Τασούλας: Τιμητική αναφορά στην επέτειο κήρυξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα από τον Αλ. Υψηλάντη
Σήμερα η επέτειος των 200 ετών της κήρυξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στις παραδουνάβιες ηγεμονίες. Η αναφορά του προέδρου της Βουλής.
- 22 Φεβρουαρίου 2021 18:47
Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων της κήρυξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, στις 22 Φεβρουαρίου 1821, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας προέβη σε τιμητική αναφορά, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής την Δευτέρα (22/02), στα κρίσιμα και καθοριστικά εκείνα γεγονότα που αποτέλεσαν το προανάκρουσμα της Ελληνικής Επανάστασης.
Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε:
«Σαν σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως είναι γνωστό, ξεκίνησε, για την ακρίβεια το απόγευμα της 22ας Φεβρουαρίου του 1821, η πρόδρομος εκδήλωση, το προανάκρουσμα της Επαναστάσεως του 1821 στις παραδουνάβιες ηγεμονίες από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, ο οποίος, αφού παραιτήθηκε από την υπηρεσία του τσάρου Αλέξανδρου, διέσχισε έναν παραπόταμο του Δούναβη, ο οποίος ήταν τα όρια ανάμεσα στη Ρωσία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, και βάδισε προς την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, το Ιάσιο. Εκεί είναι περιοχή της Ρουμανίας σήμερα.
Η διάβαση του Προύθου ποταμού είναι η επέτειος την οποία τιμούμε σήμερα ως Βουλή των Ελλήνων και η οποία ξεκίνησε έναν αγώνα που κράτησε εννιά μήνες στη Μολδοβλαχία, από τον Φεβρουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 1821. Ο αγώνας αυτός κρίθηκε ιστορικά ότι αποτέλεσε έναν ισχυρότατο αντιπερισπασμό που διευκόλυνε την Επανάσταση, και την κήρυξη και τη διεξαγωγή της, στη μεσημβρινή Ελλάδα.
Δεν νίκησε ο Υψηλάντης στη Μολδοβλαχία, στήθηκαν, όμως, σημαντικά ηθικά τρόπαια στο Δραγατσάνι, στο Σκουλένι, στη Μονή Σέκου και αλλού, εις τρόπον ώστε όλες αυτές οι εξελίξεις, όλο αυτό το εννιάμηνο, να διευκολύνει την καλή έκβαση της Επαναστάσεως τον πρώτο χρόνο από την κήρυξή της και μέχρι την ώρα που στην πρώτη Εθνοσυνέλευση την 1η Ιανουαρίου 1822 στην Επίδαυρο κήρυξαν οι πρόγονοί μας την εθνική τους ανεξαρτησία.
Τιμούμε και θυμόμαστε ως Σώμα αυτή τη μνήμη, αυτήν την πορεία. Τιμούμε την προκήρυξη που δύο μέρες μετά εξέδωσε στο στρατόπεδό του ο Υψηλάντης στο Ιάσιο, η οποία φυλάσσεται στο Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο στην παλιά Βουλή. Και είμαστε βέβαιοι ότι με τις εκδηλώσεις που οργανώνει η πολιτεία, η Βουλή και όλοι οι φορείς, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, αυτή η συγκλονιστική επέτειος, η υπαρξιακή επέτειος για τη χώρα μας, για το κράτος μας, για το έθνος μας, θα τιμηθεί με τον πρέποντα τρόπο”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις