“Τι έπαιξε” ανάμεσα σε Κουτσούμπα -Βαρουφάκη στη Βουλή

“Τι έπαιξε” ανάμεσα σε Κουτσούμπα -Βαρουφάκη στη Βουλή
"Στραβοκοιτάχθηκαν" χθες στην Βουλή, Κουτσούμπας και Βαρουφάκης Eurokinissi

Πως και γιατί η ανάλυση του «τι εστί» Ευρωπαϊκή Ένωση, προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ …γραμματέων.

Μπορεί η χθεσινή κόντρα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα να κυριάρχησε χθες στην ειδησεογραφία, όμως δεν ήταν και η μόνη που καταγράφθηκε στην Βουλή κατά την διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών. Παράλληλα είχαμε μία ακόμη, ανάμεσα στον γ.γ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και γραμματέα του Μέρα 25 Γιάννη Βαρουφάκη. Με μπόλικες αιχμές αλλά λιγότερη ένταση.

Την αρχή έκανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφερόμενος στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την προοδευτική διακυβέρνηση. Την αποκάλεσε «σύντομο ανέκδοτο» και πρόσθεσε σκωπτικα: «Μπορεί μάλιστα να βοηθήσει και το ΜέΡΑ25 σ’ αυτόν τον πολύ ρεαλιστικό στόχο, πράγματι».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε προσωπικά στον Γιάννη Βαρουφάκη υποστηρίζοντας ότι «κάνει λαθροχειρίες» και υποστηρίζει πως «δήθεν το ΚΚΕ είναι εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή αυτή αμερικανοκρατείται». Ο Δημήτρης Κουτσούμπας διευκρίνισε πως «το ΚΚΕ είναι εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την πρώτη στιγμή, από την ιδρυτική της διακήρυξη με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ επειδή είναι μια αντιδραστική ένωση καπιταλιστικών κρατών. Τον ελληνικό λαό δεν μπορεί να τον απασχολεί ποιος έχει το πάνω χέρι, όπως απασχολεί τον κ. Βαρουφάκη, αν το έχουν οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Αμερικάνοι, οι Κινέζοι, ούτε καλούμε τους λαούς να επιλέξουν τον καλό ή τον κακό, κάτι που μάλλον επιθυμεί ο κ. Βαρουφάκης ο οποίος εμφανίζεται ντούρος εχθρός μόνο του γερμανικού ιμπεριαλισμού, κλείνοντας το μάτι προφανώς σε κάποιους άλλους «-ισμούς»,όπως, για παράδειγμα, ο αμερικανικός, ο βρετανικός και πάει λέγοντας».

Οι αναφορές του Δημήτρη Κουτσούμπα προκάλεσαν την αντίδραση του Γιάννη Βαρουφάκη, αν και δήλωσε πως απαντά «στο πλαίσιο της αγάπης και της συντροφικότητας». Υποστήριξε ότι «εμείς δεν επιλέγουμε μεταξύ ιμπεριαλισμών. Εσείς επιλέγετε. Εσείς επιλέγετε να μιλάτε συνέχεια για τον αμερικανικό και όχι για τον γερμανικό. Εμείς δεν κάνουμε καμμία απολύτως διάκριση.Όλοι οι περιορισμοί είναι εχθροί όλων των λαών». Μάλιστα πρόσθεσε πως «δεν χρειάζεται να δώσουμε διαπιστευτήρια σε κανέναν.ΤοΜέΡΑ25 είναι το μοναδικό κόμμα και το DiEM25 το πανευρωπαϊκό κίνημα, με το οποίο έχουμε πρωτοστατήσει για τον Τζούλιαν Ασάνζ. Είναι μέλος μας ο Τζούλιαν Ασάνζ. Ξέρουμε τι σημαίνει ο καθημερινός αγώνας εναντίον του ιμπεριαλισμού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην σχέση ΚΚΕ και Μέρα 25 είχε αναφερθεί πρόσφατα ο Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας στον προσυνεδριακό διάλογο του κόμματος του. Μεταξύ άλλων είχε ασκήσει κριτική στο ΚΚΕ λέγοντας μεταξύ άλλων πως «η επιλογή του ΚΚΕ να θεωρεί ότι η ΕΕ αποτελεί απλή προέκταση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, και συνεπώς ότι «ένας είναι ο ιμπεριαλισμός», το οδηγεί σε αναλύσεις που υπονομεύουν την συγκρότηση μετώπου σύγκρουσης με το τρίγωνο Βερολίνου-Φρανκφούρτης-Βρυξελλών» και ότι «η στρατηγική του ΚΚΕ να μην στοχεύει τον γερμανικό ιμπεριαλισμό, ο οποίος μετά το 1996 αποτελεί μεγαλύτερο βραχνά για τον λαό μας από τον αμερικανικό».

Τα όσα είπαν χθες οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΚΚΕ και του Μέρα 25 δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Ούτε κάποιο είδος προσωπικής κόντρας.

Όσοι γνωρίζουν τις πολιτικές λειτουργίες στον Περισσό ξέρουν ότι η εκάστοτε ομιλία του γενικού γραμματέα στο κοινοβούλιο αποτελεί κείμενο συλλογικής επεξεργασίας. Όχι ατομική επιλογή. Επίσης -όπως προαναφέραμε- στις εσωτερικές, συνεδριακές του διαδικασίες το Μέρα 25 φαίνεται να επιχειρεί την οριοθέτηση των πολιτικών του θέσεων σε σχέση με το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Είναι φανερό ότι οξύνεται μια αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο χώρους που έχουν συμπλεύσει πολιτικά σε επιμέρους θέματα (π.χ κοινό κείμενο ενάντια στην απαγόρευση των διαδηλώσεων πέρσι). Επίσης αμφότεροι δηλώνουν αντίθετοι στις λογικές των μνημονίων. Πρόκειται όμως για ένα φαινόμενο που έχει εξήγηση.

Σε πρώτο επίπεδο ερμηνεύεται από την πολιτική διαπάλη για να «κερδηθεί» ένα συγκεκριμένο πολιτικό κοινό: Αυτό που κινείται «στ’ αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ» η ακόμη και στις αριστερές παρυφές του. Μια συνθήκη που αναμένεται να ενταθεί, αφού είναι κοινό μυστικό ότι διανύουμε μια μακρά και άτυπη πολιτική περίοδο.

Σε μια πιο «βαθιά» ανάγνωση αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι το ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της φύσης της, είναι αυτό που διαφοροποιεί το ΚΚΕ από τα περισσότερα κόμματα που αναφέρονται στην Αριστερά. Κι αυτό συμβαίνει εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα