Τι προσδοκά το Μαξίμου από την προανακριτική
Το Μαξίμου χαμηλώνει τους τόνους και περιμένει την επανεκκίνηση της προκαταρκτικής εξέτασης
- 22 Φεβρουαρίου 2018 06:59
Ο διαχωρισμός της πολιτικής και της ενδεχόμενης ποινικής διάστασης του σκανδάλου Novartis, αλλά και το χαμήλωμα των τόνων ως προς την πολιτική αντιπαράθεση αποτελούν τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης, που πλέον στρέφει το βλέμμα της στην προανακριτική επιτροπή, αναμένοντας από την επανεκκίνηση της έρευνας τα… σπουδαία.
Αυτό, άλλωστε, φάνηκε από όσα είπε χθες στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καθώς επέλεξε να μην αναφερθεί στα «δικονομικά» της συγκεκριμένης υπόθεσης, αλλά να τοποθετηθεί πολιτικά. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι δε θα μιλούσε ούτε σαν νομικός ούτε σαν δικηγόρος και εστίασε την παρέμβασή του στο γεγονός ότι η ΝΔ κυρίως, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, απέφυγαν να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί για το «πάρτι» στην υγεία επί των ημερών τους. «Δεν πρόκειται να μιλήσω ως νομικός, δικαστής ή εισαγγελέας από αυτό το βήμα. Θα μιλήσω πολιτικά και ερωτώ: για όλο αυτό το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, της τεράστιας ζημίας του ελληνικού Δημοσίου, πολιτική ευθύνη υπάρχει; Τόσα χρόνια δεν παίρνατε χαμπάρι τίποτα; κάτω από τη μύτη των πολιτικών στελεχών γίνονταν όλα αυτά; οι γιατροί τα έκαναν ερήμην όλων;», ξεκαθάρισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας.
Μάλιστα, εξαπολύοντας επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την σχετική «αφωνία» του, υπενθύμισε ότι και ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Καραμανλής είχαν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο Κοσκωτά, αλλά και το σκάνδαλο του Βατοπεδίου αντιστοίχως.
Από τα βέλη του πρωθυπουργού, άλλωστε, δεν είχαν ξεφύγει ούτε οι αναφερόμενοι στην δικογραφία πολιτικοί, που είχαν κινηθεί σε υψηλότατους τόνους κατά τις δικές τους τοποθετήσεις στη Βουλή: «Αντί με θάρρος και παρρησία να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί και να δηλώσουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική Δικαιοσύνη, έχουν εξαπολύσει πρωτοφανή επίθεση έχουν εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση κατατρομοκράτησης, εκφοβισμού και λυσσαλέας παρέμβασης στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών, που προσβάλλει τους ίδιους θεσμούς και τη δημοκρατία στο τόπο μας», είχε τονίσει ο πρωθυπουργός.
Όχι στη «ρωμαϊκή αρένα»
Συν τοις άλλοις, το χαμήλωμα των τόνων σε σχέση με τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, αλλά και αναφορικά με τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί στους κόλπους της συμπολίτευσης διαπιστώθηκε πως ήταν αδήριτη ανάγκη, καθώς οι αρχικοί κυβερνητικοί χειρισμοί δεν βρήκαν όλους στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση σύμφωνους. Κρίθηκε, λοιπόν, ότι οι τόνοι πρέπει να χαμηλώσουν προκειμένου «να μην βρίσκει προσχήματα ο αντίπαλος», αλλά και με δεδομένες τις ενστάσεις πολλών στελεχών της κυβέρνησης και της Κουμουνδούρου ως προς το ενδεχόμενο να μετατραπεί η προανακριτική επιτροπή σε «reality σόου». Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, έχει ριφθεί ο κύβος προκειμένου να αναλάβει την προεδρία της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ο Θοδωρής Δρίτσας, του οποίου η μετριοπάθεια δεν αμφισβητείται από κανέναν –και απέδειξε χθες, με την ομιλία του στη Βουλή, πως ουδόλως επιθυμεί να μετατραπεί η διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης σε «ρωμαϊκή αρένα».
Αναμένοντας εξελίξεις
Πάντως, τα προαναφερθέντα κάθε άλλο παρά δείχνουν μειωμένες προσδοκίες εκ μέρους της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την περαιτέρω διερεύνηση του σκανδάλου Novartis. Αντιθέτως, κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν πως όταν αρχίσουν να «φωτίζονται» όλες οι πλευρές της υπόθεσης και συνεχιστεί η έρευνα, τότε θα υπάρξουν… εκπλήξεις. Αυτό, εξάλλου, υπονοούσε και τα ξημερώματα ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, σχολιάζοντας τη «γαλάζια» διαρροή περί «παραδοχής σαθρού υποβάθρου», με την οποία πηγές της ΝΔ άφηναν να εννοηθεί ότι είναι «άνθρακας ο θησαυρός» των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών.
«Όσο για τις τυχόν ποινικές ευθύνες, για τις οποίες έσπευσε η ΝΔ να κάνει λόγο για «παραδοχή σαθρού υποβάθρου», την συμβουλεύουμε να μην προτρέχει», έλεγε ο εν λόγω κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως η ΝΔ «όσο πιο πολλή φόρα παίρνει, τόσο πιο σφοδρή θα είναι η πρόσκρουση όταν η Προανακριτική επιτελέσει το έργο της και τότε ίσως να μην αρκεί η ετεροχρονισμένη ανάληψη της πολιτικής ευθύνης».
Παράλληλα, η ίδια πηγή υπογράμμιζε ότι «η ανάληψη πολιτικής ευθύνης για το ομολογημένο πλέον σκάνδαλο Novartis ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης», προσθέτοντας πως «αντί αυτού, έμεινε να ακούγεται ως παράφωνη ηχώ του παραληρούντος κ. Σαμαρά».