Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα- Ερντογάν λίγο πριν τη Γενεύη
Την ώρα που έχουν ξεκινήσει οι δικοινοτικές συνομιλίες και εν όψει της πολυμερούς, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο και συμφώνησαν να μιλήσουν ξανά την Τετάρτη
- 09 Ιανουαρίου 2017 18:35
Με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας εν όψει της πολυμερούς διάσκεψης της Πέμπτης για το Κυπριακό και ενώ στη Γενεύη έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων και στην Αθήνα συνεχίζονται οι ενημερωτικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς .
Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε μέσω διερμηνέα, διήρκεσε μία ώρα και δέκα λεπτά και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το τηλεφώνημα προκύπτει ότι παρακολουθούν και οι δύο πλευρές τις εξελίξεις και εάν διαφανεί ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία θα μεταβούν στη Γενεύη.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ειδικότερα ότι ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον Τούρκο Πρόεδρο τις ελληνικές θέσεις για τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Διατύπωσε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι πιθανή λύση στο Κυπριακό θα έχει θετική επίδραση στον κυπριακό λαό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και στις Ευρωτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο Έλληνας πρωθυπουργός διατύπωσε στον Τούρκο πρόεδρο τη θέση ότι θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο εφόσον διαφανεί πιθανότητα συμφωνίας. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα την παραμονή της Πολυμερούς.
Το ενδεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας είχαν αφήσει από χθες ανοιχτό πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, η οποια παραμένει σταθερή στη γραμμή για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην Ελβετία.
«Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη από τη στιγμή που υπάρχουν πιθανότητες συμφωνίας», τόνιζαν στο NEWS 247 κυβερνητικές πηγές συμπληρώνοντας πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά «χωρίς να προεξοφλείται και να αποκλείεται τίποτα».
Σε ένα «παιχνίδι» δύσκολων ισορροπιών αποφεύγοντας να τοποθετηθούν επίσημα τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το διπλωματικό περιβάλλον του πρωθυπουργού, είναι σαφές πως ενδεχόμενη εκπροσώπηση της Τουρκίας από τον πρωθυπουργό Μπεναλί Γιλντιρίμ αντί του προέδρου Ερντογάν στη διάσκεψη ερμηνεύεται ως πρόθεση της Άγκυρας να μην υποχωρήσει από τις αρχικές της θέσεις. Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν έχει καμία εξουσιοδότηση να προχωρήσει σε συμφωνία και συμπερασματικά η παρουσία του στην πολυμερή διάσκεψη θα σημάνει, εκτός απροόπτου και τη μη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Τούρκος πρόεδρος είναι αρκετά «στριμωγμένος» από την ασταθή κατάσταση και τις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό του γεγονός που επηρεάζει την πορεία των συζητήσεων. Δεν είναι τυχαία τα «μπρος – πίσω» σε σχέση με την παρουσία του στη Γενεύη με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να διαβεβαιώνει το προηγούμενο διάστημα πως ο ο πρόεδρος θα μεταβεί στη Γενεύη. Τα μέχρι τώρα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιλέξει να στείλει στην Ελβετία τον Μπεναλί Γιλντιρίμ, χωρίς να αποκλείεται το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο να διαμορφώσει άλλες ισορροπίες. Στο όλο «πάζλ» δεν πρέπει να αγνοηθούν και οι εξελίξεις στην Τουρκία σε σχέση με την αναθεώρηση του συντάγματος και τη μεταφορά σημαντικών εξουσιών στον Ταγίπ Ερντογάν με τον ίδιο να επιθυμεί, κρατώντας μια μαξιμαλιστική στάση, να είναι αρεστός σε εθνικιστικά ρεύματα όπως οι «Γκρίζοι Λύκοι» για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα.
Μια συμφωνία ειρήνης στην Κύπρο είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο να επιτευχθεί, δήλωσε εν τω μεταξύ σήμερα ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Έιντε καθώς ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συναντώνται για κρίσιμες συνομιλίες για την επανένωση του νησιού στη Γενεύη.
“Οι ηγέτες δείχνουν πολύ θάρρος, πολλή θέληση”, δήλωσε ο Άιντε σε συνέντευξη Τύπου. “Θα είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο. Είμαστε τώρα στην τελική στιγμή. Είμαστε τώρα στην ώρα της αλήθειας”, τόνισε ο Έιντε.
(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)