Τι γύρευε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Άουσβιτς
Η επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης, που στο παρελθόν είχε εκφράσει αντισημιτικές θέσεις, στο Άουσβιτς, προκάλεσε σχόλια. Όμως ο Γεωργιάδης έχει εδώ και καιρό κάνει ανοίγματα στο Ισραήλ
- 22 Ιανουαρίου 2020 06:31
Η φωτογραφία που ανήρτησε χθες στο twitter ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης από επίσκεψη ως επικεφαλής ελληνικής αντιπροσωπείας στο Άουσβιτς προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Και αυτό καθώς το νυν στέλεχος της ΝΔ στο παρελθόν είχε εκφράσει αντισημιτικές θέσεις και είχε εμπορευθεί βιβλία κατά των Εβραίων.
Οι άνθρωποι όμως αλλάζουν και ο κ.Γεωργιάδης έχει… εξελιχθεί σαφώς από την εποχή του ΛΑΟΣ. Όμως το “άνοιγμα” Γεωργιάδη στο Ισραήλ δεν είναι κάτι νέο. Ο κ.Γεωργιάδης, όπως και ο συμμαχητής του από την εποχή του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης, που επίσης αποτελεί “κόκκινο πανί” για τους Εβραίους λόγω του αντισημιτικού και ακραία δεξιού παρελθόντος του (το 2011 η εβραϊκή κοινότητα της Γερμανίας είχε στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον Λουκά Παπαδήμο για την υπουργοποίηση Βορίδη), είχαν ήδη από το 2018 ξεκινήσει την προσπάθεια να αποτινάξουν το στίγμα του αντισημίτη.
Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο του 2018 ο μεν κ.Γεωργιάδης είχε επισκεφθεί το Ισραήλ δηλώνοντας πως: «ήταν ένα προσωπικό στοίχημα να βγάλω από πάνω μου τις υποψίες περί αντισημιτισμού που κουβαλούσα από το παρελθόν και να αποδείξω ότι αυτά που λέω τα εννοώ» και ότι «πιστεύω ειλικρινά στην ανάγκη Στενών Σχέσεων με το Ισραήλ» ενώ έκανε λόγο για «τα κοινά γεωπολιτικά μας συμφέροντα» και «τις απειλές που δέχεται το Ισραήλ και η Δύση γενικότερα». Ο δε κ.Βορίδης την ίδια περίοδο είχε χαρακτηρίσει σωστή και δίκαιη» την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ηδη βέβαια από το 2017 ο κ.Γεωργιάδης είχε ζητήσει συγγνώμη από την Εβραϊκή κοινότητα με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, παραδεχόμενος ότι «υποστήριξα και προώθησα το υβριστικό για τους Εβραίους βιβλίο του Κώστα Πλεύρη» και ότι «είχα συνυπάρξει και ανεχτεί τις απόψεις ανθρώπων που έδειξαν ασέβεια στους Εβραίους συμπατριώτες μου».
Ενώ ο κ.Βορίδης όταν εβραϊκή κοινότητα είχε διαμαρτυρηθεί για τον ορισμό του ως υπουργού Υγείας το 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά, απάντησε με επιστολή εκφράζοντας τη δέσμευσή του να δώσει τέλος στην αντισημιτική ρατσιστική προκατάληψη, η οποία παραδέχθηκε ότι “είναι ξεκάθαρη παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας”.
Σημείωση: Βορίδης και Γεωργιάδης ήταν εξαρχής θαυμαστές και υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ. Και βέβαια δύο πολιτικά πρόσωπα με φιλοδοξίες, τις οποίες θα μπορούσε να αμαυρώσει το αντιεβραϊκό τους προφίλ ως στελέχη πια ενός μεγάλου κόμματος εξουσίας.
Πάντως, ο κ.Βορίδης δεν φαίνεται να κατάφερε να πείσει το εβραϊκό στοιχείο για τη μεταστροφή του. “Το Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη εξαιτίας του αντισημιτικού του παρελθόντος”, ανέφερε ανώτατο διπλωματικό στέλεχος στη Jerusalem Post λίγο μετά την ορκομωσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, διαχωρίζοντας πάντως ξεκάθαρα τη θέση του πρωθυπουργού από το παρελθόν του υπουργού του.
Το 2018, με τη ΝΔ στην αξιωματική αντιπολίτευση και σε τροχιά εξουσίας, πάντως ουκ ολίγα γαλάζια στελέχη είχαν κάνει ανοίγματα στο Ισραήλ (το οποίο είχαν επισκεφθεί ο Βασίλης Κικίλιας ως τομεάρχης Άμυνας, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ως τομεάρχης Εξωτερικών, αλλά και ο βουλευτής Κώστας Καραγκούνης) , με αποκορύφωμα την επίσκεψη του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ τον Ιούνιο του 2018.
Και αυτό καθώς με αιχμή την αναζήτηση στρατιωτικών συμμαχιών ενάντια στην Τουρκία, στη ΝΔ έβλεπαν ως αναγκαιότητα την εμβάθυνση της συνεργασίας με το Ισραήλ και τη δημιουργία ενός άξονα δυνάμεων σε αυτή την κατεύθυνση με χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ενδεχομένως η Σαουδική Αραβία και κάποιες χώρες των Βαλκανίων.
Εν τω μεταξύ βέβαια ο αγωγός φυσικού αερίου East Med είναι γεγονός προς μεγάλη ικανοποίηση και των ΗΠΑ, δίνοντας μια σημαντική ενεργειακή διάσταση στη συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ.
Και βεβαίως ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Αουσβιτς για να παραστεί στην εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα, μετά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, την ερχόμενη Δευτέρα.