Τη ‘χρυσή τομή’ ψάχνει το Μαξίμου

Τη ‘χρυσή τομή’ ψάχνει το Μαξίμου

Το κρίσιμο Eurogroup ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα και η κυβέρνηση κάνει ήδη τον απολογισμό της έχοντας από τώρα στραμμένο το βλέμμα στην 20η Φλεβάρη

Δύσκολη φαντάζει η επόμενη ημέρα για την κυβέρνηση με τους εταίρους να δείχνουν τα «δόντια» τους στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και να πιέζουν ασφυκτικά για νέα μέτρα. Ο υπουργός των Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει άμεσα με τον πρωθυπουργό στον σχεδιασμό της τακτικής της ελληνικής πλευράς στο σύντομο διάστημα που απομένει μέχρι το επόμενο Eurogroup.

Το θολό τοπίο που έχει δημιουργηθεί πιστοποιείται και από το γεγονός ότι ακόμα και μετά το τέλος της συνεδρίασης δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα για την ολοκλήρωση του staff level agreement.

«Εργαζόμαστε στην κατεύθυνση να βρεθεί η χρυσή τομή η οποία, όμως δεν γίνεται να περιλαμβάνει νομοθέτηση προληπτικών μέτρων», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup με το χρόνο ήδη να μετρά αντίστροφα.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν πως αναγνωρίστηκε από όλους τους θεσμούς η εξαιρετική πορεία των εσόδων και των οικονομικών στοιχείων, που αποτελούν ένα προνόμιο για την βασική επιδίωξη που υπάρχει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. «Δεν απέχουμε πολύ από την επίτευξη του στόχου» τόνισε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στην συνέντευξη τύπου ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωση που επισημαίνεται από την ελληνική πλευρά.

Αυτό το οποίο διαπιστώθηκε κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι πως το ΔΝΤ παρέμεινε στη βασική του θέση για νομοθέτηση μέτρων μετά τη λήξη του προγράμματος. Η απαίτηση της Ουάσινγκτον, μπορεί να προβληματίζει σημαντικά του επιτελείς του Μαξίμου, εξακολουθεί, ωστόσο να απορρίπτεται κατηγορηματικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν συζητούν και την λύση του «αντίστροφου κόφτη».

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών πως «δεν είναι σωστό να ζητείται από μια χώρα σε πρόγραμμα να νομοθετήσει δυο – τρία χρόνια εκ των προτέρων τι θα κάνει το 2019».

Τα μέτρα για μετά το 2018 που ζητήθηκαν να νομοθετηθούν αφορούσαν, τα εργασιακά, την φορολογία (ύψος αφορολόγητου), αλλά και τις συντάξεις.

Όσον αφορά τη φημολογία ότι οι θεσμοί εμφανίστηκαν ενιαίοι σε ένα «μπλοκ» προσηλωμένοι στην γραμμή του ΔΝΤ απέναντι στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως δεν είναι αληθές. «Έγιναν βολιδοσκοπήσεις στην ελληνική πλευρά άτυπα σε όλες τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν», τόνιζαν χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας, πως «οι θέσεις που ήταν στην γραμμή του ΔΝΤ απορρίφθηκαν».

Από το Μαξίμου υποστηρίζουν πως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά να προωθεί τις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς υποστηρίζοντας πως «μπορούμε να είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος, δεδομένου ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα που βιάζεται». Αυτό είναι το κλίμα, που σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, φέρεται να εισέπραξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς φάνηκε πως κανείς δεν επιθυμεί την αναζωπύρωση της κρίσης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα κινήθηκε και η δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ πως η γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είναι προς το συμφέρον όλων.

Σήμερα αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός αναχωρεί για την Λισσαβόνα προκειμένου το Σάββατο να συμμετάσχει στη 2η Σύνοδο των ηγετών του νότου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα