Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τις διερευνητικές εντολές

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τις διερευνητικές εντολές
Plenary session to lift the immunity of New Democracy MPs Vasilis Giogiakas and Adonis Georgiadis, and the Golden Dawn MP Ilias Kasidiaris, in Athens, Greece on August 5, 2015. / , , 5 2015. Sooc

Διαβάστε αναλυτικά τη διαδικασία που ορίζει το Σύνταγμα για το σχηματισμό κυβέρνησης. Σε ποια περίπτωση επαναλαμβάνονται οι εκλογές

Το Σύνταγμα προβλέπει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών στα τρία πρώτα κόμματα και με διαφορά τριών ημερών για κάθε διερευνητική εντολή.

Διερευνητικές εντολές στα 3 πρώτα κόμματα

Σύμφωνα με τη θεσμική διαδικασία (παρ. 1 αρ. 41 και παρ. 3 αρ. 37) η πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πηγαίνει στον αρχηγό του δεύτερου -σε κοινοβουλευτική δύναμη- κόμματος δηλαδή τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη και, αν δεν τελεσφορήσει, στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.

Χωρίς την υποστήριξη των ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι μαθηματικά αδύνατος ο σχηματισμός άλλης κυβέρνησης.

Έτσι, το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθούν με ταχύτατους ρυθμούς όλες οι διαδικασίες – ενδεχομένως μέσα σε ένα 24ωρο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέχεια θα δώσει εντολή για υπηρεσιακή κυβέρνηση για την διεξαγωγή εθνικών εκλογών μετά το πέρας 21 ημερών.

Σημειώνεται ωστόσο, πως ο αρχηγός της Χ.Α. έχει δηλώσει ότι θα “θέσει ζήτημα αν δεν του δώσουν εντολή” και ότι θα την πάρει παρόλο που δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

Από την πλευρά των ΑΝ.ΕΛ., ο Πάνος Καμμένος δήλωσε πως δεν θα συμμετέχει στη συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης και πως το κόμμα του θα κατέβει αυτόνομα στην εκλογική διαδικασία.

Αναλυτικά, το Σύνταγμα ορίζει ότι αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, όπως είναι λίγο πολύ αναμενόμενο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν και τότε επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.

Βάσει του εκλογικού νόμου και λόγω του ότι δεν έχουν συμπληρωθεί 18 μήνες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση (25 Ιανουαρίου) οι εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι “σταυροδοσία”.

Το Σύνταγμα (άρθρο 37) προβλέπει:

Παρ. 2: Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.

Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Παρ. 3. Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες.

Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή.

Το άρθρο 38 προβλέπει και το εξής:

Παρ. 1: O Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλλάσσει από τα καθήκοντά της την Κυβέρνηση, αν αυτή παραιτηθεί, καθώς και αν η Βουλή αποσύρει την εμπιστοσύνη της κατά το άρθρο 84 (σ.σ. δηλαδή απώλεια δεδηλωμένης/καταψήφιση πρότασης εμπιστοσύνης/υπερψήφιση πρότασης μομφής). Στις περιπτώσεις αυτές εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 4 του άρθρου 37(σ.σ. δηλαδή οι προαναφερθείσες).

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Βουλή διαλύθηκε στις 31.12.2014 λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εφόσον προκηρυχθούν εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση, για τη θέση του πρωθυπουργού μπορεί να προταθεί η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου.

Είναι πρόεδρος του Εκλογοδικείου, καθώς είναι η αρχαιότερη εκ των τριών αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.

Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1950, είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Εντάχθηκε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα