Την πολιτική λύση προκρίνει το Μαξίμου για τα “αγκάθια” της συμφωνίας
Έτοιμος να σηκώσει το «χαρτί» της πολιτικής διαπραγμάτευσης είναι ο πρωθυπουργός σε οποιοδήποτε «στραβοπάτημα» των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς
- 11 Απριλίου 2016 22:18
Με την πεποίθηση πως όλα θα κλείσουν, προσέρχεται η ελληνική πλευρά στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην εαρινή Σύνοδο του Δ.Ν.Τ της Παρασκευής.
Ζητούμενο η καταγραφή ενός πλαισίου συμφωνίας στα δυο κείμενα με την Ε.Ε και την Ουάσιγκτον, όπου σε παρενθέσεις θα σημειώνονται και οι διαφωνίες.
Το μεγάλο “αγκάθι”
Στην τελευταία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο έγινε σαφές πως το ασφαλιστικό και οι επικουρικές συντάξεις είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική πλευρά με την Κομισιόν να εμφανίζεται το ίδιο επιφυλακτική όσο και το Δ.Ν.Τ. Οι περικοπές που ζητούν οι δανειστές στις επικουρικές συντάξεις μπορούν να φθάσουν μέχρι και το 40%.
Κοινή στάση κρατούν Ευρωπαίοι και Δ.Ν.Τ και στα κόκκινα δάνεια, όπου αυτό που ζητείται είναι η πώληση όλων ανεξαιρέτως των δανείων.
«Κόκκινη γραμμή» εξακολουθεί να αποτελεί για την κυβέρνηση το αφορολόγητο όριο στα 9.100 ευρώ.
Παρά το γεγονός πως κορυφαία στελέχη εξηγούσαν πως η λύση είναι πολύ κοντά τόσο στα φορολογικά όσο και στα δημοσιονομικά, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθούν να κρατούν «μικρό καλάθι».
Η λύση της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τον πρωθυπουργό είτε να επικοινωνεί τηλεφωνικά είτε ακόμα και να ταξιδεύει στο εξωτερικό προκειμένου να κλείσει όσα μέτωπα είναι ανοιχτά, είναι μια πιθανότητα που δεν απέκλειαν στενοί συνεργάτες του.
Γραμμή Άμυνας
Το σίγουρο είναι πως η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αποφασισμένη να κρατήσει μια «γραμμή άμυνας» μέχρι το Eurogroup στις 22 Απριλίου και να μην υποχωρήσει σε τίποτα μέχρι και την τελευταία στιγμή. Αυτή και μόνο η πρόθεση δείχνει πως το «παζάρι» θα είναι συνεχές και ενδεχομένως η διαπραγμάτευση να οδηγηθεί ακόμα και σε ένα έκτακτο Eurogroup στα τέλη του μήνα.
Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού μιλώντας στο NEWS 247 εξηγούσε πως η αξιολόγηση με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί και τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού «θα έπρεπε να έχει κλείσει χθες», ώστε με αυτό τον τρόπο να αποδειχθεί στην πράξη πως καμία πλευρά δεν έχει επενδύσει στην στρατηγική των καθυστερήσεων, δείχνοντας ξεκάθαρα προς την πλευρά του ΔΝΤ.
Στις 9.30 το πρωί ο πρωθυπουργός με τους στενούς του συνεργάτες θα κάνει στη Βουλή μια συνολική αποτίμηση των διαπραγματεύσεων και θα σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.