Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση με τη διαχείριση των υδάτων – Οι αντιδράσεις για “κρυφή” ατζέντα

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση με τη διαχείριση των υδάτων – Οι αντιδράσεις για “κρυφή” ατζέντα
Φωτογραφία αρχείου iStock

Ποιος είναι ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για τη διαχείριση του νερού και γιατί η αντιπολίτευση ανησυχεί ότι επίκειται ιδιωτικοποίηση.

Να καθησυχαστεί την Κομισιόν και έτσι να μην φρενάρει χρηματοδότηση από την επόμενη προγραμματική περίοδο επιχειρεί σε πρωτο πλάνο η κυβέρνηση με την υπαγωγή της διαχείρισης των υδάτων στη ΡΑΕ.

Όμως ο σχεδιασμός αυτός ανοίγει την πόρτα σε δομικές αλλαγές στη διαδικασία διαχείρισης του νερού με την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών, οπως αναφέρουν γνωστές του θέματος ,

Υπάρχουν βέβαια και καυτά” ζητήματα στον τομέα διαχείρισης υδάτων και αποβλήτων , που πρέπει να αντιμετωπιστούν κι έχουν να κάνουν με την έλλειψη διαλειτουργικότητας, μεγάλης αποσπασματικοτητας στα έργα και κακού προγραμματισμού. “Βλέπουμε δίκτυα αποχέτευσης, που μπορεί να μη λειτουργούν καθόλου, αν και πήραν επιδότηση, που δεν ξέρουν τα κόστη λειτουργίας” αναφέρουν σχετικά σημειώνοντας ότι απειλείται η χώρα με διακοπή χρηματοδοτήεων.

Το ΣτΕ

Στο πάζλ έχει προστεθεί και η ακύρωση από το ΣτΕ του νομοθετικού πλαισίου κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος (ΚΥΑ 135275/22-05-2017) μετά από προσφυγή από το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ.

Η απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται στη διακήρυξη της ίδιας της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ ότι “το ύδωρ δεν είναι εμπορικό προϊόν” και σημειώνει ότι από τις διατάξεις της Οδηγίας και το σκοπό της, συνιστάμενο στη διασφάλιση της ποιότητας του ύδατος και στη διαχείριση αυτού όχι ως εμπορικού προϊόντος, αλλά ως κοινωφελούς αγαθού, προκύπτει ότι η εθνική πολιτική παροχής υπηρεσιών ύδρευσης, συμπεριλαμβανομένης και της τιμολόγησης αυτών, σχεδιάζεται από τα κράτη μέλη ως πολιτική παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, με βασικό κριτήριο την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της εν λόγω Οδηγίας για την προστασία των εσωτερικών, επιφανειακών και υπόγειων υδάτων”.

Τούτων δοθέντων η κυβέρνηση θα πρέπει να φροντίσει για την αναθεώρηση του κανονισμού κι αφετέρου να εκπληρώσει κοινοτικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την ανάγκη για ορθολογική διαχείριση του νερού, στον Ευρωπαϊκό χώρο, όπως προβλέπει η Οδηγία 2000/60 της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με το Ν. 3199/2003.

Πυρά της αντιπολίτευσης

Για αναίρεση ενός βασικού εργαλείου άσκησης κοινωνικής πολιτικής με την κατάργηση της σχετικής Ειδικής Γραμματείας και την υπαγωγή της στη ΡΑΕ κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενεργειας και υποψηφιος στα Χανιά με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Γιώργος Σταθάκης αναφερόμενος σμε το Νομοσχέδιο της ΝΔ για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων περί Νερού (αποβλήτων, απορριμμάτων) στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το νερό (τα απόβλητα και τα απορρίμματα) που μετατρέπει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε «υπεραρχή», αποσκοπεί σε τρία πράγματα» αναφέρει ο Γιώργος Σταθακης και σημειώνει:

«Πρώτον, οι Δημοτικές και Δημόσιες Εταιρείες Διαχείρισης του Νερού περνούν στον έλεγχο της ΡΑΕ, χάνουν δηλαδή την αυτονομία τους, αναφορικά με την τιμολόγηση των υπηρεσιών τους, το μισθολόγιο και την όποια κοινωνική πολιτική ασκούν. Δεύτερον, ανοίγει ο δρόμος για ανάπτυξη ιδιωτικών εταιρειών στον κλάδο αυτό.

Τρίτον, διαμορφώνεται το πλαίσιο για τη λειτουργία του κλάδου με πλήρως ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια» σημειώνει ο πρώην υπουργός και υπογραμμίζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση υποβαθμίζει τις δημόσιες δομές καθώς αφενός καταργεί μια Γραμματεία κι αφετέρου επιλέγει τη τη ΡΑΕ ως σημείο αναφοράς για την άσκηση μιας δημόσιας πολιτικής, Αρχή που ούτε γνώση ούτε προσωπικό διαθέτει, κάτι που «φωτογράφισε» και ο ίδιος άλλωστε ο πρόεδρός της Αθ. Δαγούμας μιλώντας στη Βουλή κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου.

«Η κυβέρνηση μόνη της κατάργησε την Ειδική Γραμματεία Υδάτων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που είχε δημιουργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και ήταν επιφορτισμένη με τη διαχείριση και τον σχεδιασμό των υδάτινων αποθεμάτων της χώρας. Μόνη της ενέταξε την υποχρέωση δημιουργίας Ανεξάρτητης Αρχής ως κομμάτι των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και μόνη της σήμερα παρουσιάζεται να ανησυχεί για την απώλεια των σχετικών πόρων» ανέφερε ο Γιωργος Σταθάκης και προσέθεσε:

«Μόνοι χαμένοι από το εν εξελίξει σχέδιο νόμου είναι οι πολίτες, οι αγρότες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα δουν το κόστος τουνερού να εκτοξεύεται. Για τους κατά τόπους Δήμους η συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων τους είναι δεδομένη, ενώ κινδυνεύουν να αποστερηθούν και τις ίδιες τις επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει τις συγχωνεύσεις τους, όπου κριθούν «προβληματικές».

Αναφερόμενος στην Κρήτη και τα Χανιά ο Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι «τα Χανιά έχουν πρωτοπορήσει από παλιά στην ίδρυση και λειτουργία φορέων διαχείρισης υδάτινων πόρων και απορριμμάτων (ΟΑΔΥΚ-ΟΑΚ, ΔΕΥΑΧ, ΔΕΔΙΣΑ) με τεράστιο θετικό αποτύπωμα στην οικονομία και το περιβάλλον. Σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο μιας επικείμενης υφαρπαγής αρμοδιοτήτων και εισαγωγής κανονιστικού πλαισίου ενός ιδιωτικοποιημένου τομέα διαχείρισης των πόρων.

Το Νομοσχέδιο της ΝΔ είναι η τελευταία πράξη μιας κυβέρνησης που επιμελώς επί 4 χρόνια ιδιωτικοποιεί κάθε μορφής δημόσιο αγαθό, στην ενέργεια (πώληση 17% ΔΕΗ, 49% ΔΕΔΔΗΕ, 100% ΔΕΠΑ Υποδομών), την εκπαίδευση (ισοτιμία ιδιωτικών κολεγίων με δημόσια Πανεπιστήμια), την υγεία (μερική ιδιωτικοποίηση ΕΣΥ), τις συντάξεις (πλήρης ιδιωτικοποίηση επικουρικών συντάξεων) και τώρα το Νερό.»

Το ΥΠΕΝ

Πάντως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αρνήθηκε τα περί ιδιωτικοποίησης του νερού. “Δεν θέλουμε να ιδιωτικοποιήσουμε τα νερά. Φέρνουμε το νομοσχέδιο, διότι τα δημόσια μονοπώλια δεν ελέγχονται σωστά, ελέγχονται πλημμελώς, αν και ασκούν πολύ σοβαρή υπηρεσία για τη δημόσια υγεία και για τη δημόσια οικονομία”, υποστήριξε ο υπουργός. Όπως σημείωσε «σε ό,τι αφορά την παροχή νερού, υπάρχουν δημόσια μονοπώλια, δημοτικά μονοπώλια που πρέπει να ελεγχθούν και αυτά, διότι διαχειρίζονται τον πολυτιμότερο πόρο, που είναι το νερό και το οποίο τα επόμενα χρόνια θα μας λείψει λόγω της κλιματικής αλλαγής». Και προσπαθώντας να αιτιολογήσει τις κυβερνητικές επιλογές, ανέφερε.

Η νέα αρχή, επέμεινε ο υπουργός, θα επιβλέπει και την τήρηση της νομοθεσίας από τους υπόχρεους, διότι και τα δημόσια μονοπώλια «παραβατούν» και μένουν στο απυρόβλητο.

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την τοποθέτησή του στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το θέμα έκανε λόγο για αντιμεταρρύθμιση, που καμία σχέση δεν έχει με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Ελλάδας και καμία συνάφεια με την ευρωπαϊκή οδηγία πλαίσιο 2000/60.

“Στρώνει μόνο το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων και την τακτοποίηση γαλάζιων παιδιών με παχυλούς μισθούς στη νέα υπεραρχή. Η κυβέρνηση αποδομεί τη δημόσια περιουσία και τα δημόσια αγαθά ακόμη και τις τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησής της. Λίγο πριν το «τελευταίο σφύριγμα» για τις εκλογές, η καταστροφική κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει το τελικό χτύπημα στα δημόσια αγαθά με την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων”.

Η ΡΑΕ

Να σημειωθεί πάντως ότι ο επικεφαλής της ΡΑΕ Αθ.Δαγούμας μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με βάση το νέο σχεδιασμό “κάρφωσε” την κυβέρνηση για την υποστελέχωση της ΡΑΕ την ώρας που ως Ρυθμιστής καλείται να διεκπεραιώσει κρίσιμα ζητήματα της ενεργειακής αγοράς. Αποκάλυψε ότι δεν έγινε δεκτή η πρόταση της ΡΑΕ όπου το αντικείμενο των Υδάτων και των Αποβλήτων θα είναι κυρίως εποπτικό και διαχειριστικό και όχι ρυθμιστικό.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα