Τι θα γίνει μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου – Η διαδικασία

Διαβάζεται σε 2'
Ο Όθωνας Ηλιόπουλος
Ο Όθωνας Ηλιόπουλος Eurokinissi

Στο τέλος Αυγούστου θα εκκινήσουν οι διαδικασίες για την αναπλήρωση της έδρας του βουλευτή Επικρατείας.

Μια σειρά κοινοβουλευτικών διαδικασιών για την αντικατάσταση του παραιτηθέντα βουλευτή επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Όθωνα Ηλιόπουλου αναμένεται να εκκινήσουν με βάση τον κανονισμό της Βουλής. Ο χρονικός ορίζοντας γι’ αυτό προδιαγράφεται να είναι το τέλος Αυγούστου.

Δίχως φυσικά να παραγνωρίζει κανείς ότι η απόφαση του Όθωνα Ηλιόπουλου πιθανότατα θα δημιουργήσει και πολιτικά ζητήματα στον ΣΥΡΙΖΑ αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται εδώ και μήνες σε καθεστώς πολιτικής κρίσης.

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο σύμφωνα με τις επισημάνσεις συνεργατών του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα «η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα είναι, βάσει του Συντάγματος, δικαίωμα του βουλευτή. Άπαξ και υποβληθεί δεν ανακαλείται». Επίσης σημειώνεται πως «την παραίτηση ακολουθεί η ανακοίνωσή της στην Ολομέλεια της Βουλής. Μετά την ανακοίνωση ακολουθεί η πλήρωση της έδρας σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. Εν προκειμένω θα κληθεί να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα η πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Τσαπανίδου».

Η αναφορά στην ανακοίνωση της παραίτησης στην Ολομέλεια της Βουλής καθορίζει και τον χρόνο που θα λάβουν χώρα οι εξελίξεις. Η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου θα συνεδριάσει στις 28 Αυγούστου, αφού η Βουλή βρίσκεται σε καθεστώς θερινών διακοπών. Τότε ο Πρόεδρος της Βουλής θα απευθυνθεί στην πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2023 και από το οποίο είχαν εκλεγεί 2 βουλευτές εκτός από τον παραιτηθέντα Όθωνα Ηλιόπουλο: Η Έλενα Ακρίτα και ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Πρόκειται για την Πόπη Τσαπανιδου, εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έως το καλοκαίρι του 2023.

Όσον αφορά στη βούληση που εξέφρασε ο Όθωνας Ηλιόπουλος ώστε η έδρα του να καταληφθεί από τον Στέφανο Κασσελάκη, δεν επηρεάζει σε τίποτε την κοινοβουλευτική διαδικασία. Για να υπάρξει μία τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να μην αποδεχθούν την βουλευτική έδρα εκτός από την Πόπη Τσαπανίδου οι 4 υποψήφιοι που μεσολαβούν έως την 9η θέση που είχε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ο Στέφανος Κασσελάκης.

Πιο συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και μετέπειτα διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου, η πολιτικός μηχανικός Τζένη Λιβαδάρου, ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Θανάσης Τσακρής και η νομικός Ζωρζέτα Λάλη. Η τελευταία θυμίζουμε ήδη από τον προηγούμενο Μάρτιο έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα της υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα