Την Ημέρα της Γυναίκας τίμησε η Βουλή των Ελλήνων
"Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο", ήταν η κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων, καθώς, παρά τα σημαντικά βήματα προόδου, χρειάζονται πολλά ακόμα να γίνουν για την ισότητα στην εργασία και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.
- 08 Μαρτίου 2019 14:52
Την Ημέρα της Γυναίκας τίμησε η Βουλή των Ελλήνων με ειδική συνεδρίαση. Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων ήταν ότι, παρά τα σημαντικά βήματα προόδου, απέχουμε αρκετά από την πραγματική ισότητα των φύλων, καθώς τα θεσμικά εργαλεία δεν λείπουν, αλλά δεν αρκούν από μόνα τους για την βελτίωση της κατάστασης σε τομείς όπως η βία κατά των γυναικών ή η θέση της γυναίκας στην εργασία. Την ειδική συνεδρίαση της Βουλής παρακολούθησαν γυναίκες που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης της δημόσιας ζωής, μεταξύ των οποίων κι η πρώην πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου.
Η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά φέτος αποφασίστηκε η συμμετοχή συνδικαλιστικών κι άλλων φορέων στην παγκόσμια απεργία που διοργανώνεται για τα δικαιώματα των γυναικών. Παράλληλα, η Τ. Χριστοδουλοπούλου αναφέρθηκε στα πρόσφατα περιστατικά γυναικοκτονιών σε Ρόδο, Κέρκυρα και Κρήτη εκφράζοντας τον φόβο μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κοινωνικό φαινόμενο.
Ν. Βούτσης: Σύγκρουση με το μέτωπο άρνησης ότι υπάρχει ζήτημα
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τόνισε ότι παράλληλα με τα σημαντικά βήματα θεσμικής κατοχύρωσης της ισότητας των φύλων υπάρχει ταυτόχρονα κι ένα «μέτωπο άρνησης ότι υπάρχει ζήτημα», ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο που ασκεί ισχυρή αντίσταση. Ο Ν. Βούτσης επισήμανε την ανάγκη σύγκρουσης με αυτό το μέτωπο, καθώς και με τα φαινόμενα σιωπής που εμφανίζονται στις τοπικές κοινωνίες και στους θεσμούς όταν πρέπει να αντιμετωπιστεί ένα περιστατικό βίας κατά γυναίκας. Μάλιστα, ο Ν. Βούτσης εξέφρασε την λύπη του που και πετυχημένες γυναίκες στρατεύονται εναντίον των γυναικείων διεκδικήσεων.
Μ. Χρυσοβελώνη: Η ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στην εργασία και την εκπαίδευση είναι ακόμα ζητούμενο
Η υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδια για ζητήματα ισότητας Μαρίνα Χρυσοβελώνη σημείωσε ότι η ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στην εργασία και την εκπαίδευση είναι ακόμα ζητούμενο, ενώ προέτρεψε κι αυτή σε συμμετοχή στην σημερινή παγκόσμια απεργία για τα δικαιώματα των γυναικών. Η Μ. Χρυσοβελώνη αναφέρθηκε στα πρόσφατα περιστατικά έμφυλης βίας και τόνισε το έργο των σχετικών δομών, ο συντονισμός των οποίων είναι βασικό τμήμα του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, η συζήτηση του οποίου ξεκινά την Τρίτη στην Βουλή.
Αλ. Χαρίτσης: Απαράδεκτο ότι η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις για τα ζητήματα ισότητας
Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε κι αυτός στο νομοσχέδιο παρατηρώντας ότι με το νομοσχέδιο καθιερώνεται ότι η μέριμνα για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις φάσεις σχεδιασμού πολιτικών από τα υπουργεία. Επίσης ο έλεγχος για σεξιστικό λόγο σε διαφήμιση και ΜΜΕ υπάγεται στο ΕΣΡ, ενώ αυξάνεται σε 40% η ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια για τις βουλευτικές εκλογές. Ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε «απαράδεκτο» ότι η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις για τα ζητήματα ισότητας.
Αν. Βαγενά: Απογοητευτικός ο απολογισμός των αγώνων για τα αυτονόητα
Η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά αναρωτήθηκε αν οι πολλοί αγώνες για να κερδηθούν τα αυτονόητα για τα δικαιώματα των γυναικών ολοκλήρωσαν τον σκοπό τους εκτιμώντας ότι «είναι απογοητευτικός ο απολογισμός» κι ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να πετύχουμε ίσους όρους για την γυναίκα στην εργασία. Η Αν. Βαγενά αφιέρωσε την σημερινή μέρα στις «μαρτυρικές γυναίκες θύματα βίας», ενώ δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει την επιμονή στα δύο μέτρα και δύο σταθμά με τα οποία αντιμετωπίζεται η ερωτική συμπεριφορά ανδρών και γυναικών.
Σ. Βούλτεψη: Παράδοξη στασιμότητα στις γυναικείες διεκδικήσεις, μη πρόοδος σημαίνει οπισθοδρόμηση
Η βουλευτίνα της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μία «παράδοξη στασιμότητα» στα ζητήματα των γυναικείων διεκδικήσεων προειδοποιώντας ότι «μη πρόοδος σημαίνει οπισθοδρόμηση». Η Σ. Βούλτεψη εκτίμησε ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι γυναικείες διεκδικήσεις εντάχθηκαν στο «κάδρο» των συνολικών διεκδικήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι που «έχει αφαιρέσει δυναμική». Η Σ. Βούλτεψη στηλίτευσε ότι και στον νέο Ποινικό Κώδικα που μπήκε σε δημόσια διαβούλευση δεν αλλάζει ο ορισμός του βιασμού αποκλειστικά με βάση την απουσία συναίνεσης.
Αναφορά στην διευθύντρια των MyMarket από την Δ. Μανωλάκου: Ανεξαρτήτως φύλου η επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών
Η βουλευτίνα του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε ότι «οι ανάγκες και τα δικαιώματα των γυναικών θεωρούνται πολυτέλεια από το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις του» που επιχειρούν την εξίσωση των δικαιωμάτων των ανδρών και των γυναικών «προς τα κάτω». Η Δ. Μανωλάκου αναφέρθηκε στο πρόσφατο περιστατικό με την διευθύντρια στα MyMarket θυμίζοντας ότι «η επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών έχει την υπογραφή όσων υπερασπίζονται τον ματωμένο δρόμο της ανάπτυξης και των κατευθύνσεων της ΕΕ, ανεξαρτήτως φύλου».
Ο Κώστας Σκανδαλίδης τοποθετήθηκε εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ παρατηρώντας ότι τα προβλήματα της ισότητας στην εργασία και της βίας κατά των γυναικών παραμένουν άλυτα και «το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια δεν κατακτήθηκε ακόμα». Ο Μάριος Γεωργιάδης τοποθετήθηκε εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων κάνοντας κι αυτός αναφοράς στα περιστατικά βίας κατά των γυναικών και στην συνεχιζόμενη ανισότητα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον χώρο της εργασίας.