Τέμπη: Το δίλημμα Μητσοτάκη με τον Τριαντόπουλο
Διαβάζεται σε 5'Από την κυβέρνηση επικαλούνται ότι θέλουν πρώτα να δουν το κείμενο του αιτήματος του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική και η απόφαση δεν είναι πολιτικά εύκολη.
- 05 Φεβρουαρίου 2025 06:03
Το Μαξίμου δεν έσπευσε χθες να σηκώσει το γάντι της προανακριτικής για τα Τέμπη που πέταξε το ΠΑΣΟΚ, με το επιχείρημα ότι η Νέα Δημοκρατία θα τοποθετηθεί αφού διαβάσει πρώτα το αίτημα.
Στη συνέχεια κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις ότι το Μαξίμου δεν είχε ούτως ή άλλως καμία πρόθεση να αποδεχθεί το αίτημα του ΠΑΣΟΚ έλεγαν: “Αναμένουμε την πρόταση και τις λεπτομέρειές της. Εξάλλου για το ζήτημα αυτό η κυβέρνηση έχει ήδη τοποθετηθεί.”
Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ χθες προανήγγειλε την κατάθεση πρότασης για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκειμένου να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Χρήστου Τριαντόπουλου όσον αφορά την αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας των Τεμπών.
Ο κ. Τριαντόπουλος, που σήμερα είναι υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ήταν το επίμαχο διάστημα υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ επομένως στοχεύει ουσιαστικά στο Μαξίμου και προσωπικά στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άλλωστε η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει το ερώτημα ποιος έδωσε τις εντολές στον κ.Τριαντόπουλο.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα κατατεθεί σήμερα και επισήμως στη Βουλή και όπως λένε από τη Χαριλάου Τρικούπη θα βασίζεται στο πόρισμα της Εισαγγελέως Εφετών Λάρισας, της 15ης Ιουλίου 2024. Μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής και υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα, ότι απέκρυψε τα εν λόγω στοιχεία από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Τα περί “συμπληρωματικών” εγγράφων
Ο νυν Πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, πάντως ενημερώνοντας προχθές τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, δήλωσε ότι ουδέποτε το Κοινοβούλιο απέκρυψε στοιχεία και έκανε λόγο για συμπληρωματικά έγγραφα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον κ.Κακλαμάνη, η ποινική δικογραφία για το λεγόμενο “μπάζωμα” του χώρου της τραγωδίας στα Τέμπη ήρθε στη Βουλή στις 23 Μαΐου 2024 και αφορούσε εκτός από τον κ.Τριαντόπουλο, τον πρώην υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τους πρώην υφυπουργούς Ζωή Ράπτη και Μιχάλη Παπαδόπουλο.
Σύμφωνα επίσης με την ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Βουλής στις 6 Αυγούστου 2024, όταν δηλαδή το Κοινοβούλιο ήταν κλειστό λόγω θερινών διακοπών, συμπληρωματικά της δικογραφίας έγγραφα. Μεταξύ αυτών και έγγραφο από την Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας Αικατερίνη Μάτση με διαβιβαστικό που ανέφερε ότι πρέπει να υποβληθούν για συσχέτιση στην ήδη υποβληθείσα δικογραφία.
Το ΠΑΣΟΚ, όπως προαναφέρθηκε, επικαλείται ότι δεν ήταν συμπληρωματικά στοιχεία αλλά πόρισμα. Και σε κάθε περίπτωση ότι δεν πρόκειται για ένα αίτημα βασισμένο σε μήνυση συγγενούς αλλά σε έγγραφο της Δικαιοσύνης.
Η νομική και η πολιτική διάσταση
Παρότι στο Μαξίμου προφανώς… το σκέφτονται εάν θα “θυσιάσουν” τον κ. Τριαντόπουλο, το θέμα δεν είναι νομικό αλλά πολιτικό. Ακόμη δηλαδή και εάν κριθεί ότι από νομικής άποψης τα στοιχεία δεν επαρκούν για τη σύσταση προανακριτικής, πολιτικά η κυβέρνηση δεν μπορεί να πει εύκολα όχι. Δεδομένου άλλωστε ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην τελευταία συνέντευξη του στον Alpha δεν είχε αποκλείσει τη σύσταση προανακριτικής.
Ο πρωθυπουργός βέβαια ειδικότερα είχε δηλώσει ότι: “Η ανάκριση βαδίζει προς το τέλος της. Όταν ολοκληρωθεί, ανακριτής και εισαγγελέας θα έχουν την πλήρη εικόνα. Εάν αποφασίσουν ότι πρέπει να αποστείλουν τη δικογραφία στη Βουλή για ενδεχόμενη ποινική εμπλοκή πολιτικών προσώπων, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δε θα σταθεί εμπόδιο. Υπό την προϋπόθεση ότι ολοκληρωμένα ο εισαγγελέας κρίνει ότι υπάρχει ενδεχόμενη εμπλοκή, που πρέπει να διερευνηθεί από τη Βουλή”.
Το δίλημμα Μητσοτάκη και η πιο λογική απάντηση
Προφανώς δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε κατά νου την αποδοχή πρότασης του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική. Όμως από χθες το Μαξίμου βρίσκεται μπροστά σε ένα δύσκολο δίλημμα:
Εάν αποδεχθεί το αίτημα του ΠΑΣΟΚ, θα δώσει στην αξιωματική αντιπολίτευση την πρωτοβουλία των κινήσεων και θα δέχεται σφυροκόπημα από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή.
Εάν δεν το αποδεχθεί, ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης θα κατηγορούν την κυβέρνηση για συγκάλυψη. Για αυτό και φαίνεται πως τελικά θα το αποδεχθεί, ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να δηλώνει ότι δεν έχει τίποτε να κρύψει. Σημειωτέον ότι ο κ. Μητσοτάκης στην κρίσιμη συνέντευξη είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιχειρησιακά λάθη όσον αφορά στον καθαρισμό του χώρου της τραγωδίας, δήλωσε όμως πεπεισμένος ότι όλα έγιναν “για καλό σκοπό”.
Υπενθυμίζεται δε ότι στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένονται οι “επίσημες” πραγματογνωμοσύνες που έχουν παραγγείλει η Δικαιοσύνη και ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Τα πορίσματα δε αναμένει το ΠΑΣΟΚ για να προχωρήσει η από κοινού με τα υπόλοιπα κόμματα της κεντροαριστεράς κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. Σημειωτέον πάντως ότι τα σενάρια να σπεύσει να ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης για να προλάβει την αντιπολίτευση διαψεύδονται από κυβερνητικά στελέχη.