Τι είπε ο Στάρμερ στον Μητσοτάκη για τα γλυπτά του Παρθενώνα
Διαβάζεται σε 3'Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μία συμφωνία της Ελλάδας με το Βρετανικό Μουσείο, πετώντας έτσι στην εξέδρα το μπαλάκι για τα γλυπτά του Παρθενώνα.
- 03 Δεκεμβρίου 2024 14:20
Το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα ετέθη κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του, Κιρ Στάρμερ, η οποία διήρκεσε περίπου 40 λεπτά.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Στάρμερ δήλωσε στον κ.Μητσοτάκη ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μία πιθανή συμφωνία της Ελλάδας με το Βρετανικό Μουσείο.
Η συζήτηση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα άλλωστε δε διεξάγεται σε επίπεδο κυβερνήσεων, αλλά μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου.
Υπό μία έννοια βέβαια έτσι ο Στάρμερ πετά το μπαλάκι στο Βρετανικό Μουσείο. Αλλά στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί ικανοποίηση διότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν είναι επί της αρχής αντίθετος σε μία συμφωνία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Το Μαξίμου πάντως διέψευσε χθες δημοσίευμα του Sky News, που κάνει λόγο για τρεις συναντήσεις ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Γιώργο Γεραπετρίτη και τον πρόεδρο και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Βρετανικού Μουσείου.
“Δεν υπάρχει συνάντηση ιδιωτική του πρωθυπουργού για τα γλυπτά του Παρθενώνα τις τελευταίες εβδομάδες”, δήλωσε ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς σχετικά στο briefing.
Ο κ. Μαρινάκης διέψευσε επίσης ότι η κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο δανεισμού των γλυπτών του Παρθενώνα, που θα σήμαινε ότι η χώρα μας θα αναγνώριζε την κυριότητα του Βρετανικού Μουσείου.
Εν τω μεταξύ το BBC σε σημερινό του δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις πρώην συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης, της καθηγήτριας Ειρήνης Σταματούδη, η οποία εκτιμά ότι η Αθήνα και το Βρετανικό Μουσείο βρίσκονται κοντά σε μία συμφωνία για τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Στην ατζέντα και το Κυπριακό
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων με έμφαση στην οικονομία, τη ναυτιλία και στον τουρισμό. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις ελληνοβρετανικές σχέσεις και εκτίμησε ότι η συνάντηση με Σταρμερ αποτελεί ευκαιρία για να δοθεί νέα ώθηση σε αυτές.
Μητσοτάκης- Στάρμερ συζήτησαν για το μεταναστευτικό, αλλά και για τον συντονισμό ενεργειών των δύο χωρών ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την διετία 2025-26. Ξεχωριστό κεφάλαιο στις συζητήσεις αποτέλεσαν οι ευρω-βρετανικές σχέσεις. Η Ελλάδα στηρίζει την αναθέρμανση των σχέσεων της ΕΕ με τη Μεγάλη Βρετανία, ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.
Στο τραπέζι της συνάντησης ετέθη και το Κυπριακό, εν όψει και της πενταμερούς που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το άτυπο δείπνο των κκ. Χριστοδουλίδη και Tatar υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και τόνισε ότι προσβλέπει σε επανέναρξη των συνομιλιών.