Τέμπη: Το σχέδιο της κυβέρνησης για το 70% που βλέπει συγκάλυψη

Διαβάζεται σε 4'
Τέμπη: Το σχέδιο της κυβέρνησης για το 70% που βλέπει συγκάλυψη
Eurokinissi @Γιάννης Παναγόπουλος

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει παγιωθεί σε μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης η άποψη περί συγκάλυψης στα Τέμπη και η κυβέρνηση επιλέγει τώρα την ένταση με την αντιπολίτευση.

Αντιμέτωπη με το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 70% των πολιτών -και πολύ περισσότερο τέσσερις στους 10 Νεοδημοκράτες – θεωρούν πως για τα Τέμπη υπήρξε συγκάλυψη, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Στο γεγονός αυτό το Μαξίμου απαντά με στρατηγική έντασης, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για παραπλάνηση της κοινής γνώμης με τοξικότητα, λάσπη και θεωρίες συνομωσίας. Αλλά και για σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υποστηρίζει δε ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης σε αυτή της Νέας Δημοκρατίας. Και ταυτόχρονα επιχειρεί να φρενάρει τη συμμετοχή δεξιών και κεντρώων ψηφοφόρων στις διαδηλώσεις της 28ης Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά το αφήγημα σχεδίου αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης που λάνσαρε προχθές ο κ.Μητσοτάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επιτέθηκε χθες εκ νέου σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για παραπλανηθείσα κοινή γνώμη. 

“Υπάρχει τεράστια παραπλάνηση της κοινής γνώμης από την αντιπολίτευση, που τη νοιάζουν τα πολιτικά οφέλη και προσπαθεί να βρει ένα σωσίβιο. Αλλά φαίνεται ότι ειδικά το ΠΑΣΟΚ περισσότερο χάνει παρά κερδίζει”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.

Το δύσκολο τοπίο των δημοσκοπήσεων

Πράγματι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι μόνοι κερδισμένοι από τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος και η πολιτική αντιπαράθεση για τα Τέμπη είναι τα κόμματα που ισχυρίζονται ότι είναι “αντισυστημικά”. Δηλαδή η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Αλλά ενώ στο Μαξίμου αναζητούν… παρηγοριά στο γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν ενισχύονται, και η ΝΔ παραμένει σε δημοσκοπικό ναδίρ. Ενώ ο κ. Βελόπουλος και η κ.Λατινοπούλου προφανώς αλιεύουν ψήφους από το κυβερνών κόμμα. 

Φαίνεται όμως ότι ο κ.Μητσοτάκης θεωρεί σε μεγάλο ποσοστό τις ψήφους αυτές ούτως ή άλλως χαμένες και εστιάζει στους κεντροδεξιούς και πασοκογενείς ψηφοφόρους, που αξιολογούν τη σταθερότητα υψηλά ως κριτήριο ψήφου.

Στο κοινό αυτό απευθύνεται και η σύγκριση των διαδηλώσεων για τα Τέμπη με τους Αγανακτισμένους και οι αναφορές στην “άνω και κάτω πλατεία”. Τη σκυτάλη των σχετικών δηλώσεων πήρε χθες ο Αδωνις Γεωργιάδης.

“Δεν θα πρέπει να θεωρούμε αυθωρεί και παραχρήμα πως ό,τι λέει η πλατεία είναι σωστό. Αν ήταν σωστό θα είχε δίκιο η πλατεία που είπε Βαραβά και όχι Ιησού”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας στον ΣΚΑΪ. Καμιά φορά οι πλατείες μπορεί να λένε και βλακείες, όπως λέγανε οι Αγανακτισμένοι”, σχολίασε επίσης.

Σημειωτέον ότι ο κ.Γεωργιάδης ήταν μεταξύ των στελεχών που θεωρούσαν αναγκαία μία πιο “επιθετική” επικοινωνιακά διαχείριση της πολιτικής αντιπαράθεσης για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Και μάλιστα μιλώντας στο Action 24 άφησε αιχμές κατά των “εχόντων την επικοινωνιακή στρατηγική της ΝΔ” εκτιμώντας ότι δεν είχαν μετρήσει καλά “το μέγεθος της χυδαιότητας που θα βλέπανε απέναντι τους”. 

Μάχη στη Βουλή μετά τις Απόκριες

Μακροπρόθεσμα ο πρωθυπουργός έχει επιμείνει πολλές φορές ότι θα φτάσει στο τέλος της τετραετίας και τότε θα κριθεί, ελπίζοντας προφανώς ότι μέχρι το 2027 τα πράγματα θα έχουν αλλάξει. Στο άμεσο μέλλον, η κυβέρνηση επιλέγει την αντεπίθεση και η επόμενη μεγάλη πολιτική μάχη θα είναι στη Βουλή μετά τις Απόκριες.

Θα έχει μεσολαβήσει η τραγική επέτειος του δυστυχήματος στα Τέμπη και οι διαδηλώσεις της 28ης Φεβρουαρίου. Και ενώ η αντιπολίτευση προσδοκά υψηλή συμμετοχή, την οποία θα ερμηνεύσει ως πολιτικό μήνυμα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο δηλώνουν ότι ανησυχούν για επεισόδια.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του Χρήστου Τριαντόπουλου θα συζητηθεί στη Βουλή την Τρίτη μετά την Καθαρά Δευτέρα στις 4 Μαρτίου. Ενώ η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Μαρτίου. Εφόσον δεν έχει κατατεθεί εν τω μεταξύ πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Αναμένεται βέβαια και το “επίσημο” πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την ύπαρξη ή μη επικίνδυνου φορτίου στη μοιραία εμπορική αμαξοστοιχία. Ενώ η κυβέρνηση αποφεύγει να επιτεθεί στην μητέρα του Βασίλη Καλογήρου.

Αλλά παραπέμπει στην έρευνα της εισαγγελίας, η οποία την έχει καλέσει να διευκρινίσει τι εννοούσε αφήνοντας αιχμές περί δολοφονίας του γιου της, οι οποίες ερμηνεύθηκαν από μερίδα της αντιπολίτευσης ως υπόνοια περί κυβερνητικού σχεδίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα