Θατσερική γραμμή έναντι των συνδικαλιστών, απαντήσεις στο ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ

Θατσερική γραμμή έναντι των συνδικαλιστών, απαντήσεις στο ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ

Η Ν.Δ υπερασπίζεται την αποκρατικοποίηση με στόχο να φέρει την κοινωνία απέναντι στις κινητοποιήσεις. Γιατί κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ 

Ταυτόχρονα με τη “θατσερική γραμμή” της κυβέρνησης έναντι των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, η Νέα Δημοκρατία απαντά στο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπιζόμενη την αποκρατικοποίηση και προσπαθώντας να συνδέσει την αξιωματική αντιπολίτευση με την αρνητικά φορτισμένη έννοια των “συντεχνιών”. 

Ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλούσε από το Στρασβούργο για “φανατικούς” λαϊκιστές που δεν θα εμποδίσουν την “πρόοδο”, η Συγγρου σε ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο “Απαντήσεις στα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ.Φωτόπουλου”, το οποίο κινείται στα ίδια πλαίσια με αυτό που είχε διανείμει το ΠΑΣΟΚ την Κυριακή, εξηγεί τι ακριβώς περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ και επιχειρεί να αποκρούσει μία προς μία τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στόχος είναι σε συνδυασμό με την επίδειξη αποφασιστικότητας απέναντι στις κινητοποιήσεις, να ενεργοποιηθούν αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού και να έλθουν οι συνδικαλιστές αντιμέτωποι με την κοινωνία. 

Της Βίκυς Σαμαρά 

Πρέπει βεβαίως να πεισθούν και οι κυβερνητικοί βουλευτές, οι οποίοι πλην του Μιχάλη Ταμήλου και του Άδωνι Γεωργιάδη δεν έχουν βγει και στα κεραμίδια υπέρ της μικρής ΔΕΗ, ώστε το νομοσχέδιο -που τελικά θα έλθει στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής καθώς ο αρχικός σχεδιασμός για μετά τις 22 Ιουλίου θα σήμαινε πως η αντιπαράθεση θα “τραβούσε” πολύ σε μάκρος- να περάσει χωρίς απώλειες. 

“Ο κ. Τσίπρας, μαζί με την «ΑΝΤΑΡΣΥΑ», τον κ. Καμμένο και υπόδικους για βαρύτατα κακουργήματα συνδικαλιστές, κήρυξαν ανένδοτο αγώνα κατά της δημιουργίας της «μικρής ΔΕΗ». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει στηρίξει ούτε μία στρατηγική επένδυση, ούτε μία αποκρατικοποίηση, ούτε μία μεταρρύθμιση στηρίζει και υποκινεί όσους απειλούν να κατεβάσουν τους διακόπτες και να βυθίσουν στο σκοτάδι ολόκληρη την Ελλάδα, να διαλύσουν τους επαγγελματίες και να πλήξουν ευθέως τον τουρισμό και τη διεθνή εικόνα της χώρας” αναφέρει η Ν.Δ. 

Συνοψίζοντας  τα χαρακτηριστικά της αποκρατικοποίησης και τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης, η Ν.Δ εξηγεί ότι η μικρή ΔΕΗ είναι μια νέα ανταγωνιστική -όπως αναφέρει- εταιρεία, η οποία δημιουργείται με το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και της πελατειακής της βάσης. 

Στο ερώτημα γιατί επελέγη το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ και όχι άλλο μοντέλο, η απάντηση είναι πως αποτελεί υποχρέωση της χώρας, απέναντι στην Κομισιόν, ώστε να πάψει η ΔΕΗ να έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά ηλεκτρισμού και να σταματήσει να μονοπωλεί την εκμετάλλευση των λιγνιτών και των υδάτινων πόρων της χώρας. Κι αυτό γιατί η ΔΕΗ είναι Ανώνυμη Εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. όπως μια οποιαδήποτε Ανώνυμη Εταιρεία, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μετόχων της. 

Η Ν.Δ επισημαίνει επίσης ότι τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση πάνε στην ίδια την επιχείρηση, υποστηρίζοντας ότι: “Με αυτό τον τρόπο η ΔΕΗ θα μπορέσει να αποπληρώσει δάνεια, να αποκτήσει ρευστότητα και να προχωρήσει στις αναγκαίες επενδύσεις, που αυτομάτως θα περιορίσουν και την πιθανότητα νέων αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος, δηλαδή στον απλό καταναλωτή” και αναφέροντας ότι για αυτό το λόγο η κυβέρνηση “ έδωσε μάχη με την Τρόικα και πέτυχε η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ να μην γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά από την ίδια τη ΔΕΗ, προκειμένου τα έσοδα να επενδυθούν στην ίδια την εταιρία και όχι να πάνε στην αποπληρωμή του χρέους.” 

Επικαλείται επίσης ότι: 

•Προβλέπεται η υποχρέωση του επενδυτή να διατηρήσει για τουλάχιστον 5 χρόνια τις θέσεις εργασίας. 

•Με την αναδιατύπωση του αντίστοιχου άρθρου του νόμου, θα γίνεται ρητή αναφορά ότι η νέα εταιρεία έχει ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις όσον αφορά στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα του προσωπικού που θα μεταφερθεί στη «μικρή ΔΕΗ».

•Στο νομοσχέδιο θα εισαχθεί πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού από τις τοπικές κοινωνίες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Θα διατηρηθούν δηλ. και τα κριτήρια εντοπιότητας.

•Αν είχε επιλεγεί άλλο μοντέλο αποκρατικοποίησης, όπως αυτό της πώλησης ξεχωριστά κάποιων μονάδων, το προσωπικό που πλέον δεν θα ήταν απαραίτητο (π.χ. διοικητικής υποστήριξης, εμπορίας, κλπ.) θα έπρεπε να απομακρυνθεί. Τώρα το προσωπικό μεταφέρεται στην καινούρια εταιρεία. 

•Με το μοντέλο αυτό ο επενδυτής έχει την υποχρέωση να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις (π.χ. Μελίτη ΙΙ) ενώ με την αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων δημιουργούνται και νέες θέσεις μακροπρόθεσμα ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες που βρίσκονται οι αντίστοιχες μονάδες παραγωγής. 

•Ο επενδυτής αναλαμβάνει ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις όπως η ΔΕΗ έναντι των τοπικών κοινωνιών, στις οποίες υφίστανται μονάδες παραγωγής . Για παράδειγμα θα ισχύουν οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις για μετεγκαταστάσεις οικισμών, απαλλοτριώσεις ή ακόμα και για έργα κοινής ωφέλειας που αυτή τη στιγμή έχει αναλάβει η ΔΕΗ.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ- Τι απαντά η Ν.Δ 

•Στον κατηγορία για ξεπούλημα δημόσιου πλούτου, η Ν.Δ επικαλείται ότι θα δημιουργηθεί πραγματικός και βιώσιμος ανταγωνισμός, όπως συνέβη και στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, μετά την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ με νέες θέσεις εργασίας, πολλαπλάσια έσοδα για το δημόσιο, και οφέλη (υπηρεσίες και καλύτερες τιμές) στους καταναλωτές. 

•Όσον αφορά στη διαχείριση υδατικών πόρων από μονάδες υδροηλεκτρικής παραγωγής είναι απολύτως ο έλεγχος ασκείται από το Κράτος (π.χ. από τη Γενική Γραμματεία Υδάτων και από τις οικείες Περιφέρειες) και άρα η Ν.Δ χαρακτηρίζει έωλα τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ   ότι δήθεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την αγροτική δραστηριότητα είτε με την ύδρευση στις τοπικές κοινωνίες.

•Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι η ΔΕΗ θα κρατήσει το «κακό κομμάτι» ενώ η «καλή ΔΕΗ» θα αποκρατικοποιηθεί και η Ν.Δ απαντά ότι η  «μικρή ΔΕΗ» περιλαμβάνει και «καλές» και «κακές» μονάδες και η νέα εταιρεία θα έχει σαφείς υποχρεώσεις για νέες επενδύσεις. Τα κριτήρια μεταφοράς πελατών στη «μικρή ΔΕΗ» θα εξειδικευτούν ακόμα περισσότερο στο νομοσχέδιο, ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι το «μείγμα καλών και κακών» πελατών θα είναι ανάλογο μεταξύ των δύο εταιρειών. Δηλ. η νέα εταιρεία θα πάρει και μικρούς και μεγάλους πελάτες, και καλοπληρωτές και κακοπληρωτές, ακριβώς ότι έχει και η ΔΕΗ.

•Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι τα δίκτυα της ΔΕΗ θα περάσουν σε ιδιώτες, κάτι που η Ν.Δ αποκαλεί ψέμα αναφέροντας ότι τα δίκτυα παραμένουν στον έλεγχο του κράτους. “Ο ΑΔΜΗΕ (που προχωρά η διαδικασία αποκρατικοποίησής του) είναι ο Διαχειριστής του δικτύου, και σήμερα ανήκει 100% στη ΔΕΗ. Δηλαδή σήμερα ο διαχειριστής δικτύου δεν ανήκει στο κράτος αλλά σε μια Ανώνυμη Εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Αντίθετα, με την είσοδο του νέου επενδυτή, το ίδιο το κράτος, δηλ. το ελληνικό Δημόσιο, θα κατέχει την καταστατική μειοψηφία του ΑΔΜΗΕ, ελέγχοντας τα δίκτυα”, αναφέρεται σχετικά. Όσον αφορά τα «δίκτυα πόλεως», επισημαίνεται ότι δεν αποκρατικοποιούνται με τη «Μικρή ΔΕΗ», καθώς ανήκουν σε άλλη ξεχωριστή εταιρεία, τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος και δεν αποκρατικοποιείται.

•Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλει ότι οι ιδιώτες θα αυξήσουν τις τιμές του ρεύματος και θα καταργηθεί το Κοινωνικό Τιμολόγιο για τις ευπαθείς ομάδες και η Ν.Δ απαντά ότι η τιμή του ρεύματος, η πορεία των επενδύσεων, οι μονοπωλιακές πρακτικές, το κόστος δικτύων κλπ θα συνεχίσουν να ελέγχονται από την Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία ελέγχει σήμερα και τη ΔΕΗ και τις άλλες εταιρείες που υπάρχουν. ο ακριβώς θα ισχύει και για τη «Μικρή ΔΕΗ». Επισημαίνεται επιπλέον ότι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δεν αποτελεί εργαλείο της ΔΕΗ, αλλά της πολιτείας και θα συνεχίσει να επιβάλλεται στη μικρή ΔΕΗ όπως και σήμερα επιβάλλεται και στους υπόλοιπους προμηθευτές  (όπως η Elpedison κ.α.). Άλλωστε το κόστος δεν καλύπτει η ΔΕΗ, αλλά οι υπόλοιποι καταναλωτές μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. “Καλό είναι να μάθουν όλοι κι αυτοί που κάνουν ότι δεν το ξέρουν, ότι κοινωνική πολιτική δεν ασκεί η ΔΕΗ και η κάθε ΔΕΗ αλλά το Κράτος”, αναφέρει η Ν.Δ. 

Το ενημερωτικό σημείωμα καταλήγει προβάλλοντας τις συνέπειες διακοπών ρεύματος “από τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ με την υποκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ”. Υποστηρίζει ότι θα διασυρθεί η διεθνής εικόνα της χώρας εν μέσω της καλύτερης τουριστικής περιόδου των τελευταίων ετών, θα ακυρωθούν τουριστικές αφίξεις όπως το 2011, θα χαθούν έσοδα για την επιχείρηση και το κόστος θα μετακυλισθεί αργότερα στους ίδιους τους καταναλωτές υπενθυμίζοντας ότι το 2011 αντίστοιχες κινητοποιήσεις στοίχισαν στη ΔΕΗ 4 εκατομμύρια ευρώ ανά ημέρα, θα χαθούν έσοδα για επιχειρήσεις που θα επιφέρουν πιθανές αγωγές κατά της ΔΕΗ και θα προκληθούν προβλήματα  για τη δημόσια υγεία, ειδικά όταν οι διακοπές ρεύματος προγραμματίζονται σε περίοδο υψηλού καύσωνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα