Τι συζήτησε ο Γιούνκερ με Μπακογιάννη – Χατζηδάκη λίγο πριν την κατάθεση της ελληνικής πρότασης

Τι συζήτησε ο Γιούνκερ με Μπακογιάννη – Χατζηδάκη λίγο πριν την κατάθεση της ελληνικής πρότασης
Ευρωκίνηση

Το παρασκήνιο του ταξιδιού στις Βρυξέλλες. Συναντήσεις θα έχει σήμερα και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ Μανώλης Κεφαλογιάννης

Ελπίδα για συμφωνία, αλλά καμία βεβαιότητα μέχρι την τελευταία στιγμή, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη συνάντηση του χθες στις Βρυξέλλες με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη και Κωστή Χατζηδάκη.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έκρυψε πως δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση και ότι ανέμενε να δει την πρόταση, να διαπιστώσει κατά πόσον αυτή είναι επαρκής (και κατά πόσον κινείται στο πνεύμα διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Αθήνας- Παρισιού και Κομισιόν) και να έχει τέλος την έγκριση του Κοινοβουλίου, ώστε να υπάρχει εκ των προτέρων η ελληνική δέσμευση.

Επιβεβαίωσε άλλωστε πως αυτή η πρόταση είναι η τελευταία ευκαιρία της Αθήνας, καθώς πλησιάζει η ώρα εκπνοής του τελεσιγράφου για συμφωνία ή Grexit.

Οι δύο βουλευτές της Ν.Δ, που συναντήθηκαν επίσης με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάϊνεν και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, κατά τη συνάντηση αλλά και στις δηλώσεις που έκαναν στη συνέχεια, διαβεβαίωσαν ότι αυτή η Βουλή έχει “ευρωπαϊκή πλειοψηφία για να στηρίξει μία συμφωνία”, εννοώντας ότι αυτή θα στηριχθεί και από την αξιωματική αντιπολίτευση (και προφανώς και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όχι μόνον από τη συμπολίτευση).

Το ταξίδι αυτό όμως σημαδεύτηκε από έντονο εσωκομματικό παρασκήνιο. Αρχικά οι πληροφορίες προχθές το βράδυ έκαναν λόγο για αποστολή της Ν.Δ στις Βρυξέλλες με στόχο επαφές υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, στην οποία θα συμμετείχε εκτός της κ.Μπακογιάννη και του κ.Χατζηδάκη και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ Μανώλης Κεφαλογιάννης. Στη συνέχεια κομματικές πηγές διέψευδαν το ταξίδι αυτό καθεαυτό, οι πληροφορίες ήταν διφορούμενες για το ποιοι τελικά θα ταξιδέψουν και χθες το πρωί ενώ οι δύο βουλευτές βρισκόταν ήδη στο αεροπλάνο για Βρυξέλλες, ο μεν εκπρόσωπος της Ν.Δ Κώστας Καραγκούνης έλεγε πως δεν πρόκειται για επίσημη επίσκεψη υπό την αιγίδα του κόμματος και πηγές από το περιβάλλον του προέδρου Βαγγέλη Μεϊμαράκη ουσιαστικά απέδιδαν την κίνηση σε πρωτοβουλία των βουλευτών εν γνώσει βεβαιως της Συγγρού.

Εκτός από την ανησυχία να μη φανεί η Ν.Δ να εμπλέκεται σε παράλληλη διαπραγμάτευση, τα πράγματα φαίνεται ότι περιέπλεξαν οι εσωκομματικές αντιθέσεις μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά και εν όψει διαδοχής.

Και ο κ. Κεφαλογιάννης πάντως θα βρεθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου συνοδευόμενος από τους ευρωβουλευτές Μαρια Σπυράκη, Ελίζα Βόζεμπερκ, Γιώργο Κύρτσο και Θοδωρή Ζαγοράκη, θα έχει επαφές με τον κ.Γιούνκερ, τον κ. Ντομπρόφσκις (που είναι και υπεύθυνος για το αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ 35 δισ για την Ελλάδα), τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντολ, τον επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα