Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά
Οι διατάξεις που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Το περιεχόμενου αυτού και πότε αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή
- 24 Φεβρουαρίου 2015 08:07
Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που βρίσκεται ήδη στη γραμματεία του υπουργικού συμβουλίου. Παρά τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί ως «μονομερής ενέργεια» σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διατάξεις που επαναφέρουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την επεκτασιμότητα των συμβάσεων και για επιχειρήσεις που δεν έχουν ενταχθεί στα εργοδοτικά συλλογικά όργανα, την επαναλειτουργία των τριετιών και του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Επίσης, θα περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα επαναφοράς, εντός διετίας, του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Επιπλέον, διορθώνεται το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και αποζημιώσεων, ώστε να γίνονται πιο δύσκολα και επανέρχονται οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εστίας (ΟΕΚ και ΟΕΕ).
Πιο αναλυτικά, οι διατάξεις που έχουν ενταχθεί στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι οι εξής:
*Συλλογικές συμβάσεις εργασίας: Ουσιαστικά, θα δίνεται η δυνατότητα στην επανέναρξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων για υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που θα υπερισχύουν τόσο των ατομικών, όσο και των επιχειρησιακών συμβάσεων, που έχουν κατακλύσει την αγορά εργασίας. Για να δοθεί μεγαλύτερη ισχύς στις συλλογικές συμβάσεις, θα επανέλθει η διαδικασία της επεκτασιμότητας, θα μπορούν δηλαδή οι συμβάσεις αυτές να επικρατούν για το σύνολο ενός κλάδου, να ισχύουν επομένως και για επιχειρήσεις που δεν έχουν ενταχθεί στο σωματείο των εργοδοτών. Επιπλέον, θα αυξηθεί το διάστημα της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, που σήμερα είναι τρεις μήνες, έτσι ώστε να μπορούν να διατηρούνται εν ισχύ, για όσο διάστημα πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις για υπογραφή νέων συμβάσεων.
*Τριετίες: Το «ξεπάγωμα» των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, ουσιαστικά επαναφέρει τις αυτόματες αυξήσεις που υπήρχαν στο παρελθόν, ανάλογα με την προϋπηρεσία του κάθε εργαζόμενου.
*Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ): Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επαναλειτουργία του ΟΜΕΔ, ως μοχλός πίεσης για να προκύπτουν συμφωνίες μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Στο εξής θα δίνεται η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής, χωρίς να χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη της άλλης πλευράς, όπως ήταν η μνημονιακή υποχρέωση, που είχε καταστήσει ανενεργή την όλη διαδικασία και ευνοούσε στην υπογραφή είτε επιχειρησιακών, είτε ατομικών συμβάσεων εργασίας.
*Κατώτατος μισθός: Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να τεθεί το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών, έτσι ώστε σε βάθος διετίας να επιστρέψουν οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, στα 751 ευρώ μικτά, από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα (511 ευρώ για νέους έως 25 ετών). Σε πρώτη φάση θα πάψουν να υπάρχουν εργαζόμενοι «δύο ταχυτήτων», άρα θα ισχύει μόνο ο κατώτατος των 586 ευρώ. Σε δεύτερο επίπεδο θα προγραμματιστεί ο τρόπος με τον οποίο οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να διαπραγματευτούν για να καταλήξουν στα 751 ευρώ, καθώς και τα ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα που θα δοθούν στις επιχειρήσεις για να ενσωματώσουν τη συγκεκριμένη αύξηση.
*Αποζημιώσεις – απολύσεις: Οι αποζημιώσεις απόλυσης επανέρχονται στα προ του μνημονίου επίπεδα, άρα θα είναι αυξημένες για κάθε επιπλέον χρόνο προϋπηρεσίας του εργαζόμενου. Επίσης, το όριο των ομαδικών απολύσεων θα υποχωρήσει στο 2%, όπως ήταν δηλαδή πριν από τη μνημονιακή αύξησή του, που το τοποθέτηση στο 5%, σε μηνιαία βάση.
Διαβάστε ακόμα στα dikaiologitika.gr
Τι περιλαμβάνει και τι μένει έξω απο την λίστα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης
Επανασχεδιάζονται τα προγράμματα εργασίας προς όφελος των ανέργων
πηγή φωτογραφίας: sooc