Τι θα πει ο Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς
Μόλις 5 ημέρες έμειναν πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου και στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζουν προσεκτικά τα βήματα που θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός
- 02 Μαρτίου 2016 07:03
Σε τεταμένο κλίμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, καθώς ήδη τόσο η ΝΔ όσο και η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ έχουν διαφωνήσει με τις σκέψεις περί «βέτο» που βάζει στο τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας. Σε τεντωμένο σχοινί είναι οι σχέσεις του Μαξίμου και με το ΠΑΣΟΚ μετά την δήλωση του πρωθυπουργού πως η Χαριλάου Τρικούπη προτιμά να πορεύεται δίπλα στην δεξιά. Δεδομένες και γνωστές είναι οι διαφωνίες και οι ενστάσεις που θα διατυπώσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Μπορεί από το περιβάλλον του πρωθυπουργού να δηλώνουν πως δεν θα προσέλθει στον διάλογο με προειλημμένες αποφάσεις είναι γεγονός, όμως πως η χρυσή τομή είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί.
Η τελική γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής εξαρτάται από το πως θα έχουν διαμορφωθεί οι προσφυγικές ροές μέχρι την επόμενη Δευτέρα. Από αυτό θα εξαρτηθεί και η πίεση που θα ασκηθεί προς την Τουρκία.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας, αφού πάρει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη το μεσημέρι, θα αναλύσει στους πολιτικούς αρχηγούς την Παρασκευή τρία πράγματα:
– Το πλαίσιο το οποίο θα θέσει στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και θα έχει πέντε άξονες:
α. Δίκαιη και αναλογική κατανομή των βαρών. Αυτό που θέλει η Αθήνα είναι σαφείς δεσμεύσεις από κάθε χώρα πόσους πρόσφυγες θα αναλάβει και πότε θα τους πάρει.
β. Η επιτάχυνση της μετεγκατάστασης των προσφύγων
γ. Η εφαρμογή του μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία
δ. Ο αποκλεισμός των μονομερών ενεργειών
ε. Δέσμευση για ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα μας. Με ενδιαφέρον αναμένουν στο Μαξίμου τη σημερινή συνεδρίαση του Κολεγίου των επιτρόπων για αυτό το θέμα.
– Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς την διαμόρφωση ενός συναινετικού πλαισίου στο εσωτερικό προκειμένου να μην υπάρχουν αντιδράσεις για την εφαρμογή της προσφυγικής πολιτικής μέσα στη χώρα. Για παράδειγμα η δημιουργία ενός hot spot θα πρέπει να στηριχθεί από το σύνολο του πολιτικού κόσμου απέναντι στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.
– Θα εξηγήσει στους πολιτικούς αρχηγούς πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη αν χρειαστεί να βάλει βέτο και να μπλοκάρει αποφάσεις που ενδιαφέρουν την Αυστρία και τις 4 χώρες του Βίσενγκραντ.
Όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές αυτό είναι κάτι που απαιτεί σοβαρό διπλωματικό χειρισμό ευελπιστώντας πως είναι ένα εργαλείο που δεν θα χρειαστεί να πέσει στον τραπέζι με την Ευρώπη να δίνει τελικά τη λύση.
Ενδεχόμενη κίνηση «μπλοκαρίσματος» από την ελληνική πλευρά θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και στην επόμενη τακτική Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Μαρτίου.
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο στις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδείες για το προσφυγικό σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.