Τι γράφει ο διεθνής Τύπος για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα
Διαβάζεται σε 4'Το θετικό κλίμα της συνάντησης Ερντογάν – Μητσοτάκη κατέγραψε και ο διεθνής Τύπος. Αναλυτικά όσα αναφέρονται σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.
- 07 Δεκεμβρίου 2023 21:09
Την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολίασαν αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας το θετικό κλίμα της συζήτησης των δύο ηγετών.
Wall Street Journal: Σημαντική βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών
“Μετά από αρκετά χρόνια τεταμένων σχέσεων που ανέβασαν τις εντάσεις σε ανησυχητικά επίπεδα, οι μακροχρόνια αντίπαλοι, Ελλάδα και Τουρκία, έκαναν ένα σημαντικό βήμα για τη διόρθωση των σχέσεών τους, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα”, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal.
“Εν όψει της επίσκεψής του, ο Ερντογάν είχε υποσχεθεί μια προσέγγιση “win-win”, που θα μπορούσε να θέσει τα θεμέλια για μία ευρύτερη συνεργασία, με την ελπίδα να επαναφέρει επίσης τη σχέση της χώρας του με τους δυτικούς συμμάχους της” προσθέτει, επισημαίνοντας σε άλλο σημείο ότι “οι δύο ηγέτες επέδειξαν μία αξιοσημείωτη απομάκρυνση από την εριστική και, ενίοτε, ευθέως πολεμική ρητορική των τελευταίων ετών”.
Guardian: Η Τουρκία αποκαθιστά τις σχέσεις της με πρώην εχθρούς της
“Η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα σηματοδοτεί την τελευταία κίνηση των τουρκικών διπλωματικών προσπαθειών της Άγκυρας να αποκαταστήσει γρήγορα τις σχέσεις της με πρώην εχθρούς της σε ολόκληρη την περιοχή” σχολιάζει η δημοσιογράφος του Guardian, Ruth Michaelson.
“Η επίσκεψη Ερντογάν στην ελληνική πρωτεύουσα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κρίσιμο μήνυμα προς την Ουάσινγκτον, εν μέσω αντιδράσεων σχετικά με την πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα, αξίας 20 δισ. δολαρίων, η οποία αναβλήθηκε ύστερα από την ανησυχία ορισμένων Αμερικανών αξιωματούχων για τις τουρκικές υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο, καθώς και για το ιστορικό της Τουρκίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα” επισημαίνει, τονίζοντας, ωστόσο, ότι παρά την υπόσχεση του Τούρκου προέδρου για την “αυγή μίας νέας εποχής”, “φαίνεται απίθανο να θεραπευτούν βαθύτερα ζητήματα δεκαετιών, όπως το Κυπριακό και οι συνοριακές διαφορές”.
“Ακόμα κι έτσι, όμως, οι συνομιλίες του με την Ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σηματοδότησαν την προθυμία αμφότερων να αντιμετωπίσουν από κοινού ορισμένες προκλήσεις“, καταλήγει.
Το Reuters έκανε λόγο για επίσκεψη – ορόσημο
“Ελλάδα και Τουρκία συμφωνούν να διορθώσουν τις σχέσεις τους, γυρίζοντας σελίδα” σημειώνει δημοσίευμα του Reuters.
“Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν την Πέμπτη να επανεκκινήσουν τις σχέσεις τους, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στενότερων δεσμών μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ αλλά ιστορικών εχθρών” συμπληρώνει, κάνοντας λόγο για “επίσκεψη-ορόσημο”.
“Οι μακροχρόνια αντίπαλοι συμφώνησαν να επικεντρωθούν στην καλή γειτονία, να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, να επιδιώξουν στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την εξάλειψη των πηγών έντασης και να εργαστούν σε θέματα που τους έχουν κρατήσει μακριά, κυρίως στο Αιγαίο” αναφέρει.
Βloomberg: Ελλάδα και Τουρκία επιδιώκουν να ‘γυρίσουν σελίδα’
“Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στον τουρισμό και τον πολιτισμό, επιδιώκοντας να γυρίσουν σελίδα στα χρόνια των εντάσεων για τα θαλάσσια σύνορα και το Κυπριακό” σχολιάζει σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.
“Οι δύο ηγέτες δεσμεύονται αμφότεροι να επιδιορθώσουν ένα χάσμα που είδε τις χώρες τους να πλησιάζουν σε στρατιωτική αντιπαράθεση πριν από τρία χρόνια, σε μια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου όπου οι διαφορές εξακολουθούν να απειλούν τη γεωπολιτική σταθερότητα” τονίζει.
Τι λένε τα τουρκικά ΜΜΕ
Σε ό,τι αφορά στα τουρκικά ΜΜΕ, το Haberturk τονίζει πως “ο πάγος ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα λιώνει”, κάνοντας λόγο για θερμά μηνύματα ανάμεσα σε Ερντογάν και Μητσοτάκη.
Στο ίδιο πνεύμα, το CnnTurk χαρακτηρίζει την επίσκεψη του τούρκου προέδρου «ιστορική», μιλώντας για άνεμο καλής γειτονίας με την ανταποκρίτρια του να εστιάζει στον διάλογο που πρέπει να συνεχιστεί.
Για ιστορική επίσκεψη μιλά και η εφημερίδα Χουριγιέτ, εστιάζοντας στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να μην μπορεί να λυθεί μεταξύ αδελφών.