,2% δηλώνει ότι η χώρα θα καταφέρει να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει (Ιούν. 19,3%), ενώ το 62,5% δηλώνει ότι δεν θα τα καταφέρει στον συγκεκριμένο τομέα (Ιούν. 68,1%).
Το 25,8% πιστεύει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει στις αγορές το αργότερο μέχρι το τέλος του 2018 (Ιούν. 19,4%), σε αντίθεση με το 60,9% που πιστεύει ότι η χώρα δεν θα τα καταφέρει.
Ως προς το Δημόσιο χρέος, το 23,9% των ερωτώμενων πιστεύει ότι η χώρα θα πετύχει μια θετική συμφωνία με τους θεσμούς για το χρέος έως το 2019. Αυτοί που πιστεύουν το αντίθετο ανέρχονται στο 65,8%.
Τέλος το 58,2% των ερωτώμενων πιστεύει ότι η χώρα με την λήξη του παρόντος προγράμματος θα χρειαστεί και νέο μνημόνιο, ενώ το 27,1% δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη νέου μνημονίου.
Ως προς τις επενδύσεις, το 27,2% πιστεύει ότι η χώρα σήμερα, σε σχέση με το παρελθόν, αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό ξένων επενδύσεων (Ιούν. 22%), ενώ το 59,7% διαφωνεί με αυτή τη θέση (65,8% τον Ιούνιο του 2017).
Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την Ευρωπαϊκή Ένωση
Η γρήγορη και «αναίμακτη» ολοκλήρωση της Αξιολόγησης αμβλύνει περισσότερο τις αρνητικές τοποθετήσεις των πολιτών ως προς την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την συμμετοχή της στη ζώνη του Ευρώ.
Ως προς τους διαχρονικούς δείκτες που παρακολουθεί η MRB HELLAS, στη διάρκεια της 8ετούς οικονομικής κρίσης που βίωσε και συνεχίζει να βιώνει η χώρα, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
-Η χώρα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του Ευρώ -> 77,9% (Ιούν. 69,6%)
-H χώρα θα καταφέρει να παραμείνει στο Ευρώ -> 81,3% (Ιούν. 71,6%)
-Η απόφαση να μπει η χώρα στη ζώνη του Ευρώ ήταν λάθος 58,7% (Ιούν.59,5%)
Θέματα Επικαιρότητας
Κοινωνικό Μέρισμα
Το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο διένειμε η κυβέρνηση στο πλαίσιο υπεραπόδοσης του προϋπολογισμού του 2017 ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, συναντά την σύμφωνη γνώμη του 67,1% των πολιτών.
Το 36,1% θεωρεί ότι ο τρόπος διανομής του κοινωνικού μερίσματος είναι δίκαιος με το 54,1% να τον θεωρεί άδικο, ενώ περίπου το 10% δεν παίρνει θέση.
Ως προς την προέλευση του κοινωνικού μερίσματος οι πολίτες πιστεύουν σε ποσοστό 48,5% ότι προήλθε αποκλειστικά από την υπερφορολόγηση, το 22% πιστεύει ότι προήλθε από στην συγκράτηση των δαπανών ή από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής ή από την ανάπτυξη της οικονομίας και το 17,2% πιστεύει ότι ήταν συνδυασμός υπερφορολόγησης και κάτι από τα παραπάνω. Τέλος το 12,3% δεν παίρνει θέση.
Τέλος, ως προς το πού θα έπρεπε να κατευθυνθεί το Υπερ-πλεόνασμα του Προϋπολογισμού, το 52,4% υποστηρίζει την διανομή Κοινωνικού Μερίσματος, το 27% δηλώνει ότι θα έπρεπε να διοχετευθεί σε υποδομές Υγείας, παιδείας κλπ) και το 11,5% ότι έπρεπε να διοχετευθεί στις επιχειρήσεις με στόχο τις επενδύσεις.
Πλειστηριασμοί
Οι πλειστηριασμοί βρίσκονται ψηλά στην πολιτική και επικοινωνιακή ατζέντα. Οι πολίτες, σε πρώτο επίπεδο, δηλαδή στην ευθεία ερώτηση εάν πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί, απαντούν ως εξής:
-Πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί σε κάθε περίπτωση ως έσχατη λύση αποπληρωμής ενός τραπεζικού χρέους. 3,6%
-Πλειστηριασμοί ακινήτων πρέπει να γίνονται μόνο στην περίπτωση που εφαρμόζονται αυστηρά οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, ώστε να μην πλήττονται τα βασικά δικαιώματα των οικονομικά αδυνάτων. 39,1%
-Πλειστηριασμοί ακινήτων δεν πρέπει να γίνονται σε καμία περίπτωση 52,9%.
-Η στάση του κοινού ως προς τους πλειστηριασμούς μεταβάλλεται αισθητά όταν μπαίνει η παράμετρος βιωσιμότητας των τραπεζών και ο κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων. Οι απαντήσεις των ερωτώμενων στη διλληματική ερώτηση, έχουν ως εξής:
-Πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί σε κάθε περίπτωση ως έσχατη λύση αποπληρωμής ενός τραπεζικού χρέους. 3,6%
-Να πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί ακινήτων ώστε οι τράπεζες να είναι βιώσιμες και να μειωθεί το χρέος από τα κόκκινα δάνεια 25,5%
-Να μην πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί ακινήτων, αλλά να γίνει γενναίο κούρεμα του συνόλου των καταθέσεων 38,8%
-Δεν παίρνει θέση απαντώντας ΔΞ/ΔΑ 32,1%
Συνολικά φαίνεται ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων είναι ένα σύνθετο θέμα που χρειάζεται διαχείριση.
Νέος διαγωνισμός για τηλεοπτικές άδειες Εθνικής Εμβέλειας
Το 44,9% των πολιτών αξιολογούν θετικά την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για τις Τηλεοπτικές άδειες Εθνικής Εμβέλειας. Αρνητικά αξιολογείται από το 32,9% ενώ 22,3% των πολιτών δεν παίρνει θέση.
Τα χαμηλότερα ποσοστά Θετικών αξιολογήσεων παρουσιάζονται μεταξύ των Ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, Του ΚΚΕ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.
Πλημμύρες Στην Δυτική Αττική
Το 80,7% των πολιτών πιστεύει ότι για τις Πλημύρες στην Δυτική Αττική υπάρχουν Ευθύνες και δεν ήταν θέμα μόνο των καιρικών φαινομένων.
Το 68,1% επιρρίπτει τις ευθύνες στους Δήμους της περιοχής, το 60,6% θεωρεί ότι υπάρχει ευθύνη και στην Περιφέρεια Αττικής. Πρέπει να σημειωθεί ότι το 37,1% θεωρεί υπευθύνους και τους πολίτες που έχουν χτίσει πάνω σε ρέματα.
Μεταναστευτικό
Αν και το μεταναστευτικό / προσφυγικό ως θέμα / πρόβλημα βρίσκεται σε ύφεση σε σχέση με το παρελθόν, η πλειοψηφία των Ελλήνων αντιμετωπίζει τους μετανάστες που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας με σκεπτικισμό, στα όρια της φοβικότητας. Σε μια σειρά από απόψεις στις οποίες εκτέθηκαν οι ερωτώμενοι, τα στοιχεία έχουν ως εξής:
Το 76,3% των Ελλήνων πιστεύει ότι λόγω των μεταναστών θα αυξηθεί η εγκληματικότητα
Το 77,9% των ερωτώμενων πιστεύουν ότι λόγω των μεταναστών αυξάνεται η ανεργία
Το 15% μόνο πιστεύει ότι οι μετανάστες μπορεί να συνεισφέρουν θετικά στην οικονομική ανάπτυξη
Το 19,7% πιστεύει ότι οι μετανάστες μπορεί να συμβάλουν θετικά στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας
Το 18,3% πιστεύει ότι οι μετανάστες θα μπορέσουν να ενσωματωθούν αρμονικά στην Ελληνική κοινωνία.
Εξελίξεις στην Κεντροαριστερά
Ως προς την εκλογή της κυρίας Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, το 43,8% δηλώνει πως αποτελεί θετική εξέλιξη, 40% αρνητική, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 16% δεν παίρνει θέση.
Στους Ψηφοφόρους της ΔΗΣΥ του Σεπτ. 2015, το ποσοστό των θετικών αξιολογήσεων ανέρχεται στο 91,8%, ενώ στους ψηφοφόρους του Ποταμιού ανέρχεται στο 54,5%.
Σε ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ του 33% και 39%, οι πολίτες πιστεύουν ότι η Κύρια Φ. Γεννηματά θα καταφέρει να Ανανεώσει τον πολιτικό χώρο της Κεντροαριστεράς, θα διατηρήσει την πολιτική ενότητα του χώρου, θα κάνει ισχυρή αντιπολίτευση και θα καταγράψει ένα πολύ καλύτερο ποσοστό από το άθροισμα των κομμάτων ΔΗΣΥ και Το Ποτάμι στις προηγούμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.
Ταυτότητα της έρευνας
Πανελλαδική έρευνα σε 2000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων Face to Face και συλλογή της Πρόθεσης Ψήφου με την χρήση κάλπης, που καταγράφει την πολιτική κατάσταση της χώρας έως και την 8η Δεκεμβρίου (χρόνος διεξαγωγής 1 με 8 Δεκεμβρίου 2017). Το δείγμα σταθμίστηκε βάσει δημογραφικών χαρακτηριστικών (ΕΛΣΤΑΤ) αλλά και ως προς την ψήφο στις Βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015