Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης από την Κομισιόν για τις τιμές των πολυεθνικών
Διαβάζεται σε 4'Τη Δευτέρα θα στείλει την επιστολή στην φον ντερ Λάιεν ο πρωθυπουργός για τις αυξημένες τιμές σε προϊόντα πολυεθνικών εταιρειών στα ελληνικά σουπερμάρκετ, θέλοντας έτσι να συνδέσει ακρίβεια με ευρωεκλογές.
- 17 Μαΐου 2024 15:32
Το 78% των Ελλήνων πολιτών δηλώνει, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco, ότι η ακρίβεια είναι το βασικό κριτήριο ψήφου στις ευρωεκλογές. Για αυτό και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε ότι θα ζητήσει με επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρέμβαση της ΕΕ για τις υψηλότερες τιμές σε προϊόντα πολυεθνικών στην Ελλάδα.
Η επιστολή θα αποσταλεί σύμφωνα με πληροφορίες πιθανότατα τη Δευτέρα. “Θα επιδιώξουμε να μπει φρένο στις πολυεθνικές που σήμερα μπορούν να παίζουν με τις τιμές στα ίδια προϊόντα σε κάθε χώρα”, λένε κυβερνητικά στελέχη.
“Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα κανονιστικά να παρέμβει για τις πολυεθνικές που τιμολογούν διαφορετικά τα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές αγορές. Είναι πολύ δύσκολο μια χώρα μεμονωμένα να βάλει ένα πλαίσιο σε πολυεθνικές που πουλούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες”, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Με σχετική ανάρτηση του ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, εξηγεί εν τω μεταξύ πως θα μπορούσε η ΕΕ να παρέμβει στο θέμα της ακρίβειας και συγκεκριμένα στο φαινόμενο στα ελληνικά σουπερμάρκετ να πωλούνται τα ίδια προϊόντα σε πιο υψηλές τιμές από τα σουπερμάρκετ άλλων χωρών της ΕΕ.
“Το φαινόμενο αυτό, των διαφοροποιημένων τιμών από την ίδια πολυεθνική εταιρία πρακτικά για τα ίδια προϊόντα που παράγει και διαθέτει π.χ. στην ελληνική, τη γερμανική ή την ολλανδική αγορά, έχει όνομα: αποκαλείται “εδαφικοί εφοδιαστικοί περιορισμοί” (territorial supply constraints) και αποτελεί μια εμπορική πρακτική που δεν είναι παράνομη αλλά χρησιμοποιείται καταχρηστικά από πολυεθνικές εταιρίες λόγω της ασύμμετρης δύναμης που έχουν έναντι μεμονωμένων κρατών-μελών αλλά και μεμονωμένων χονδρεμπόρων και λιανεμπόρων”, αναφέρει ο κ. Σκέρτσος.
“Μα καλά θα αναρωτηθεί δίκαια κάποιος: «τώρα το ανακαλύψατε αυτό; Και γιατί δεν κάνατε κάτι έως σήμερα; Πως με προστατεύει εμένα ως Ευρωπαίο και έλληνα καταναλωτή η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά από τέτοια φαινόμενα;». Η απάντηση είναι ότι η πρακτική αυτή που μόλις τα τελευταία χρόνια καταλαβαίνουμε καλύτερα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πως λειτουργεί, δεν αποτελεί ακόμη χαρακτηρισμένη αθέμιτη πρακτική σε επίπεδο ευρωπαϊκής νομοθεσίας ώστε να μπορούν οι εθνικές αρχές ανταγωνισμού να την εντοπίσουν και να επιβάλλουν κυρώσεις”, συνεχίζει ο υπουργός Επικρατείας.
“Η συλλογική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οικονομίας δεν έχει αξιοποιηθεί έως σήμερα αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσουμε από κοινού διασυνοριακές αθέμιτες πρακτικές που μια χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Για να το πούμε με μια παρομοίωση θυμίζει την ιστορία του Δαυίδ με τον Γολιάθ. Μόνο η ενωμένη Ευρώπη και η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά μπορούν να τα βάλουν αποτελεσματικά με πολυεθνικούς γίγαντες” προσθέτει ο κ. Σκέρτσος.
Ο υπουργός Επικρατείας παραδέχεται ότι θα χρειαστεί χρόνος και σημαντικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών αλλά και απέναντι σε πιέσεις που δεν επιθυμούν τέτοιες νομοθεσίες. “Όμως πρέπει να το προσπαθήσουμε διότι μόνον έτσι γίνεται κατανοητή και πόσο σημαντική είναι η δύναμη που διαθέτει η ένωσή μας για την πραγματική προστασία των ευρωπαίων καταναλωτών και των εισοδημάτων μας”, καταλήγει.
Η κυβέρνηση φυσικά προτάσσει την πρωτοβουλία αυτή ως ένα ακόμη επιχείρημα προκειμένου να πέσει τους ψηφοφόρους ότι κάθε ψήφος στις ευρωεκλογές μετράει και ειδικά τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχει περιθώριο για ψήφο διαμαρτυρίας.
“Η κάλπη των ευρωεκλογών δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με χαλαρότητα και αδιαφορία. Δεν είναι μια ευκαιρία για «ανέξοδη» έκφραση πολιτικής δυσαρέσκειας με ψήφο υπέρ κομματικών σχηματισμών που είτε ανήκουν στα άκρα είτε ακόμη χειρότερα δηλώνουν πολέμιοι της ΕΕ. Η ψήφος μας πρέπει να είναι χρήσιμη και υπεύθυνη προς τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν αποδείξει τεκμηριωμένα ότι πολιτεύονται με ευρωπαϊκή και εθνική ευθύνη”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος.