Θάνος Πλεύρης προς ΚΙΣ: “Ζητώ συγνώμη στον εβραϊκό λαό, διαφωνώ πλήρως με τον πατέρα μου”
Ο Υπουργός Υγείας απολογήθηκε προς το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος για παλαιότερες αντισημιτικές δηλώσεις του. Πήρε αποστάσεις από τις θέσεις για τις οποίες δικάστηκε ο πατέρας του.
- 01 Σεπτεμβρίου 2021 16:11
Τη συγνώμη του εξέφρασε ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προς το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος με αφορμή ανακοίνωση του Συμβουλίου για παλαιότερες αντισημιτικές δηλώσεις του πολιτικού της ΝΔ.
Μεταξύ άλλων αποσαφηνίζει πως είναι αντίθετος με τις θέσεις του πατέρα του και πως με το έργο που θα επιδείξει ως υπουργός Υγείας θα ανατρέψει τις όποιες ανησυχίες υπάρχουν, όπως διατυπώθηκαν από το Συμβούλιο. “Ελπίζουμε δε ότι ο νέος υπουργός θα αντιμετωπίσει όλους τους πολίτες της χώρας ισότιμα, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής ή θρησκεύματος” τόνιζε χαρακτηριστικά το ΚΙΣΕ, βασιζόμενο σε παλαιότερες θέσεις που είχε εκφράσει ο υπουργός της ΝΔ.
Όπως αναφέρει ο κ. Πλεύρης σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: “Ο σεβασμός μου στα θύματα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων είναι απόλυτος και είμαι αντίθετος σε κάθε μορφή αντισημιτισμού. Το έχω δείξει με πολλές δημόσιες τοποθετήσεις μου με τρόπου που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Οι ενστάσεις του ΚΙΣ στο πρόσωπό μου λόγω της αγόρευσής μου ως δικηγόρου υπεράσπισης του πατέρα μου, με το οποίο διαφωνώ πλήρως είναι κατανοητές. Ουδέποτε, πάντως, θέλησα να προσβάλω τον εβραϊκό λαό και ζητώ συγνώμη εάν το έπραξα. Είμαι βέβαιος ότι με τη δράση μου ως υπουργός Υγείας θα άρω και την παραμικρή επιφύλαξη σε όσους αμφισβητούν τον σεβασμό μου στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων και θα διαπιστώσουν όσι σε καμία περίπτωση δεν διέπομαι από αντισημιτικά αισθήματα”.
Σημειώνεται πως το θέμα υπουργοποίησης του κ. Πλεύρη έφτασε και στη Κομισιόν με ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος έθεσε το ερώτημα αν η ανάληψη καθηκόντων από τον εν λόγω πολιτικό στη συγκεκριμένη θέση, συνάδη με τον “Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής”, όπως αυτός έχει διατυπωθεί από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά. Η ερώτηση τέθηκε πριν ανακαλέσει ο κ. Πλεύρης.
Η ανακοίνωση που προηγήθηκε:
“Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει την ανησυχία του από την τοποθέτηση του κ. Θάνου Πλεύρη στη θέση του Υπουργού Υγείας.
Ο κ. Θάνος Πλεύρης το 2009 ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης έκανε, μεταξύ άλλων, την εξής αναφορά: «…..Και θα σας πω σε θέματα που σας έχουν προβληματίσει: Σας προβλημάτισε η αναφορά για το Άουσβιτς. Που λέει ότι «να τηρείται σε καλή κατάσταση το στρατόπεδο του Άουσβιτς». Εγώ παίρνω την ακραία εκδοχή. Ότι ο κατηγορούμενος εκεί πέρα εννοεί: «Να διατηρείται σε καλή κατάσταση το στρατόπεδο του Άουσβιτς, γιατί θέλω κάποια στιγμή να επανέλθει εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς, να επανέλθει ο Χίτλερ, να πάρει τους Εβραίους και να τους βάλει στο Άουσβιτς». Ποια παρότρυνση είναι αυτή; Ποια διέγερση; Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να πιστεύει και να θέλει να πιστεύει ότι «θέλω να εξοντώσω κάποιον;».
Περιμένουμε από τον κ. Θάνο Πλεύρη την έκφραση συγνώμης προς τον Εβραϊκό λαό για την αναφορά του αυτή και σαφή καταδίκη της μισαλλοδοξίας, του αντισημιτισμού και των αρνητών του Ολοκαυτώματος, ευθυγραμμιζόμενος με τις διακηρυγμένες θέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Ελπίζουμε δε ότι ο νέος υπουργός θα αντιμετωπίσει όλους τους πολίτες της χώρας ισότιμα, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής ή θρησκεύματος.
Αθήνα, 1η Σεπτεμβρίου 2021
Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος”.
Το περιστατικό στο οποίο αναφέρεται παραπάνω το ΚΙΣΕ έλαβε χώρα στην ακρόαση για το φιλοχιτλερικό αντισημιτικό πόνημα του πατέρα του, “Οι Εβραίοι. Ολη η αλήθεια”, ένα βιβλίο που διαφήμιζε και ο Άδωνις Γεωργιάδης όταν ήταν και εκείνος στον ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη (και ζήτησε συγγνώμη το 2017). Στη δίκη αυτή λοιπόν, ο γιος Πλεύρης υιοθέτησε ως συνήγορος τις απόψεις του συγγραφέα πατέρα, με επιχειρήματα όπως το αναφερθέν. Τότε μάλιστα ο πατέρας Πλεύρης κρίθηκε τελικά αθώος από το Πενταμελές Εφετείο Αθήνας με τους εφέτες να κρίνουν πως όσα ανέφερε στο βιβλίο “δεν συνιστούν πρόκληση για ρατσιστικές ενέργειες σε βάρος εβραίων”, ενώ αποφάνθηκαν ότι ο συγγραφέας με τις απόψεις του δεν προσέβαλε τον εβραϊκό λαό. Πρωτοδίκως ο Κωνσταντίνος Πλεύρης είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 14 μηνών με τριετή αναστολή και για τα δύο προαναφερθέντα αδικήματα.
Σημειώνεται πως το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο είχε εκφράσει την αντίθεσή του και στην υποψηφιότητα Πλεύρη το 2014 με τον συνδυασμό του Αρη Σπηλιωτόπουλου στις δημοτικές εκλογές, σημειώνοντας και τότε τις δημόσιες αντισημιτικές του τοποθετήσεις.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις