Τηλεδιοίκηση από το γιαπί
Παιχνίδια με τις λέξεις από Μαξίμου προκειμένου να συγκαλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες. Υπό κατασκευή το κέντρο τηλεδιοίκησης όπως αποκάλυψε η "αυτοψία" του Αλέξη Τσίπρα. Διαψεύδουν το ότι μπορούσε να υπάρξει απομακρυσμένος έλεγχος του μοιραίου τρένου οι εργαζόμενοι αλλά και η... πραγματικότητα.
- 21 Μαρτίου 2023 06:14
Πρόκληση προς την κοινωνία -που συνεχίζει να διακατέχεται από οργή για την τραγωδία των Τεμπών- αποτελεί η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να βαφτίσει «τηλεδιοίκηση» το σύστημα εισόδου-εξόδου των τραίνων από τον σταθμό της Λάρισας, από όπου έφυγε η μοιραία αμαξοστοιχία. Στην (αποτυχημένη όπως αποδείχθηκε) επικοινωνιακή αυτή επιχείρηση μετείχαν χθες ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο παραιτηθείς υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Αχ.Καραμανλής αλλά και ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος. Άπαντες όμως διαψεύστηκαν από τους εργαζόμενους στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων, από στοιχεία που έχουν ήδη δημοσιευθεί αλλά και από την ίδια την πραγματικότητα: Αφού τον χώρο της υποτιθέμενης τηλεδιοίκησης επισκέφθηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας διαπιστώνοντας ότι είναι ακόμη γιαπί.
Παιχνίδια με τις λέξεις
Το «παιχνίδι με τις λέξεις» που θέλησε να παίξει η κυβέρνηση ξεκίνησε χθες στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής. Εκεί που ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προσπάθησαν να αποκομίσουν επικοινωνιακά οφέλη, παρουσιάζοντας ως κυρίαρχο αίτιο της πολύνεκρης τραγωδίας το ανθρώπινο λάθος του «μοιραίου σταθμάρχη». Αμφότεροι χρησιμοποίησαν την λέξη «τηλε-διοίκηση» προκειμένου να περιγράψουν τις δυνατότητες που είχε την νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου ο σταθμός της Λάρισας προκειμένου να αποφύγει την σύγκρουση των αμαξοστοιχιών. Χαρακτηριστικά ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή που μιλάμε στη Λάρισα υφίσταται ένα τοπικό κέντρο τηλεδιοίκησης, το οποίο μπορεί να κάνει αυτόματη χάραξη» αναγκαζόμενος όμως στην συνέχεια να διευκρινίσει πως «πάντοτε ομιλώ για τοπικό κέντρο τηλεδιοίκησης. Ποτέ δεν μίλησα για ένα καθολικό Κέντρο τηλεδιοίκησης». Προσθέτοντας μάλιστα πως το …πραγματικό σύστημα τηλεδιοίκησης «θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο και θα περιλαμβάνει πολύ μεγαλύτερο εύρος».
Σε ανάλογο ύφος ήταν και τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή που ισχυρίστηκε πως «σε αυτό το Σταθμό υπήρχε τοπικό σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, για να το πούμε πολύ απλά να το καταλάβει ο κόσμος. Τηλεδιοίκησης, ναι, αυτό είναι τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης». Προσθέτοντας πως «ο σταθμάρχης είχε τη δυνατότητα και την υποχρέωση να κάνει ηλεκτρονικά τη χάραξη. Δεν το έκανε, την έκανε χειροκίνητα, την έκανε λάθος και αυτό που όλοι καταλαβαίνουμε είναι ότι έβαλε το τρένο να παραβιάσει τον κόκκινο σηματοδότη και να το βάλει σε αντίθετη πορεία».
Η τακτική αυτή προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Με τον τομεάρχη Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά να επισημαίνει ότι «τηλεδιοίκηση και στη Λάρισα δεν υπάρχει! Τηλέφωνο, είναι η φωνή από απόσταση. Τηλεόραση, είναι η όραση από απόσταση. Τηλεδιοίκηση, είναι η διοίκηση από απόσταση. Καμία διοίκηση από απόσταση δεν υπάρχει στη Λάρισα. Καμία!». Ξεκαθάρισε πως «εννοείτε όλες αυτές τις ημέρες ότι λειτουργούσε το τοπικό σύστημα ελέγχου, δηλαδή, το σύστημα το ταμπλό που ελέγχει την είσοδο και την έξοδο των τρένων στο σταθμό της Λάρισας και λίγο παραπέρα». Επίσης διευκρίνισε πως στο ερώτημα αν «ο σταθμάρχης είχε τη δυνατότητα να δει την αμαξοστοιχία στο σημείο του δυστυχήματος, η απάντηση είναι όχι, δεν μπορούσε να τη δει. Διότι υπάρχει μόνο ένα τοπικό σύστημα ελέγχου».
Η είδηση της αιφνιδιαστικής επίσκεψης Τσίπρα
Η κατάρρευση όμως των κυβερνητικών σχεδιασμών ολοκληρώθηκε όταν στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, έφθασε η είδηση πως στον χώρο που υποτίθεται ότι βρίσκεται η «τηλεδιοίκηση» του σταθμού της Λάρισας βρέθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, διαπιστώνοντας ότι πρόκειται για ένα …γιαπί. Μάλιστα σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ευθέως το ερώτημα του «γιατί ο σταθμός τηλεδιοίκησης της Λάρισας, που τέθηκε εκτός λειτουργίας τον Ιούλιο του 2019 μετά από μία πυρκαγιά, δεν αποκαταστάθηκε ποτέ, δεν ξαναλειτούργησε ποτέ και είναι σήμερα αυτό το γιαπί; Αν λειτουργούσε δεν θα είχε συμβεί το μοιραίο. Γιατί εδώ και 20 μέρες, οι υπεύθυνες φωνές της κυβέρνησης λένε ψέματα ότι δήθεν όλα λειτουργούσαν κανονικά; Η αλήθεια πρέπει να βγει στο φως». Στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με εργαζόμενους στον σταθμό του ΟΣΕ στην Λάρισα που ξεκαθάρισαν ότι η τηλεδιοίκηση έχει σταματήσει να λειτουργεί τον Ιούλιο του 2019.
Στην επιτόπια «αυτοψία», του Αλέξη Τσίπρα, προσπάθησε στην Βουλή να απαντήσει ο Γιώργος Γεραπετρίτης υποστηρίζοντας πως «έμαθα ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη Λάρισα, και αντί να πάει στον σταθμό της τοπικής τηλεδιοίκησης στον κεντρικό σταθμό ελέγχου όπως λέτε εσείς, πήγε λοιπόν και είδε την οικοδομή η οποία θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, και θα είναι υπερτοπική τηλεδιοίκηση. Στην τοπική τηλεδιοίκηση, δεν έκανε τον κόπο να πάει».
Επιμένουν και διαψεύδονται
Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο πως η κυβέρνηση επέμεινε στην …ίδια τακτική και αργότερα μέσα στην χθεσινή ημέρα. Στέλνοντας αυτή την φορά στον σταθμό Λάρισας τον υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο προκειμένου να επιδείξει το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης. Παρόλα αυτά και εκεί ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης διαψεύστηκε από τους εργαζόμενους και η στιγμή μάλιστα βιντεοσκοπήθηκε. Έτσι οι εργαζόμενοι καταγράφονται να λένε πως «αυτή τη στιγμή έχουμε μία χάραξη δρομολογίου από την είσοδο του σταθμού μέχρι την έξοδο. Δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση. Υπάρχει ο τοπικός χειρισμός. Βλέπει 3,5 από την έξοδο του σταθμού και 1,5 με 2 από το νότιο τμήμα. Αν υπήρχε τηλεδιοίκηση θα έβλεπε μέχρι το Πλατύ. Βγήκε εντελώς εκτός λειτουργίας τον Ιούλιο του 2019. Από το 2019 μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση. Το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης λειτουργεί».
Εξίσου ανησυχητικά δείγματα με την κυβερνητική προσπάθεια να παίξει επικοινωνιακά παιγχνίδια με την λέξη «τηλεδιοίκηση» καταγράφονται και από τους χθεσινούς ισχυρισμούς του πρώην υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ιδίως τα σημεία εκείνα των παρεμβάσεων του όπου ουσιαστικά υποστηρίζει την …διχοτόμηση των ευθυνών για τα Τέμπη σε «πολιτικές» και «διοικητικές» ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος στις δεύτερες και στην προσωπική ευθύνη του σταθμάρχη Λάρισας. Επίσης τα όσα ανέφερε για τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ και το ότι στις συναντήσεις τους δεν φαίνονταν να τους ενδιαφέρουν τα ζητήματα ασφάλειας των τραίνων αλλά τα μισθολογικά, όπως και η προσπάθεια να επιρρίψει ευθύνες στην Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμου την οποία και κατονόμασε ως την αρμόδια αρχή για την ασφάλεια των τρένων υποστηρίζοντας ότι αυτή έπρεπε να έχει προειδοποιήσεις εφόσον υπήρχαν ζητήματα ασφαλείας.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις