Τέμπη: Τι σηματοδοτεί η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Τριαντόπουλο
Διαβάζεται σε 3'Η Προανακριτική Επιτροπή, η παραίτηση του Χρήστου Τριαντόπουλου και η εν εξελίξεις έρευνα της Δικαιοσύνης για το έγκλημα των Τεμπών.
- 06 Φεβρουαρίου 2025 19:41
Πολιτικές εξελίξεις έχουν πυροδοτήσει οι αποκαλύψεις για το έγκλημα των Τεμπών, καθώς και οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα, ενώ αντίστοιχες αναμένεται να είναι οι κινητοποιήσεις στις 28 Φεβρουαρίου, ημέρα που συμπληρώνονται 2 χρόνια από τη σιδηροδρομική τραγωδία.
Εν αναμονή της δημοσιοποίησης των νέων επιστημονικών πορισμάτων και της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα εστιάσει στις πιθανές ποινικές ευθύνες του Χρήστου Τριαντόπουλου για το «μπάζωμα» των Τεμπών, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προανήγγειλε το πρωί της Πέμπτης την παραίτησή του.
Ο ίδιος ο κ. Τριαντόπουλος, στην επιστολή που δημοσιοποίησε, κάνει λόγο για «αβάσιμες μομφές», ενώ προσθέτει πως «όλα όσα αναφέρονται είναι εκτός πάσης πραγματικότητας και λογικής», κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για «άκριτη εργαλειοποίηση της τραγωδίας».
Τι σηματοδοτεί η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής
Στην περίπτωση που η Βουλή καταλήξει να κάνει δεκτό το αίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σε βάρος του, η εξέλιξη αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει την εν εξελίξει ανάκριση που ενεργεί η τακτική Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και ειδικότερα το άρθρο 86 που αφορά στη δίωξη κατά μελών της Κυβέρνησης και στη σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου, μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Τις λεπτομέρειες του άρθρου 86Σ προβλέπει ο Νόμος περί ευθύνης υπουργών (Ν.3126/ 2003), όπου στο άρθρο 4 ορίζεται ότι δεν επιτρέπεται ανάκριση κατά υπουργού/υφυπουργού για τις αξιόποινες πράξεις πλημμελήματα ή κακουργήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων του χωρίς προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.
Αν κατά την διεξαγωγή της ανάκρισης προκύψουν στοιχεία τα οποία έχουν σχέση με τις αξιόποινες πράξεις που φέρεται να τέλεσε ο υφυπουργός, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από τον ανακριτή.
Συγχρόνως, η διαβίβαση των στοιχείων αυτών δεν εμποδίζει την πρόοδο της έρευνας ή εξέτασης ως προς τα άλλα μη πολιτικά πρόσωπα.
Με άλλα λόγια, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται από τον ανακριτή αξιολόγηση των στοιχείων που έχουν σχέση με ενδεχόμενη ποινική ευθύνη υπουργών.
Για τον λόγο αυτό, η δικογραφία που βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης διαχωρίζεται και το σκέλος για τα μη πολιτικά πρόσωπα συνεχίζει να τα έρευνα ο ανακριτής, ενώ τα στοιχεία που έχουν σχέση με ενδεχόμενη ευθύνη υπουργού αποτελούν αρμοδιότητα της Βουλής.