Την παράσταση “Ο Κασσελάκης βουλευτής” ανεβάζει ο ΣΥΡΙΖΑ
Διαβάζεται σε 4'Η συντονισμένη επιχείρηση δημιουργίας “εσωτερικού εχθρού” από την Κουμουνδούρου μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου
- 12 Αυγούστου 2024 06:29
Η (άνευ πραγματικού αντικειμένου) υπόθεση της «βουλευτοποίησης» του Στέφανου Κασσελάκη έρχεται να προστεθεί στην ήδη «κρισιακή» κατάσταση που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται για ένα συγκυριακό γεγονός, που προέκυψε αιφνίδια μετά την παραίτηση του βουλευτή Επικρατείας Όθωνα Ηλιόπουλου. Αντιθέτως συνιστά μία μεθοδευμένη αλληλουχία κινήσεων της Κουμουνδούρου με στόχο την δημιουργία ενός ακόμη … «εσωτερικού εχθρού».
Η τακτική
Όπως παρατηρούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που «διαβάζουν» τις τακτικές της ηγεσίας του κόμματος, αυτή τακτική αποτελεί το διαχρονικό «καταφύγιο» της ομάδας του Στέφανου Κασσελάκη.
Πρώτον γιατί «καλύπτει» σε έναν βαθμό την συνεχώς μειούμενη πολιτική της επιρροή και δεύτερον γιατί λειτουργεί «συσπειρωτικά» στην βάση των οπαδών του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως μάλιστα στην τρέχουσα περίοδο που γι αυτή ερίζει με τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος έχει μπει δυναμικά στο «παιχνίδι της εξουσίας» μετά την διαγραφή του από την Κ.Ο.
Υπό αυτό το πρίσμα αναλύεται και η …ετοιμότητα την οποία επέδειξαν βουλευτές της επιρροής του Στέφανου Κασσελάκη, προκειμένου να θέσουν θέμα απόκτησης της βουλευτικής ιδιότητας από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις λίγες ώρες μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου που επίσης εξέφρασε ανάλογη «ευχή».
Είναι χαρακτηριστικό πως το Σάββατο το βράδυ δηλώσεις υπέρ του να γίνει βουλευτής ο Στέφανος Κασσελάκης έκαναν 5 βουλευτές. Πρώτη ήταν γ.γ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θεοδώρα Τζάκρη, ακολούθησαν η Νίνα Κασιμάτη, ο Γιάννης Σαρακιώτης, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο Πέτρος Παππάς, όπως και η Ραλία Χρηστίδου που παρότι «πολιτογραφούνταν» στην ομάδα του Νίκου Παππά πλέον βρίσκεται στον κύκλο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για τον «στενό πυρήνα» των κοινοβουλευτικών στελεχών του Στέφανου Κασσελάκη. Με αυτούς συναθροίστηκε όπως ήταν αναμενόμενο ο υπεύθυνος οργανωτικού του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Βουλγαράκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης απέφυγε να αναφερθεί στην βουλευτική έδρα στο δικό του μήνυμα μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου. Όμως ήδη από το Σάββατο οι (γνωστοί για την υπερδραστηριότητά τους) διαδικτυακοί μηχανισμοί στήριξης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν συνεχώς το ίδιο θέμα στα social media.
Το …άτοπο
Προφανώς όλος ο προαναφερόμενος μηχανισμός έχει γνώση και αντιλαμβάνεται το …άτοπο της «επιχείρησης» αυτής. Αφού είναι δεδομένος από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής ο τρόπος με τον οποίο αντικαθίσταται ένας βουλευτής εφόσον παραιτηθεί.
Επίσης είναι γνωστό εδώ και πολλούς μήνες ότι εκτός από τις κανονιστικές – νομικές δεν συντρέχουν ούτε οι πολιτικές προϋποθέσεις για να υπάρξει παραίτηση όλων των επιλαχόντων του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή την απαραίτητη προϋπόθεση ώστε ο 9ος στο ψηφοδέλτιο Στέφανος Κασσελάκης να καταλάβει την «κενή έδρα» του ΣΥΡΙΖΑ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε μία προσυνεδριακή περίοδο που δεν χαρακτηρίζεται από «εσωτερική ομοψυχία». Οι αντιθέσεις στο εσωτερικό του είναι σε ακραίο σημείο και πρόκειται για μία κατάσταση που έχει οξυνθεί με αφορμή πολιτικές πρωτοβουλίες του προέδρου του κόμματος.
Θυμίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα ο Στέφανος Κασσελάκης έχει βάλει ευθέως εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, (του οποίου δύο στενοί συνεργάτες -η Π.Τσαπανίδου και ο Μ.Καλογήρου – βρίσκονται ανάμεσα στους επιλαχόντες του επικρατείας. Εκτοξεύοντας αιχμές για «μαύρο χρήμα» αλλά και «υπονόμευση» της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης έχει έρθει σε ευθεία σύγκρουση με σειρά κορυφαίων στελεχών του κόμματος και υπουργούς των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Με αφορμή τα ζητήματα που σχετίζονται με την εκτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, την κοινή δράση της κεντροαριστεράς αλλά και την εκφρασμένη πρόθεση του Στέφανου Κασσελάκη να καταργήσει το σύνολο της οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΑ (Πολιτική Γραμματεία, Κεντρική Επιτροπή, Οργανώσεις Μελών).
Ένα ακόμη μέτωπο
Με βάση αυτά, καθίσταται σαφές πως (και) το θέμα της βουλευτικής έδρας του Όθωνα Ηλιόπουλο θα γίνει μέρος των σκληρών πολιτικών συγκρούσεων που προβλέπονται για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο εντάσεις αναμένεται να οξυνθούν μετά την ραστώνη του Αυγούστου και να εκφραστούν στις συνεδριάσεις των οργάνων που έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη του μήνα και τις αρχές του Σεπτεμβρίου.
Θυμίζουμε ότι το οργανωτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έχει οριστεί να γίνει στις αρχές Οκτωβρίου και οι περισσότερες πλευρές προβλέπουν την διαμόρφωση συνθηκών μίας ακόμη διάσπασής.