Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Αναστασιάδη για το κυπριακό
Οι δύο ηγέτες αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Γενεύης και επεξεργάστηκαν τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί κατά την επόμενη περίοδο. Δεν θα είναι ατέρμονες οι συζητήσεις λέει από την πλευρά του ο Ακιντζί
- 14 Ιανουαρίου 2017 20:40
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό και επεξεργάστηκαν τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί κατά την επόμενη περίοδο στις σχετικές συνομιλίες.
Την είδηση έβγαλε στο twitter αρχικά ο εκπρόσωπος Τύπου της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης.
“Στο πλαίσιο αυτό”, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, “συμφώνησαν στην ανάγκη να αξιοποιηθεί η δυναμική των συνομιλιών, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ”.
Ανάγκη να αξιοποιηθεί η δυναμική των συνομιλιών, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ
“Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία”, υπογραμμίζεται, “προσέρχονται στις συνομιλίες για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις με αποφασιστικότητα και ουσιαστικές και περιεκτικές προτάσεις, στη βάση των διακηρυγμένων τους αρχών, μακριά από αναχρονιστικές λογικές και προσεγγίσεις. “Για μια επανενωμένη Κύπρο χωρίς κατοχικούς στρατούς, χωρίς εγγυήσεις και προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού”.
Ακιντζί για τις συζητήσεις
Την ίδια ώρα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε το απόγευμα στην Γενεύη ότι διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό δεν είναι «ανοικτού τέλους», καθώς, όπως είπε, υπάρχει ημερομηνία, είναι η 18η Ιανουαρίου, όταν θα ξεκινήσει η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας που μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες και να προκύψει μια κοινή αντίληψη.
Αυτή η πιθανότητα υπάρχει, αυτή η ιστορική ευκαιρία υπάρχει. Εάν αυτή η εργασία που έφτασε μέχρι εδώ καταλήξει σε αποτυχία, θα είναι ένα μεγάλο, πολύ μεγάλο λάθος
Επιθυμία του, είπε, είναι, ενώ από τη μια θα συζητείται το θέμα της ασφάλειας, από την άλλη να συνεχίσουν τη συζήτηση του εδαφικού και παράλληλα των άλλων θεμάτων που έμειναν πίσω και πλέον αυτή η δουλειά να μην είναι άλλο σε εκκρεμότητα. «Αυτή η πιθανότητα υπάρχει, αυτή η ιστορική ευκαιρία υπάρχει. Εάν αυτή η εργασία που έφτασε μέχρι εδώ καταλήξει σε αποτυχία, θα είναι ένα μεγάλο, πολύ μεγάλο λάθος. Γιατί θεωρώ ότι μια τέτοια ευκαιρία δεν θα ξανάρθει εύκολα», σημείωσε.
Εκ περιτροπής προεδρεία και ασφάλεια
Ο Ακιντζί επανέλαβε ότι η εκ περιτροπής προεδρία θεωρείται πολύ σημαντική για την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και δεν πρόκειται ο ίδιος να δώσει στο “λαό” μια συμφωνία, που δεν θα την περιλαμβάνει. Για το θέμα της ασφάλειας, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι θεωρούν ότι ασφάλειά τους είναι η Τουρκία σημειώνοντας ότι η ασφάλεια του ενός δεν πρέπει να εκληφθεί ως απειλή για τον άλλο. Ο κ. Αναστασιάδης, ανέφερε, κατέθεσε επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ κρίνοντας ότι ο χάρτης εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός και το ίδιο έκανε και ο ίδιος για τον ελληνοκυπριακό χάρτη, λαμβάνοντας υπόψη – όπως είπε – την μεγάλη ενόχληση που θα δημιουργήσει στο “λαό” του.
Στην πενταμερή, όπως ανέφερε, διάσκεψη πήραν μέρος οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και ισότιμα οι δύο πλευρές και οι συνομιλίες άρχισε σε θετική ατμόσφαιρα. Η ΕΕ, σημείωσε, κλήθηκε και παρίσταντο με το καθεστώς του παρατηρητή, αλλά δεν τέθηκε θέμα για τη συμμετοχή κάποιου άλλου. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι όλες οι πλευρές, Τουρκία, Βρετανία, τουρκοκυπριακή πλευρά, ΗΕ και η ΕΕ συμφωνούσαν η διαδικασία να συνεχιστεί άμεσα, αλλά η Ελλάδα, υποστήριξε , « ήθελε χρόνο για να μπορέσει να εργαστεί ακόμη περισσότερο και μετά από διαβούλευση ορίσθηκε η 18η Ιανουαρίου ως ημερομηνία για την συνάντηση της τεχνικής ομάδας, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί στο Τύπο “με περίεργο τρόπο”, κατά την έκφρασή του, η 23η Ιανουαρίου.