Τι θα ζητήσει ο Σαμαράς από τον Παυλόπουλο
Ο πρόεδρος της Ν.Δ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κυριακή στη μία το μεσημέρι, στον απόηχο και της δραματικής συνεδρίασης του Eurogroup και ενώ ορισμένοι έθεταν από το βράδυ της Παρασκευής θέμα μη υπογραφής του προεδρικού διατάγματος για δημοψήφισμα από τον κ.Παυλόπουλο ή και παραίτησης του
- 27 Ιουνίου 2015 21:30
Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο συναντάται στη μία το μεσημέρι της Κυριακής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.
Το ραντεβού κλείσθηκε στον απόηχο της δραματικής συνεδρίασης του Eurogroup και ενώ συνεχιζόταν η συζήτηση στη Βουλή επί της προτάσεως για δημοψήφισμα, αλλά και ενώ ορισμένοι έθεταν από το βράδυ της Παρασκευής θέμα μη υπογραφής του προεδρικού διατάγματος για δημοψήφισμα από τον κ.Παυλόπουλο ή και παραίτησης του.
Το βέβαιον είναι πως ο κ.Σαμαράς θα τονίσει την κρισιμότητα των στιγμών, μετά την απόφαση να μην παραταθεί το πρόγραμμα πέραν της Τρίτης, και θα επαναλάβει την ανάγκη εθνικής συνεννόησης έστω και στο παρα πέντε.
Πρακτικά ωστόσο ποια περιθώρια παρέμβασης έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τι νόημα έχει οποιαδήποτε κίνηση από τη στιγμή που πλέον το ζήτημα δεν είναι το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής αλλά η μη παράταση του προγράμματος πέραν της Τρίτης;
Ορισμένοι συνεργάτες του κ.Σαμαρά νωρίτερα το απόγευμα του Σαββάτου επέμεναν ότι ο κ.Παυλόπουλος μπορεί και οφείλει να μην υπογράψει το προεδρικό διάταγμα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος λόγω αντισυνταγματικότητας για τρεις λόγους: Πρώτον, ότι αφορά δημοσιονομικό θέμα, δεύτερον ότι το κείμενο βάσει του οποιου τίθεται το ερώτημα δεν είναι επίσημο και τρίτον ότι το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό.
Στο περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ υπάρχουν ωστόσο και αυτοί που αναγνωρίζουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει ουσιαστικά δικαίωμα παρέμβασης από την ώρα που η Βουλή εγκρίνει την πρόταση για δημοψήφισμα.
Πράγματι, σύμφωνα με γαλάζιους βουλευτές με γνώση του Συντάγματος, πρώτον στο άρθρο 44 του Συντάγματος, που καθορίζει τα του δημοψηφίσματος σε σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν αναφέρεται πουθενά δικαίωμα του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα να μην υπογράψει ή να προβάλλει ενστάσεις επί του περιεχομένου του δημοψηφίσματος. Πολλώ δε μάλλον, σημείωνε η ίδια πηγή, εφόσν έχει ψηφιστεί απο τη Βουλή, το ισχυρότερο συνταγματικά όργανο έκφρασης της λαϊκης βούλησης.
Στην ηγεσία της Ν.Δ έχουν γίνει εισηγήσεις να ζητηθεί η παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πηγές της Προεδρίας διέψευδαν κατηγορηματικά νωρίτερα ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μία παραίτηση θα μπορούσε να ακυρώσει το δημοψήφισμα καθως ο αναπληρωτής παραιτηθέντα Προέδρου δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει προεδρικό διάταγμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος.
Πρακτικά όμως παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή θα στερούσε από το πολιτικό σύστημα τη μόνη σταθερά, θα αποτελούσε βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης για να καταγγείλει θεσμική εκτροπή και κυρίως θα οδηγούσε τη χώρα σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο σχεδόν δύο μηνών (όσο απαιτείται για να γίνουν οι ψηφοφορίες για εκλογή νέου Προέδρου και εφόσον αποβούν άκαρπες για διεξαγωγή εθνικών εκλογών) και μάλιστα ενώ θα υπάρχει χρηματοδοτικό πρόβλημα.