Θεοδωράκης σε Τσίπρα: Εγκλημα αν η αξιολόγηση πάει το Μάιο

Θεοδωράκης σε Τσίπρα: Εγκλημα αν η αξιολόγηση πάει το Μάιο
Debate in Parliament on loans to parties and media , in Athens, on February. 1, 2017 / & , 1 , 2017 Nikos Libertas / SOOC

"Κλείστε την αξιολόγηση. Ή καταθέστε την εντολή. Να αναλάβει μια κυβέρνηση εθνικής Ελλάδος" είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Κατηγόρησε όλα τα υπόλοιπα κόμματα ότι " πετραδίζουν με εκατομμύρια -όπως λέμε στην Κρήτη"

Ξαναζεσταμένο φαγητό χαρακτήρισε τη συζήτηση στη Βουλή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, κάνοντας λόγο για μόνο δύο από  τις όψεις της παρακμής του παλιού συστήματος.

“Τεράστιες επιχορηγήσεις στα κόμματα για να έχουν γραφεία, να συντηρούν κομματικούς στρατούς, να κάνουν αφισοπόλεμο, να κάνουν φιέστες με πλαστικές σημαίες. Γιατί τι κόμμα είσαι αν δεν είναι η φάτσα του αρχηγού σου πάνω στην ξύλινη κολόνα της ΔΕΗ στην Άνω Παναγιά κι αν δεν έχεις γραφεία στην Κάτω Παναγιά και δεν έχεις διορίσει από πέντε τουλάχιστον στην πέρα Παναγιά και στη δώθε Παναγιά”, είπε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε όμως όχι μόνο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: “Έγραφε το 2010 ζητώντας ρύθμιση χρεών και νέο δάνειο από την Εθνική τράπεζα: «Μας είναι απολύτως σαφές ότι η αποδοχή των δύο αιτημάτων μας απαιτεί ευρύτερη θεώρηση και δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά χρηματο-οικονομικά κριτήρια».

Προσέξατε τις λέξεις που χρησιμοποίησε; Ο νεότερος αρχηγός επανέλαβε για άλλη μια φορά τα επιχειρήματα της παλαιοπολιτικής. «Δάνεισέ μου, όχι με τραπεζικά κριτήρια, αλλά επειδή προσφέρω στον τόπο». Το ίδιο περίπου που έλεγαν τόσες δεκαετίες και κάποιοι εκδότες και καναλάρχες: «Έχω αέρα – δώστε μου λεφτά».

Έτσι φτάσαμε τα ΜΜΕ να έχουν δανειστεί ένα δισεκατομμύριο 27 εκατομμύρια ευρώ και τα κόμματα πάνω από 400 εκατομμύρια.”

Ο κ.Θεοδωράκης δήλωσε ότι αντίθετα: “Το Ποτάμι μετείχε σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Κάναμε ευρωεκλογές με 100.000 ευρώ. Εθνικές εκλογές τον Ιανουάριο του ’15 με 395.000 ευρώ. Και τον Σεπτέμβριο με 480.000 ευρώ. Και τα οικονομικά μας στοιχεία, έσοδα και έξοδα, είναι όλα δημόσια. Το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα που έχει στείλει πλήρη οικονομικά στοιχεία στη Διεθνή Διαφάνεια. Μικρές πρωτιές που μας κάνουν περήφανους.’

Απαξίωσε το πόρισμα της εξεταστικής, λέγοντας: “Η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε ότι κανείς πολιτικός δεν έχει ευθύνη. Και αναρωτιέσαι πού πήγαν όλες αυτές οι κορώνες, τα συνθήματα και τα αναθέματα του κ.Τσίπρα για τα τρίγωνα της διαπλοκής, όταν απ’ αυτή την πυραμίδα λείπει η κορυφή: οι πολιτικοί;” και πρότεινε:

*Τα υπερχρεωμένα κόμματα να παρουσιάσουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο αποπληρωμής των δανείων τους.Ποια θα είναι τα χρέη τους σε δέκα χρόνια, σε είκοσι χρόνια.

*Ουσιαστικό ασυμβίβαστο μεταξύ προμηθευτή δημοσίου ή εργολήπτη δημοσίων έργων και ιδιοκτήτη ΜΜΕ.

*Διαφάνεια και δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων των κομμάτων, των διαφημιστικών δαπανών του κράτους, των τραπεζών, των ΔΕΚΟ.

Αναφερόμενος στο ΔΟΛ, ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέλαβε ότι: “Πρέπει να σώσουμε τα έντυπα και όχι βέβαια τους εκδότες που ευθύνονται γι’ αυτήν την κατρακύλα. Να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα ώστε να μη σιγήσουν όσα Μέσα βρίσκονται κοντά στο λουκέτο. Να μην παραγράψουμε τις ευθύνες των ιδιοκτητών τους. Να καταλογιστούν ευθύνες για την κακοδιαχείρισή τους. Να εφαρμοστεί ο νόμος αλλά να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε εργαζόμενους και δημοσιογράφους”.

Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό με τη δεύτερη αξιολόγηση:

“Μεγάλες εταιρείες «πληρώνουν» νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες με… κουπόνια για γεύματα και σουπερμάρκετ. Άλλες εταιρίες για να γλιτώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές δίνουν αντί για μισθό βουλγαρικές και κυπριακές προπληρωμένες τραπεζικές κάρτες. Η μαύρη εργασία εξακολουθεί να αυξάνεται. Αφορά  πάνω από  500.000 ανθρώπους, ένας στους πέντε εργαζομένους είναι ανασφάλιστος και ένας στους τρεις εργαζομένους αμείβεται με 300 ευρώ. Και εσείς η κυβέρνηση της ελπίδας, της αξιοπρέπειας, της εργασίας, των λαϊκών συμφερόντων… συνεχίζετε να παίζετε με την 2η αξιολόγηση. Ένα επικοινωνιακό παιγνίδι για να γίνετε αρεστοί στον κομματικό σας στρατό που τώρα πια τρέφεται από το κράτος και αδιαφορεί για τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στην πραγματική ζωή.”

Ο κ.Θεοδωράκης υπενθύμισε ότι το Ποτάμι είχε ανακοινώσει ήδη από τις 22 Μαΐου 2016 ότι ο βαθμός ονομαστικής συμμόρφωσης στις συμφωνημένες δράσεις του μνημονίου δεν ξεπερνούσε το 43%, καθώς και ότι η πραγματική υλοποίηση δεν ξεπερνούσε το 15%.

“Χλευάζατε τις αποκαλύψεις μας. Και ήρθε ο κ. Τσακαλώτος και μας επιβεβαίωσε. Ότι έχουμε κάνει το 1/3 των συμφωνηθέντων. Το άλλο 1/3 θα το κάνουμε σε δύο εβδομάδες και το τελευταίο 1/3 θα υλοποιηθεί δέκα μέρες μετά την υπογραφή”, συνέχισε. “Και όλα αυτά που έλεγε ο κ. Τσίπρας «θα ξενυχτήσουμε αλλά θα κλείσουμε μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου» πού πήγαν; Γιατί δώσατε χρόνο στους ακραίους κύκλους των δανειστών να απειλούν και να εκβιάζουν;” είπε επιρρίπτοντας στην κυβέρνηση την ευθύνη για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση.

“Σας το λέω  ευθέως θα είναι έγκλημα αν δεν κλείσετε τη 2η αξιολόγηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Θα είναι έγκλημα αν χάσουμε την ποσοτική χαλάρωση που κρίνεται στις 9 Μαρτίου. Θα είναι έγκλημα αν η αξιολόγηση πάει για το Μάιο όπως ψιθυρίζουν κάποιοι βουλευτές σας.  Κλείστε λοιπόν την αξιολόγηση. Μην παρατείνετε την εκκρεμότητα. Μην ανοίγετε ξανά κουβέντα για τη δραχμή. Δεν θα ξαναζήσουμε τον εφιάλτη του ‘15”, τόνισε ο κ.Θεοδωράκης καταλήγοντας:

“Μπορεί κάποιοι στο δικαστικό σύστημα να σας προστατεύουν και να βάλανε στο αρχείο το έγκλημα των capital control, όμως όταν τα εγκλήματα συσσωρεύονται οι καταστάσεις μπορεί να γίνουν εκρηκτικές. Ή κλείστε λοιπόν την αξιολόγηση ή καταθέστε την εντολή. Μεσοβέζικες λύσεις αυτή τη φορά δεν υπάρχουν.  Να αναλάβει την ευθύνη μια κυβέρνηση εθνικής Ελλάδος. Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να παραπατάει. Καιροφυλακτεί η άβυσσος.”

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα