Θρίλερ στις Βρυξέλλες: Συνάντηση Μητσοτάκη, Μέρκελ, Μακρόν, Αναστασιάδη
Η συνάντηση των ηγετών Ελλάδας, Γερμανίας, Γαλλίας και Κύπρου έρχεται μετά την απόρριψη του προσχεδίου ως απαράδεκτο από την ελληνική πλευρά στη Σύνοδο Κορυφής.
- 01 Οκτωβρίου 2020 21:18
Συνάντηση είχαν το βράδυ της Πέμπτης (01/10) Μητσοτάκης, Μέρκελ, Μακρόν και Αναστασιάδης στο περιθώριο του δείπνου ηγετών της ΕΕ που διεκόπη μετά την απόρριψη του προσχεδίου για Τουρκία ως απαράδεκτο από την ελληνική πλευρά, αλλά και την κυπριακή.
Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση διεκόπη για 45 λεπτά, μετά το ελληνικό και κυπριακό βέτο στο προσχέδιο, που δεν περιείχε καμία απολύτως συγκεκριμένη αναφορά σε κυρώσεις στην Άγκυρα, παρά μόνο ευχολόγια. Αντίθετα οι ηγέτες της ΕΕ “συμφωνούν να δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου, καθώς και στους υψηλού επιπέδου διαλόγους και στη συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης, σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016”.
Μάλιστα το προσχέδιο έκανε αναφορά σε μία πολυμερή διάσκεψη των χωρών της περιοχής, δηλαδή στην πρόταση Μπορέλ, την οποία η Αθήνα δέχεται μόνο υπό την προϋπόθεση να συμμετάσχει η Λευκωσία, αλλά η Τουρκία δεν δέχεται συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζητά να εκπροσωπηθεί το ψευδοκράτος.
Το συγκεκριμένο προσχέδιο όμως περιείχε χάδια στην Τουρκία και για την Κύπρο, καθώς κάνει λόγο για τουρκικές δραστηριότητες στα κυπριακά ύδατα που πρέπει να σταματήσουν, χωρίς τη λέξη παράνομες και χωρίς καμία αναφορά σε κυρώσεις. Τουναντίον, το προσχέδιο καλούσε σε διάλογο των δύο χωρών για τις θαλάσσιες διαφορές και στην επανέναρξη διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα της Μεγάλης Βρετανίας για τη δημιουργία μιας «δικοινοτικής ομοσπονδίας» στη Μεγαλόνησο.
“Το κείμενο είναι απαράδεκτο. Αποκλίνει από τις ελληνικές θέσεις και δεν μπορεί να γίνει δεκτό”, τόνιζαν κυβερνητικές πηγές και ευλόγως, καθώς ούτε το ελάχιστο από τα αιτήματα της Ελλάδας και της Κύπρου δεν είχε συμπεριληφθεί στο προσχέδιο, το οποίο έχει άρωμα γερμανικής παρέμβασης. Σε ένα βαθμό βέβαια αναμενόμενο αν αναλογιστεί κανείς ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής εξέφρασε ευθέως την αντίθεση της στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Στη συνάντηση που ξεκίνησε λίγο μετά τις εννέα το βράδυ ώρα Ελλάδος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η κ.Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, γράφουν και σβήνουν, με στόχο να καταλήξουν σε μία διατύπωση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι ένα προσχέδιο για να είναι αποδεκτό πρέπει να εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο, να καλεί ξεκάθαρα την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες, καθώς και να συνδέει την όποια ευρωπαϊκή βοήθεια στην ΕΕ με την αποκλιμάκωση, αλλά εκτός από το καρότο να εμπεριέχει και το μαστίγιο, δηλαδή την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα εάν δεν δείξει διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr