Τέλος στην παράσταση “Ο Κασσελάκης βουλευτής”

Διαβάζεται σε 4'
Τέλος στην παράσταση “Ο Κασσελάκης βουλευτής”
Ο Στέφανος Κασσελάκης στις θέσεις των επισήμων παρατηρητών στην Ολομέλεια της Βουλής

Ξεκαθάρισε πλήρως το τοπίο η νέα δήλωση της επιλαχούσας Ζ.Λάλη για την “ορφανή” έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου. Αναμένεται να ορκιστεί η Πόπη Τσαπανίδου.

Το «σχοινί» για να «πέσει η αυλαία» στην παράσταση «Ο Κασσελάκης Βουλευτής» τράβηξε χθες με δηλώσεις της η επιλαχούσα του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικές εκλογές του 2023, Ζωρζέτα Λάλη. Παρόλα αυτά, η υπόθεση αυτή αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των εσωκομματικών εξελίξεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Ζ.Λάλη

Η νομικός Ζωρζέτα Λάλη -θυμίζουμε είναι μία από τους 5 επιλαχόντες υποψηφίους του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, που μεσολαβούν έως την 9η θέση που είχε αποδοθεί στον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη.

Ως εκ τούτου (και με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής) είναι αυτοί στους οποίους είναι πιθανό θεωρητικά να τεθεί το ερώτημα για την αναπλήρωση της έδρας του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Όθωνα Ηλιόπουλου. Αφού ο τελευταίος παραιτήθηκε στις 10 Αυγούστου επικαλούμενος τις ακαδημαϊκές υποχρεώσεις του στις ΗΠΑ.

Σε χθεσινές δηλώσεις της στον ιστότοπο D-News, η Ζωρζέτα Λάλη ξεκαθάρισε ότι παραμένει σταθερή στην άποψη που είχε εκφράσει πριν από 5 μήνες σχετικά με το ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί προκειμένου να αποκτήσει την κοινοβουλευτική ιδιότητα ο Στέφανος Κασσελάκης.

Όπως χαρακτηριστικά είπε σε συνέντευξή της «όπως δήλωσα και τον περασμένο Μάρτιο, αν συντρέχουν οι συνταγματικές προϋποθέσεις, έχω σκοπό να τιμήσω την εμπιστοσύνη των εκλογέων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στο οποίο συμμετείχα, από τα έδρανα της Βουλής». Προσθέτοντας μάλιστα πως υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη έχουν εξαπολύσει απειλές εναντίον της και μέσω της εφημερίδας «Αυγή».

Η «επένδυση» της Κουμουνδρούρου

Η εμφατική δήλωση της Ζ.Λάλη ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο της αντικατάστασης του Όθωνα Ηλιόπουλου, στο οποίο φαίνεται πως η ηγεσία της Κουμουνδούρου είχε επενδύσει πολιτικά:

Αρχικά με τη δήλωση παραίτησης του Όθωνα Ηλιόπουλου στην οποία εκφράζονταν η επιθυμία του πρώην βουλευτή να αντικατασταθεί από τον Στέφανο Κασσελάκη λόγω της …ομογενειακής καταγωγής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Δίχως δηλαδή να προταχθεί η πολιτική ιδιότητα του Στέφανου Κασσελάκη.

Στη συνέχεια με την (προφανώς όχι …αυθόρμητη) ομοβροντία βουλευτών και στελεχών προσκείμενων στην ηγεσία Κασσελάκη που τάχθηκαν υπέρ του να «πάει» η έδρα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσά τους ήταν η Θ.Τζάκρη, ο Αλ.Αυλωνίτης, η Ν.Κασιμάτη, ο Π.Παππάς, η Ρ.Χρηστίδου, ενώ εντύπωση προκάλεσε και η ανάλογη δήλωση από την γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

Επίσης, με τη μεγάλη κινητοποίηση που έγινε στο επίπεδο του διαδικτύου. Εκεί που -ως έχει πολλάκις φανεί στο παρελθόν- δραστηριοποιούνται γνωστοί (επώνυμοι και ανώνυμοι) λογαριασμοί στήριξης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Πόπη Τσαπανίδου

Εξαρχής το ζήτημα της αντικατάστασης του Όθωνα Ηλιόπουλου δεν ήταν θέμα …εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού η διαδικασία της παραίτησης ενός βουλευτή είναι όχι μόνον ξεκάθαρα καθορισμένη αλλά και εξαιρετικά αυστηρή. Μια και πρόκειται για ζήτημα πολιτειακό.

Έτσι λοιπόν τη διαχείρισή της αναλαμβάνει το Προεδρείο της Βουλής, το οποίο θα κληθεί να κάνει τις προβλεπόμενες κινήσεις όταν η παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου ανακοινωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.  Αυτό θα συμβεί στα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτέμβρη όταν θα συνέλθει το κοινοβουλευτικό σώμα.

Από την πλευρά του Προεδρείου της Βουλής έχει ξεκαθαριστεί ότι η κοινοβουλευτική έδρα παραδίδεται στον πρώτο επιλαχόντα βουλευτή επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Στην προκειμένη περίπτωση είναι η πρώην εκπρόσωπος τύπου, Πόπη Τσαπανίδου. Μάλιστα, η γνωστή δημοσιογράφος αναμένεται να αποδεχθεί την έδρα σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες.

Οι επόμενοι επιλαχόντες είναι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και μετέπειτα διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Μιχάλης Καλογήρου, η καθηγήτρια Ευγενία Λειβαδάρου και ο επίσης ακαδημαϊκός Θανάσης Τσακρής που πολιτικά κινείται στην κίνηση «ΚΟΣΜΟΣ» του Πέτρου Κόκκαλή.

Στο επίκεντρο

Όπως προαναφέραμε πάντως, παρότι έχει ξεκαθαριστεί -τόσο θεσμικά όσο και με πολιτικούς όρους- πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα γίνει μέσω αυτού του τρόπου βουλευτής, το ζήτημα θα απασχολήσει εσωκομματικά.

Κυρίως εξαιτίας της εντονότατης πόλωσης που προδιαγράφεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και στις πολιτικές συγκρούσεις που αναμένονται τόσο στις συνεδριάσεις των οργάνων όσο και στο οργανωτικό συνέδριο του κόμματος που θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα