Τιμώντας τον Κ. Καραμανλή: Το παράδειγμά του και η φοβισμένη Ευρώπη

Τιμώντας τον Κ. Καραμανλή: Το παράδειγμά του και η φοβισμένη Ευρώπη

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ΕΕ στάθηκαν οι ομιλητές. "Δεν αρκεί να πίνουμε σαμπάνιες και να ακούμε ομιλίες" είπε ο Σουλτς που κάλεσε σε πανευρωπαϊκή συστράτευση (Vids+Pics)

H συζήτηση για την κρίση της Ευρώπης και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, κυριάρχησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, 15 χρόνια μετά το θάνατό του και 10 χρόνια από τα εγκαίνια της ονομασίας της εσωτερικής “γέφυρας”, που ενώνει τον τρίτο όροφο δύο κεντρικών κτιρίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε “πέρασμα Κωνσταντίνος Καραμανλής”.

Αποστολή στις Βρυξέλλες: Μάνος Χωριανόπουλος

 

Η εκδήλωση με τίτλο “Η αναγκαιότητα της Ευρώπης”, δεν πραγματοποιήθηκε τελικά στη “γέφυρα Κωνσταντίνος Καραμανλής”, αλλά στην αίθουσα Yehudi Menuhin Espace.

Ευρωβουλευτές, βουλευτές νυν και πρώην, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσαν το παρών, τιμώντας έναν μεγάλο οπαδό της ενότητας της Ευρώπης.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη και ακόμα και οι διοργανωτές (Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ) δεν περίμεναν τέτοια ανταπόκριση.

Eurokinissi

 

Ίσως επειδή σε καιρούς δύσκολους για την Ευρώπη, υπάρχει η ανάγκη του παραδείγματος ηγετών, που υπήρξαν αποφασιστικοί και είχαν στόχο μια Ευρώπη των λαών και όχι μια Ευρώπη των ανισοτήτων.

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος προλόγισε την εκδήλωση, μιλώντας για τη σημασία της πολιτικής του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Οι ομιλητές που ακολούθησαν στάθηκαν ιδιαίτερα στο πού πάει η Ευρώπη σήμερα, πώς θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, αλλά και στο πώς μεγάλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κόνραντ Αντενάουερ, απάντησαν στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής τους, πηγαίνοντας την ΕΕ ένα βήμα μπροστά.

Σαμαράς: “Εθνάρχης που καθιέρωσε τον σύγχρονο κοινοβουλευτισμό”

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο και την αποφασιστική συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας,

“Αγαπάμε τη χώρα μας παρά πολύ, για να επιτρέψουμε φαινόμενα όπως ο εξτρεμισμός και ο λαϊκισμός” τόνισε ο κ. Σαμαράς, ενώ ζήτησε να ενισχυθεί η προστασία στα σύνορα της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Αναφερόμενος στα πολύνεκρα ναυάγια με παράνομους μετανάστες στη Λαμπεντούζα, ο πρωθυπουργός είπε ότι τα περιστατικά αυτά είναι οι καθημερινές τραγωδίες, που ζει η Ελλάδα για χρόνια.

Για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι επρόκειτο περί του εθνάρχη που καθιέρωσε τον σύγχρονο κοινοβουλευτισμό στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1970 και του ηγέτη που οδήγησε την Ελλάδα στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

“Ο Καραμανλής ήταν ένας Ευρωπαίος οραματιστής και το όραμά του σήμερα είναι περισσότερο ισχυρό από ό,τι στην εποχή του” σημείωσε και πρόσθεσε: “Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ένας πραγματικός Ευρωπαίος οραματιστής, γιατί μαζί με άλλους αρχηγούς κρατών την εποχή εκείνη κατανόησαν τις τεράστιες δυνατότητες της Ενωμένης Ευρώπης”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για αλληλεγγύη και υπευθυνότητα στην Ευρώπη κάνοντας ειδική μνεία στις τεράστιες θυσίες των Ελλήνων.

Σουλτς: “Δεν αρκεί να ακούμε ομιλίες και να πίνουμε σαμπάνια”

 

Εκρηκτική ήταν η ομιλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο κ. Σούλτς τόνισε ότι ενισχύονται οι δυνάμεις που θέλουν την καταστροφή της Ευρώπης και ενώ συμβαίνει αυτό, δεν αρκεί να μένουμε αδρανείς και να πίνουμε σαμπάνια.

“Τα μόνα ελληνικά που ξέρω είναι ευχαριστώ πολύ κύριε πρόεδρε” και “ευχαριστώ πολύ κυρία αντιπρόεδρε”, είπε ο κ. Σουλτς ξεκινώντας την ομιλία του.

“Συναντιόμαστε για να θυμηθούμε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ως έναν μεγάλο ηγέτη σε μια στιγμή που η Ευρώπη ζει μια πολύ δύσκολη στιγμή. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη όπως και στην Ευρώπη. Αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις και έχουμε διαφορετικά είδη κρίσης. Δεν υπάρχει καμιά κρίση που κρατά πάντα. Σύντομα θα υπάρξει λύση. Το θέμα είναι , τι είδους λύση;” είπε ο κ. Σουλτς.

“Αυτοί που δεν θέλουν την Ευρώπη, κερδίζουν εκλογές στην Ευρώπη” πρόσθεσε και κάλεσε σε κοινό αγώνα και συστράτευση για να σωθεί η ιδέα της Ευρώπης.

Ο κ. Σουλτς σημείωσε ότι το να θυμόμαστε τέτοιες προσωπικότητες, δεν σημαίνει μόνο το να ακούμε ομιλίες και να πίνουμε σαμπάνια.

“Αυτό είναι ωραίο, αλλά σε μια τέτοια κατάσταση δεν είναι αρκετό. Δεν  θα υπερασπιστούμε την παρακαταθήκη προσώπων όπως ο Καραμανλής, ο Αντενάουερ και ο Μιτεράν, αν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις δεν ενωθούν για να υπερασπιστούν την Ευρώπη”.

“Είμαστε η πιο πλούσια Ήπειρος στην Ευρώπη. Ένας άνδρας σαν τον Καραμανλή υπέφερε. Πέρασε δύσκολα, αλλά πάλεψε για την Ευρώπη. Διάβασα για τη ζωή του Καραμανλή. Δεν ήταν μια εύκολη ζωή. Ήταν μια δύσκολη ζωή. Αλλά πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις”.

“Το ιδανικό της Ευρώπης είναι να σέβεσαι τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη και να έχεις το κουράγιο να παλεύεις για αυτές” κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Μολυβιάτης: “Η Ευρώπη θα τα καταφέρει”

Ο πρόεδρος του ιδρύματος “Κωνσταντίνος Καραμανλής”, πρέσβης και πρώην υπουργός κ. Πέτρος Μολυβιάτης σημείωσε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, είχε μεγάλη πίστη στην Ευρώπη της Δημοκρατίας, της ευημερίας και της ασφάλειας και ήταν πεπεισμένος ότι οι στόχοι της Ευρώπης θα επιτευχθούν μέσα από την πολιτική και οικονομική ένωση.

“Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη στιγμή και όχι μόνο στην Ελλάδα. Πολλοί πιστεύουν ότι είμαστε σε σταυροδρόμι και απειλείται το μέλλον της Ευρώπης. Πρόκειται για μια δύσκολη πρόκληση, αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι θα τα καταφέρουμε”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μολυβιάτης.

Χαρς Γκερτ Πότερινγκ: Να παραδειγματιστούμε από τους μεγάλους ηγέτες

O πρόεδρος του ιδρύματος “Κόνραντ Αντενάουερ”, Δρ Χανς Γκερτ Πόττερινγκ, αφού ευχαρίστησε τους παριστάμενους σε πολύ καλά ελληνικά, εξήρε το ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο Δρ Πότερινγκ περιέγραψε το πώς ελήφθη η απόφαση για να δοθεί το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο συγκεκριμένο “πέρασμα” και σημείωσε με χιούμορ ότι όταν η Μαριέττα Γιαννάκου, ζητά κάτι με επιστολή, αυτό πρέπει να γίνει.

“Σήμερα Πρέπει να παραδειγματιστούμε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Κόνραντ Αντενάουερ και θα πρέπει να σημειώσω ότι η γέφυρα Αντενάουερ, είναι πολύ πιο μικρή από τη γέφυρα Καραμανλή” τόνισε ο πρόεδρος του γερμανικού ιδρύματος, προκαλώντας τα γέλια των παριστάμενων

“Ας θυμηθούμε το παράδειγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του μεγάλου αυτού πολιτικού άνδρα” είπε ο Δρ Πότερινγκ και κλείνοντας αναφέρθηκε στα όσα έχει προσφέρει η Ελλάδα στην Ευρώπη και έκανε έκκληση για ενότητα, σημειώνοντας ότι είμαστε μια μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Μαρία Δαμανάκη: “Τυχερή που γνώρισα τον Κ. Καραμανλή”

Η Ευρωπαία Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη, στην ομιλία της χαρακτήρισε ως “τεράστια προσωπικότητα” και “τεράστιο πολιτικό” τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

“Ήμουν τυχερή να γνωρίσω προσωπικά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Είμασταν πάντα σε αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα και συγκρουστήκαμε πολλές φορές, σεβόμενοι όμως πάντα τους δημοκρατικούς κανόνες” είπε η κα Δαμανάκη.

Σημείωσε ακόμη ότι είχε και την τύχη να συνεργαστεί μαζί του όταν ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σημείωσε ότι ευεργετήθηκε από τις επαφές μαζί του, καθώς επηρέασε τον τρόπο που έβλεπε τα πράγματα όσον αφορά την Ευρώπη.

Η κα Δαμανάκη, αναφέρθηκε στην πίστη του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ευρώπη και τη Δημοκρατία και σημείωσε ότι αποκατέστησε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και καταπολέμησε τους εχθρούς της.

Η Επίτροπος για τ σημείωσε ότι στην Ελλάδα πολλοί διακρίνουν δυο περιόδους της πολιτικής καραμανλή. Την προδικτατορική και τη μεταδικτατορική.

“Το είχαμε συζητήσει. Δεν θα σας πω τι μου είπε. Θα σας πω όμως τι είχε πει δημόσια λίγες μέρες μετά. Είχε πει: Ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν στάση χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Οι καταστάσεις τους κάνουν να αλλάζουν. Η εμπειρία είναι το όνομα που δίνουν οι άνθρωποι στα λάθη τους”, σημείωσε η κα Δαμανάκη, η οποία χειροκροτήθηκε για την ιδιαίτερα “θερμή” ομιλία της για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Αχιλλέας Καραμανλής: Η τιμή στον Καραμανλή, είναι τιμή στην Ελλάδα”

 

Η εκδήλωση τιμής, έκλεισε με την ομιλία του αδερφού του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Αχιλλέα, ο οποίος ιδιαίτερα συγκινημένος σημείωσε ότι όταν τιμάται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, τιμάται η Ελλάδα και πρόσθεσε:

“Η ζωή του και τα επιτεύγματα του έδειξαν ότι όταν έχεις θέληση και πίστη, μπορείς να ξεπερνάς τα προβλήματα και να βαδίζεις προς ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό που έκανε η Ελλάδα στο παρελθόν, μπορεί να το κάνει η Ελλάδα και η Ευρώπη σήμερα”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα