Τέμπη: Ο Τζιτζικώστας, ο ρόλος της Βόζεμπεργκ και η επιστολή Καρυστιανού

Διαβάζεται σε 8'
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας EUROKINISSI ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Η Καρυστιανού υπενθυμίζει ότι η Ελίζα Βόζεμπεργκ της ΝΔ θα προεδρεύσει στη σχετική ακρόαση για την έγκριση της τοποθέτησης του Απόστολού Τζιτζικώστα στη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών.

Με πρωτοβουλία της ευρωοομάδας της Αριστεράς, η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου “Τέμπη 2023” που έχασε την κόρη της στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, θα ενημερώσει τους Ευρωβουλευτές της Left, λίγο πριν την ακρόαση του υποψήφιου Έλληνα Επιτρόπου για το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Όπως έγινε γνωστό από τον Ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών, θα βρεθεί στο ΕΚ την Τετάρτη, ενώ προηγήθηκε email με επιστολή της που αποκάλυψε το Euractiv προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, όπου επισημαίνει τον κίνδυνο συγκάλυψης. Η ίδια επιστολή κοινοποιήθηκε και στον Επίτροπο Δικαιοσύνης της ΕΕ, Didier Reynders.

Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τα Τέμπη

Το θέμα βρίσκεται στο στόχαστρο των Βρυξελλών καθώς η επικεφαλής εισαγγελέας της ΕΕ Λάουρα Κοβέσι, έχει εδώ και καιρό εκκινήσει έρευνα για την “σύμβαση 717” που υπεγράφη το 2014 και αφορούσε την ανακατασκευή και αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης και τηλεχειρισμού στα ελληνικά τρένα. Στις 19 Μαρτίου η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά που κατέθεσε εκ μέρους του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών η Μαρία Καρυστιανού. Το θέμα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών συζητήθηκε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. 

Αυτή τη στιγμή, η υπόθεση των Τεμπών εκκρεμεί σε τρεις επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE και TRAN) και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Παράλληλα, εκκρεμούν τρεις πραγματογνωμοσύνες. Η πρώτη θα αφορά τις χημικές ουσίες, που βρέθηκαν από τις πραγματογνωμοσύνες που πραγματοποίησαν οι συγγενείς των θυμάτων. Η δεύτερη θα αφορά την τηλεδιοίκηση και η τρίτη τις γραμμές των τρένων.

Αντιδρούν οι συγγενείς

Το ζήτημα των Τεμπών έχει “ανάψει” εκ νέου αφότου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε από τη φον ντερ Λάιεν και πήρε το επίμαχο χαρτοφυλάκιο των μεταφορών στη νέα Επιτροπή που συγκροτείται.

Αντιπολιτευτικές πηγές στην Ελλάδα σημείωναν το προηγούμενο διάστημα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έκανε ούτως ή άλλως τα “αδύνατα δυνατά” για να τοποθετηθεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας Επίτροπος Μεταφορών στη νέα σύνθεση της Κομισιόν, για να εκμεταλλευτεί την εμπιστοσύνη των Βρυξελλών σε έναν τομέα που σχετίζεται άμεσα με την εθνική τραγωδία στα Τέμπη αλλά και την άθλια κατάσταση των εν Ελλάδι υποδομών.

Η φον ντερ Λάιεν ανήκει φυσικά στην ίδια “πολιτική οικογένεια” με τον Έλληνα πρωθυπουργό και εν τέλει, έδειξε να του κάνει τη “χάρη”. Ο διαφαινόμενος διορισμός Τζιτζικώστα είχε εξ αρχής προκαλέσει έκρηξη οργής από τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας.

Οι συγγενείς των θυμάτων είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους και με την τοποθέτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Ελίζας Βόζεμπεργκ, ως προέδρου της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού TRAN, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μια αμφιλεγόμενη επιλογή

Από τη δική του μεριά ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα πρέπει να “αποδείξει” εν πολλοίς πως η επιλογή του δεν έγινε για τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, αλλά γιατί έχει πλάνα ώστε το χαρτοφυλάκιό του να συνδράμει στην ουσιαστική ασφάλεια των μεταφορών με μεταρρυθμίσεις.

Η ίδια η Φον ντερ Λάιεν του ζήτησε “ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλών ταχυτήτων που θα συμβάλει στη σύνδεση των πρωτευουσών της Ε.Ε., μεταξύ άλλων με νυχτερινά τρένα, και θα επιταχύνει τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές”. Φυσικά, ο διορισμός Τζιτζικώστα έχει να κάνει και με το “μακεδονικό” θέμα, ωστόσο τα Τέμπη δεν μπορούν να βγουν από το προσκήνιο.

Μην ξεχνάμε πως ο Τζιτζικώστας κατακεραύνωνε διαρκώς τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ με την “αναβάθμισή” του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνιζε πως πλέον ο ίδιος θα “αναδείξει τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και της στρατηγικής της θέσης, ως χώρας-πύλης, για το εμπόριο, την ενέργεια και τη δικτύωση, τόσο προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου”, δίνοντας και μια γεωπολιτική “χροιά” στον διορισμό του, προς ικανοποίηση του κοινού που εκπροσωπεί.

Η επιστολή Καρυστιανού

Στην επιστολή της η Προέδρος των συγγενών των θυμάτων προειδοποιεί ότι η ανάθεση του χαρτοφυλακίου στον Έλληνα Επίτροπο δημιουργεί “σοβαρά ερωτηματικά και εντείνει τους φόβους για συγκάλυψης, θέτοντας προ των ευθυνών τους, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς”:

“Πώς είναι δυνατόν η ΕΕ να αναθέτει και να εμπιστεύεται τέτοιες κρίσιμες θέσεις μεγάλης ευθύνης για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ανάπτυξη των μεταφορών, σε πολιτικούς που συνδέονται με μια κυβέρνηση η οποία έχει αποτύχει πλήρως στον τομέα της ασφάλειας στη χώρα της;” σημειώνει.

“Οι συγγενείς των 57 θυμάτων αυτού του φρικτού εγκλήματος αναζητούν ενεργά την αποκάλυψη της αλήθειας ανάμεσα στα ατελείωτα ψέματα που έχουν ειπωθεί από τις αρχές”, αναφέρει σε άλλο σημείο και προσθέτει:

“Η Ελλάδα αντιμετωπίζει εδώ και καιρό τεράστια προβλήματα στον σιδηροδρομικό της τομέα, καθώς και συνεχείς παραβιάσεις της ασφάλειας και έλλειψη επενδύσεων που συμβάλλουν σε επαναλαμβανόμενα περιστατικά. Το τραγικό περιστατικό στα Τέμπη είναι το πιο καταστροφικό αποτέλεσμα αυτών των μακροχρόνιων προβλημάτων”.

Η Μαρία Καρυστιανού επανέρχεται στην περιβόητη σύμβαση 717, λέγοντας ότι “η μη ολοκλήρωση του σημαντικού έργου για την τηλεδιοίκηση ήταν κρίσιμη για την υποβάθμιση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, που οδήγησε στο δυστύχημα”. Παράλληλα, υπενθυμίζει τα τελευταία περιστατικά στην Αττική, όπως το δέντρο που μπήκε σε καμπίνα τρένου και τα την παραλίγο σύγκρουση δύο συρμών του προαστιακού, που υπενθυμίζουν τα σοβαρά προβλήματα υποδομών, τα οποία εντοπίζει όπως αναφέραμε και η έρευνα της Ευρωπαίας Εισαγγελέα Laura Kovesi για τη σύμβαση που αφορούσε στην ανακατασκευή και αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης και τηλεχειρισμού στα ελληνικά τρένα.

“Με την εν εξελίξει νομική υπόθεση, την τρέχουσα έρευνα για τη Σύμβαση 717 και τα άλυτα ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, πιστεύω ότι η ανάθεση των αρμοδιοτήτων για τις μεταφορές θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά την εμπιστοσύνη του κοινού στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και τις υποδομές μεταφορών”, αναφέρει και υπενθυμίζει τις προσπάθειες συγκάλυψης από τις πρώτες στιγμές μετά την τραγωδία:

“Μετά το περιστατικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι “όλα έδειχναν ότι το περιστατικό προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος”, πριν καν ξεκινήσει οποιαδήποτε έρευνα. Υπενθυμίζω επίσης ότι οι επίσημες αρχές αμέσως μετά το περιστατικό προσπάθησαν να συγκαλύψουν και να εξαφανίσουν όλα τα στοιχεία από τον τόπο του περιστατικού: Αυτό περιλαμβάνει χημικές αποδείξεις και ανθρώπινα λείψανα”.

Τέλος, η Μαρία Καρυστιανού υπενθυμίζει ότι η Ευρωβουλεύτρια της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ έχει εκλεγεί με πρόταση του ΕΛΚ, Πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου θα γίνει η σχετική ακρόαση για την έγκριση της τοποθέτησης του Απόστολού Τζιτζικώστα, στη θέση του Επιτρόπου.

Να αναφέρουμε ακόμη πως όπως αναφέρει και η Deutsche Welle, επικαλούμενη δημοσίευμα των Table Media του Βερολίνου,ο Τζιτζικώστας θα πρέπει να ασχοληθεί και με το σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας στην Ευρώπη, το οποίο, κατά τη βούληση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συνδέει μελλοντικά τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες- και με νυχτερινά δρομολόγια. Το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο ή και ανύπαρκτο. Πέρσι ένα δυστύχημα στη γραμμή που συνδέει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας, αποκάλυψε τις καταστροφικές συνθήκες που επικρατούν. Σχεδόν 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν, επειδή ένας άπειρος και ελλιπώς εκπαιδευμένος σταθμάρχης άφησε δύο αμαξοστοιχίες να συγκρουστούν στην ίδια γραμμή”.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, ο σύλλογος συγγενών των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, διοργανώνει μία μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στις ψυχές της 28ης Φεβρουαρίου του 2023.

Στη συναυλία θα μετέχουν πολλοί καλλιτέχνες αφιλοκερδώς (Φοίβος Δεληβοριάς,  Κοινοί Θνητοί, Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου και Τάνια Τσανακλίδου), ενώ ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023 ξεκαθαρίζει ότιτα έσοδα (από τα εισιτήρια) θα δοθούν για τις ανάγκες που έχει για τις νομικές κινήσεις του. Οι οικογένειες δεν έχουν ανάγκη από χρήματα. Οι νομικές κινήσεις που θα κάνουν χρειάζονται ποσά για τα οποία καμία ελληνική οικογένεια δεν θα ήταν προετοιμασμένη“.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα