Θεσμικές αλλαγές ‘ναι’, δημοψήφισμα ‘όχι’

Θεσμικές αλλαγές ‘ναι’, δημοψήφισμα ‘όχι’
Meeting of the political party leaders of Greece, at the Presidential Mansion, in Athens, on Nov. 28, 2015 / , , , 28 , 2015 SOOC

Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τις θεσμικές αλλαγές (συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικός νόμος), ενώ με βάση τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών απομακρύνεται το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

Όλο και πιο μπροστά επιχειρεί να προχωρήσει τις θεσμικές αλλαγές η κυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα να πηγαίνει σήμερα στις 4 το μεσημέρι στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και παρουσία των κ. Βερναρδάκη και Κατρούγκαλου να συζητά το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά και του εκλογικού νόμου.

Το γεγονός πως το Μαξίμου θέλει να τρέξει την διαδικασία μαρτυρά το γεγονός πως ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε το όργανο του ΣΥΡΙΖΑ να συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα, ενόψει και της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στις 25 Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει και θα ενημερωθεί από τα κομματικά στελέχη για τις απόψεις τους, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κομματικός μηχανισμός επιμένει στην “καθαρή αναλογική” που είναι και η πάγια θέση του κόμματος.

Όσον αφορά το θέμα του δημοψηφίσματος κύκλοι της προεδρίας δεν επιβεβαίωνουν την επικοινωνία Παυλόπουλου – Τσίπρα, όμως ξεκαθαρίζουν πως η θέση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας είναι αρνητική στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος και κινείται στη βάση του δημοσιευμένου άρθρου του το 2011 όταν είχε ανακύψει ανάλογο ζήτημα.

Με βάση, πάντως και την σημερινή παράμεβαση του Νίκου Βούτση γίνεται ξεκάθαρο από το περιβάλλον της Ηρώδου Αττικού πως δεν τίθεται θέμα συνταγματικής παράκαμψης και πως δεν θα μπει το δημοψήφισμα απέναντι στο άρθρο 110 του Συντάγματος. Το ίδιο, άλλωστε διευκρίνισε χθες και η Όλγα Γεροβασίλη.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα της 5μελούς  επιτροπής για την Συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα