Θα “περάσουν” το ασφαλιστικό (και άλλα) στα “μπάνια του λαού”
Καυτός και νομοθετικά ο Ιούλιος αφού η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι θα προωθήσει για ψήφιση στην Βουλή νομοσχέδια που προκαλούν κοινωνικές αντιδράσεις. Μεγάλες ανατροπές στο ασφαλιστικό.
- 24 Ιουνίου 2021 06:11
Την «κλασσική» παλαιοκομματική συνταγή της ψήφισης νομοθετημάτων που εγείρουν πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις στην «καρδιά» του καλοκαιριού θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, αφού αποφάσισε να «περάσει» το ασφαλιστικό νομοσχέδιο από την Βουλή στην περίοδο που θα κυριαρχούν «τα μπάνια του λαού». Την κυβερνητική επιδίωξη διεμήνυσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέροντας ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα «πάνε διακοπές», ενώ σήμερα στις 11.00 παρουσιάζονται από τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Πάνο Τσακλόγλου οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση.
Το χρονοδιάγραμμα που – λογικά – θα ακολουθηθεί φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο να ψηφίζεται είτε την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου είτε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Αυτό προκύπτει εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που επιβάλλουν το νομοθέτημα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για εύλογο χρονικό διάστημα και στην συνέχεια να συζητηθεί στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής ώστε να τεθεί για ψήφιση στην ολομέλεια του κοινοβουλίου. Μόνον η κοινοβουλευτική διαδικασία άλλωστε απαιτεί δύο εβδομάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ακολουθεί αυτή την τακτική. Πέρυσι την ίδια περίοδο επέλεξε να ψηφίσει στην Βουλή το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Ένα νομοθέτημα που η εφαρμογή του αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί πεδίο σύγκρουσης με την αντιπολίτευση.
Το ασφαλιστικο
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο συζητήθηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Οι βασικές αλλαγές που προωθεί αφορούν την αλλαγή του συστήματος επικουρικής ασφάλισης από αναδιανεμητικό που είναι σήμερα σε κεφαλαιοποιητικό. Δηλαδή ένα σύστημα αποταμίευσης που βασίζεται στον «ατομικό κουμπαρά» του ασφαλισμένου και κυρίως προβλέπει την αξιοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων μέσω επενδύσεων σε χρηματιστηριακές αξίες. Το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα για την αλλαγή αυτή είναι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος σε βάθος χρόνου και κυρίως σε συνθήκες υπογεννητικότητας όπως αυτές που υφίστανται σήμερα στην χώρα.
Το ασφαλιστικό, όπως και το εργασιακό, θα έχει την σφραγίδα όπως και την προσωπική στήριξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το κατέστησε σαφές χθες στην ομιλία του στο υπουργικό Συμβούλιο λέγοντας πως το νομοθέτημα «αποτελούσε εξάλλου προεκλογική μας δέσμευση» και ότι το κεφαλαιοποιητικό «είναι ένα σύστημα το οποίο ισχύει σχεδόν σε όλα τα κράτη του ανεπτυγμένου κόσμου», αναφερόμενος μάλιστα ειδικά στο μοντέλο της Σουηδίας. Μάλιστα αναφερόμενος στα ρίσκα που περιλαμβάνουν οι επενδύσεις των αποθεματικών είπε ότι «ανεξάρτητα από την πορεία των επενδύσεων, η τελική σύνταξη δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη, δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από αυτή που αντιστοιχεί στο σύνολο των εισφορών του εργαζόμενου». Στα αξιοσημείωτα της κατάθεσης του νομοσχεδίου αποτελεί η δέσμευση του υφυπουργού Πάνου Τσακλόγλου σύμφωνα με την οποία μαζί με το νομοσχέδιο θα κατατεθούν και αναλογιστικές μελέτες που θα καταδεικνύουν την βιωσιμότητα της κυβερνητικής πρότασης.
Ήδη πάντως έχει αρχίσει και διαμορφώνεται το «μέτωπο» της αντιπολίτευσης ενάντια στο νομοθέτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής μιλά για «ασφαλιστικό Πινοσέτ» μνημονεύοντας σχετική δήλωση που έχει κάνει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης ενώ εκτιμά το κόστος μετάβασης από το ένα σύστημα στο άλλο σε ύψη που ξεκινούν από τα 60 και μπορεί να φθάσουν τα 75 δις ευρώ. Την πρώτη αντίδραση εξέφρασε άλλωστε χθες στην Βουλή ο Νίκος Παππάς λέγοντας ότι η κυβέρνηση «αποφάσισε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες; Να τις φέρετε. Να δούμε πόσο θα πληρώσει ο φορολογούμενος τη διάλυση» τόνισε ότι «δεν μπορείτε να αποσιωπάτε ότι δρομολογείτε μία αλλαγή η οποία θα στοιχίσει στο ελληνικό δημόσιο κάποιες δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ». Σημείωσε επίσης πως «θέλετε να μετατρέψετε την Ελλάδα σε μια ατελείωτη Ασπίς Πρόνοια. Δεν διδάσκεστε από τη διεθνή εμπειρία, που λέει ότι τις τελευταίες δεκαετίες, περίπου 30 χώρες έκαναν την ίδια επιλογή και ήδη 18 από αυτές αναίρεσαν αυτή τους την πολιτική». Στο νομοθέτημα έχουν εδώ και καιρό αντιταχθεί το ΚΚΕ αλλά και το Μέρα 25.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που θα τηρήσει το Κίνημα Αλλαγής. Οι έως τώρα πληροφορίες προδιαθέτουν για αρνητική θέση του κόμματος της Φώφης Γεννηματά. Πάντωνς ο Πάνος Τσακλόγλου, που προέρχεται από τον χώρο του κέντρο, δεν κρύβει ότι επιθυμεί την σύμπραξη του Κινήματος Αλλαγής στο νομοθέτημα. Άλλωστε σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν λίγο καιρό στο News 24/7 είχε σημειώσει για το ΚΙΝ.ΑΛ με νόημα ότι «με δημόσιες τοποθετήσεις τους σειρά προβεβλημένων στελεχών του έχουν ταχθεί υπέρ της εισαγωγής στοιχείων κεφαλαιοποίησης στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Θέλω να ελπίζω ότι αυτή η στάση θα εκφραστεί και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο».
Το 4ο νομοσχέδιο της Ν.Κεραμέως
Πάντως το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό δεν είναι και το μόνο «ακανθώδες» νομοσχέδιο που έχει προγραμματιστεί για να ψηφιστεί τον Ιούλιο. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνεται και το νομοθέτημα που ετοιμάζει να καταθέσει η Νίκη Κεραμέως σχετικά με τις διαδικασίες αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις. Είναι το 4ο κατά σειρά νομοσχέδιο που εισηγείται στην Βουλή η Νίκη Κεραμέως και ήδη φαίνεται να συγκεντρώνει τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης.
Όπως επισήμανε ο τομεάρχης παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης με το νομοθέτημα «επανέρχονται, παλαιοκομματικά πρότυπα, όπως ο παντοδύναμος διευθυντής σχολικής μονάδας, καθώς και ο αλήστου μνήμης “επιθεωρητισμός” με πρόσχημα την αξιολόγηση. Στην ουσία, εξαφανίζεται ο Σύλλογος Διδασκόντων και το σχολείο ολοένα και περισσότερο προσομοιάζει με “υποκατάστημα” εμπορικής αλυσίδας. Τα σχολεία κατηγοριοποιούνται ανά γειτονιά και Δήμο. Αντί για άριστα σχολεία για όλα τα παιδιά, τα σχολεία διαχωρίζονται σε “καλά” και “κακά”».
Έντονη και η αντίδραση του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «το νομοσχέδιο για την Παιδεία, που παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, προβλέπει ασφυκτικό έλεγχο των εκπαιδευτικών και παραπέρα κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών, που θα εντείνουν τις μορφωτικές ανισότητες.Οι νέες μεθοδεύσεις του υπουργείου Παιδείας για εφαρμογή της αξιολόγησης με κριτήρια άκρως αντιπαιδαγωγικά, πρέπει να απορριφθούν μαζικά από τον κόσμο της Εκπαίδευσης, όπως απαντήθηκαν και οι προηγούμενες απόπειρες. Γιατί στο υποκριτικό σύνθημα της κυβέρνησης “αυτός που αξιολογεί, αξιολογείται”, πρέπει να αντιπαρατεθεί η ανάγκη “αυτός που μορφώνει, πρέπει να βοηθιέται ουσιαστικά”».
Ομπρέλα σε όλα τα παραπάνω δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για τα έτη 2022-2025 που ήδη δρομολογηθηκε για να κατατεθεί στο κοινοβούλιο. Αν και οι διατάξεις του θα έχουν γενικό χαρακτήρα το μεσοπρόθεσμο ενσωματώνει το περίφημο πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» που ενσωματώνει πολλές από τις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη, όπως και την γενικότερη λογική της κυβέρνησης για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις