Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Νετανιάχου
Διαβάζεται σε 2'
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπενιαμίν Νετανιάχου συζήτησαν την περιφερειακή κατάσταση και τα βήματα για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας.
- 11 Απριλίου 2025 19:41
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Παρασκευή (11/4) ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Αφορμή αποτέλεσε το ταξίδι του Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως αναφέρει το Γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη διπλωματική επίσκεψή του στις ΗΠΑ.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και «τα βήματα για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.
Οι δύο ηγέτες, όπως γνωστοποιείται, συζήτησαν την περιφερειακή κατάσταση και τα βήματα για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας.
Στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Τραμπ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναφέρθηκε στη διαρκή σύσφιξη των σχέσεων της Τουρκίας με τη νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό.
Τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «οι σχέσεις μας με την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί. Δεν θέλουμε η Αγκυρα να χρησιμοποιεί το έδαφος της Συρίας σαν βάση για να κάνει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ».
Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Μαρτίου ο Κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στο Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ και συζήτησαν την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις προκλήσεις στη Συρία, στον Λίβανο και στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συνδεσιμότητας και των ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Σε ό,τι αφορά στον Λίβανο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της σταθερότητας στη χώρα και της τήρησης της εκεχειρίας στον νότιο Λίβανο.
Σημείωσε ακόμα την ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων και παύσης των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.