Θεοδωράκης: Οι προοδευτικοί φιλελεύθεροι της ΝΔ να έρθουν στο Ποτάμι
Εν μέσω σεναρίων διάσπασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του Ποταμιού απηύθυνε πρόσκληση στους απογοητευμένους γαλάζιους, κατά το ζωνανό διάλογο με εθελοντές του κόμματος μέσω διαδικτύου (vid)
- 25 Νοεμβρίου 2015 07:19
Κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας απηύθυνε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά το διάλογο με τους εθελοντές του Ποταμιού μέσω της ιστοσελίδας του κινήματος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ωστόσο το γεγονός ότι εν μέσω σεναρίων διάσπασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ.Θεοδωράκης κάλεσε τους προοδευτικούς φιλελεύθερους της ΝΔ να έρθουν στο Ποτάμι.
“Ελπίζω μέχρι το Συνέδριο να έχουν προστεθεί στο Ποτάμι νέοι άνθρωποι, νέες φιλελεύθερες δυνάμεις. Αυτοί που μέχρι χθες έβλεπαν ότι η ΝΔ θα μπορούσε να είναι λύση και δεν είναι. Αυτοί οι προοδευτικοί φιλελεύθεροι της ΝΔ πρέπει να έρθουν στο Ποτάμι. Μαζί με τις προοδευτικές κεντροαριστερές δυνάμεις. Οι άνθρωποι που πίστεψαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λύση και τώρα τραβάνε τα μαλλιά τους και λένε πώς προδοθήκαμε, πρέπει να έρθουν στο Ποτάμι”, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Θεοδωράκης.
Στην ερώτηση εθελοντή πως απαντά στην πρόσκληση Τσίπρα για εθνική συνεννόηση, o κ.Θεοδωράκης επανέλαβε την πάγια θέση του Ποταμιού: “Ο κ.Τσίπρας έχει στο μυαλό του αυτός να κυβερνά και εμείς να συζητάμε. Έχει τη διάθεση ο κ. Τσίπρας να συζητήσει τα επείγοντα προβλήματα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή; Σ΄ αυτή τη συζήτηση είμαστε ανοιχτοί. Αλλά σε ένα διάλογο που είναι προκάλυμμα για να μπορέσουν να εδραιώσουν το καθεστώς τους οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, εμείς δε συμμετέχουμε”.
Στο επόμενο ερώτημα για πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ο επικεφαλής του Κινήματος είπε: «Το ΠΑΣΟΚ εκπέμπει ένα θολό μήνυμα. Άλλοτε προοδευτικό, άλλοτε συντηρητικό. Το Κίνημά μας ιδρύθηκε γιατί είχαμε απέναντί μας ένα επικίνδυνο παλιό σύστημα και έναν ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε να μοιάσει στο παλιό. Εμείς ιδρυθήκαμε για να αντιμετωπίσουμε το μακρύ χέρι των κομμάτων στο κράτος. Αυτά δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην εξουσία.Δεν θα συνεργασθούμε, λοιπόν, με τους κομματικούς μηχανισμούς που ευθύνονται για πολλά από τα λάθη του παρελθόντος».
Σε ό,τι αφορά την πολιτική «ταυτότητα» του Κινήματος, ο Σταύρος Θεοδωράκης επέμεινε ότι «είμαστε η φωλιά για τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας». «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συντηρητική δύναμη. Αυτός που πιστεύει στον κρατισμό δε μπορεί να είναι προοδευτική δύναμη. Εμείς υπερασπιζόμαστε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος».
Απαντώντας στα ερωτήματα των εθελοντών ο Σταύρος Θεοδωράκης, μεταξύ άλλων, μίλησε για τη στάση του Ποταμιού τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ:
“Δεν ήμασταν ποτέ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Είναι και θέμα αισθητικής. Εμείς ήμασταν εκεί στην προσπάθεια να σωθεί η χώρα και όσο περνούσε από το χέρι μας το κατορθώσαμε. Από εκεί και πέρα ο κ. Τσίπρας έφερε ένα μνημόνιο που έχει τη δική του υπογραφή και είναι δική του απόφαση. Αν είχε κάνει μια συμφωνία πολύ νωρίτερα, όπως του είχαμε υποδείξει, η χώρα θα είχε γλιτώσει πολλά από τα σημερινά μέτρα. Δεν ήμασταν μαζί με τον κ. Τσίπρα, ήμασταν μαζί για να σωθεί η χώρα. Η χώρα σώθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας και εμείς είμαστε αντιπολίτευση. Θα ψηφίζουμε τα θετικά, αυτά που πιστεύουμε ότι μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα και είμαστε αντίθετοι στις δικές τους αποφάσεις που είναι προϊόν ή κωλυσιεργίας ή συμβιβασμών.”
Κατά το διάλογο με τους εθελοντές ο Θεοδωράκης είπε επίσης
Για τα πακέτα προαπαιτούμενων:
“Για το ασφαλιστικό έχουμε μια συγκεκριμένη άποψη που θα την ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες και με βάση τις δικές μας αρχές θα κρίνουμε αν το νομοθέτημα που προτείνει ο κ. Τσίπρας μπορεί να πάρει θετική ψήφο από το Ποτάμι. Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε σε όλα όχι για να επιπλεύσει πολιτικά. Η Ελλάδα κατρακυλάει και χάνεται και τα μνημόνια δεν τη σώζουν. Δεν τη σώζουν τα μνημόνια ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε της ΝΔ, και πολύ φοβάμαι ούτε του κ. Τσίπρα. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μεγάλες αλλαγές και εκεί είναι οι τεράστιες διαφορές που δεν μας επιτρέπουν να συνεργαστούμε με τις κυβερνητικές δυνάμεις. Οι σπατάλες στα ρετιρέ στην εξουσία, στο δημόσιο συνεχίζονται. Ψάχνουν προαπαιτούμενα. Υπάρχουν λύσεις, αλλά πρέπει να υπάρχουν και άνθρωποι να τις εφαρμόσουν.”
Για το εκλογικό «φιάσκο» της Νέας Δημοκρατίας:
“Όταν ένα τεχνικό πρόβλημα εξελίσσεται σε μείζον πολιτικό πρόβλημα για ένα κόμμα σημαίνει ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Δε θέλω να μπω σε λεπτομέρειες αλλά φαντάζομαι ότι αυτή η υπόθεση θα μπορούσε να λήξει την Κυριακή το μεσημέρι αντί για αυτό είδαμε, ένα ξεκατίνιασμα μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών. Αυτό δεν είναι καλό για το πολιτικό σύστημα, δίνει αστάθεια στην κοινωνία όταν η αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και εβδομάδες ασχολείται μόνο με τα προβλήματα του σπιτιού της. Ο κύριος ρόλος των κομμάτων είναι να ασχολούνται με τα προβλήματα της κοινωνίας.”
Για το συνέδριο του Κινήματος:
“Έχει αρχίζει η μεγάλη προσπάθεια της πολιτικής διεύρυνσης του Ποταμιού. Το Ποτάμι πρέπει να διευρυνθεί. Δε μπορεί να μείνει το ίδιο. Για αυτό δώσουμε το χρόνο στις προοδευτικές δυνάμεις να καταλάβουν που είναι η φωλιά τους.”
Τη συζήτηση συντόνισε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος και Γραμματέας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), Παναγιώτης Καρκατσούλης.