Τι έλεγε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 2007 για τις τηλεοπτικές άδειες και το ΕΣΡ
Η κυβέρνηση περνά στην αντεπίθεση μετά τον πόλεμο που δέχεται από την αντιπολίτευση για το μιντιακό τοπίο. Απάντηση και στους καναλάρχες όσον αφορά τον αριθμό των εργαζόμενων στους τηλεοπτικούς σταθμούς
- 17 Φεβρουαρίου 2016 14:02
Το πολιτικό σίριαλ για τις τηλεοπτικές άδειες συνεχίζεται, με την κυβέρνηση να απαντά στις επιθέσεις που δέχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και όσον αφορά στην τύχη των εργαζόμενων στα ιδιωτικά κανάλια.
Η Νέα Δημοκρατία, αλλά και το Ποτάμι έχουν υψώσει το λάβαρο της υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας όπως λένε, εστιάζοντας την κριτική τους στον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών αλλά και στο κατά πόσον είναι συνταγματικά νόμιμο και πολιτικά ηθικό να λαμβάνει την απόφαση το κράτος δια του υπουργού Επικρατείας, υποστηρίζοντας ότι αρμόδιο είναι το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.
Κυβερνητικά στελέχη πάντως υπενθυμίζουν ότι το 2007 κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νόμο 3592 “Συγκέντρωση και αδειοδότηση Επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης και άλλες διατάξεις”, (ΦΕΚ 161/Α/2007) που είχε φέρει ο τότε υπουργός Θόδωρος Ρουσόπουλος τρία χρόνια μετά το βασικό μέτοχο, η στάση της ΝΔ απέναντι στις ανεξάρτητες αρχές δεν ήταν ίδια με τη σημερινή της θέση. Ο σημερινός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας δήλωνε τότε στη Βουλή ότι η γενική του άποψη είναι πως δεν πρέπει να εκχωρούνται πάρα πολλές εξουσίες στις ανεξάρτητες αρχές
Υπενθυμίζουν επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δια του Τηλέμαχου Χυτήρη και του Στέφανου Μάνου (που το 2004 είχε μπει στο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου Παπανδρέου) διαμαρτύρονταν επειδή η τότε κυβέρνηση της ΝΔ με το νόμο αυτό προωθούσε οκτώ ή και δέκα κανάλια, ενώ όπως υποστήριζε η Χαριλάου Τρικούπη και τα έξι κανάλια ήταν πολλά, περισσότερα από όσα σήκωνε η αγορά.
Συνεργάτες του κ.Δένδια σχολιάζουν ότι είναι γνωστές οι θέσεις του για τις ανεξάρτητες αρχές και για την τάση κατάχρησης του θεσμικού που υπήρχε κάποτε από πλευράς της πολιτείας. Αυτό όμως δεν αφορά το ΕΣΡ, ούτε φυσικά τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς τα ζητήματα αυτά είναι ρυθμισμένα από το άρθρο 15 παράγραφος δύο του Συντάγματος.
Βέβαια ούτε και ο νόμος 3592/2007 είχε ρυθμίσει τελικά το τηλεοπτικό τοπίο, κάτι που υπόσχεται (ή κατά την αντιπολίτευση, απειλεί) να κάνει τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ένα χρόνο μετά την ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία και σε μία κρίσιμη πολιτική συγκυρία με την αξιολόγηση στον αέρα. Και ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της αναγάγει τον “πόλεμο κατά της διαπλοκής” σε σημαία της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, η ΝΔ στρώνει το δρόμο για νομική αμφισβήτηση του επικείμενου διαγωνισμού και καταγγέλλει ότι απειλείται η ελευθερία του τύπου.
ΝΔ, αλλά και Ποτάμι, εξαπέλυσαν νέα βέλη με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορου Βερναρδάκη ότι η αυτονόμηση των ΜΜΕ και συγκεκριμένων πολιτικο-οικονομικών κύκλων αποτελεί μία από τις παθογένειες της δημοκρατίας. Η Συγγρού έκανε λόγο για καθεστωτικές αντιλήψεις και το Ποτάμι υποστήριξε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η κυβέρνηση να δημιουργήσει Υπουργείο Αλήθειας που θα υπαγορεύει τι και πώς πρέπει να προβάλλεται. Ταυτόχρονα, τα δύο κόμματα ενέπλεξαν στον πόλεμο που ξεκίνησε για τις άδειες και το Μητρώο των On Line Media, διαρρέοντας ακόμη και πως η κυβέρνηση θα απαγορεύσει… το facebook και ξεκινώντας ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης με το γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο, μετά την ανοιχτή σύγκρουση με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.
Οι εργαζόμενοι στα κανάλια στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης
Η κυβέρνηση εν τω μεταξύ επικαλείται τα στοιχεία του Εργάνη (το σύστημα που είχε ξεκινήσει να λειτουργεί επί κυβέρνησης Σαμαρά για την καταγραφή της απασχόλησης και της ανεργίας), απαντώντας ότι οι εργαζόμενοι στα τηλεοπτικά κανάλια δεν είναι 15.000 όπως λένε ορισμένες διαρροές, αλλά συνολικά όλα μαζί τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας έχουν 2.639 εργαζόμενους.
Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι δεν έχει βάση αληθείας ο ισχυρισμός ότι κινδυνεύει η δουλειά 15.000 ανθρώπων, ενώ επικαλούνται και τα στοιχεία από τους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που δείχνουν ότι η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας ως επί πλείστον είναι προβληματική ενώ κυρίαρχες είναι οι ευέλικτες μορφές εργασίες.
«Πώς γίνεται, λοιπόν, να απειλείται η δουλειά 15.000 ανθρώπων, όταν όλα μαζί τα κανάλια απασχολούν 2.639; Προφανώς, με τον ίδιο τρόπο που μονίμως εκτοξεύονται στοιχεία χωρίς καμία τεκμηρίωση, καμία επίσημη πηγή και -εν τέλει- καμία σοβαρότητα» σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές και υπογραμμίζουν ότι «από τους ελέγχους που έχει διενεργήσει τους τελευταίους μήνες το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, προκύπτει ότι και η τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας από τα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια είναι, πολύ συχνά, προβληματική. Διαπιστώνονται, συστηματικά, η μη καταβολή δεδουλευμένων, υπερωριών και επιδομάτων, εξαντλητικά ωράρια εργασίας, περιπτώσεις απασχόλησης ανασφάλιστων εργαζομένων, ενώ κυριαρχούν οι “ευέλικτες” μορφές εργασίας (συμβάσεις μερικής απασχόλησης, συμβάσεις δανεισμού, εργολαβίας και μπλοκάκια)».
Σημείωση: Οι εργαζόμενοι πάντως σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται ούτε να χρησιμοποιούνται ως ασπίδα, ούτε να αφεθούν στην τύχη τους ως εξιλαστήρια θύματα στο πλαίσιο ενός κοινωνικού αυτοματισμού…