“Τυράκια” για τους ελεύθερους επαγγελματίες ετοιμάζει η κυβέρνηση
Διαβάζεται σε 4'Ανοιχτό το ενδεχόμενο για “σημειακές παρεμβάσεις”, χωρίς να αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία του φορολογικού πλαισίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
- 14 Νοεμβρίου 2023 06:14
Με τους δικηγόρους να έχουν ήδη αποφασίσει πανελλήνια αποχή και τους ελεύθερους επαγγελματίες συνολικά να συντονίζονται για ένα ενιαίο μέτωπο κατά του νέου φορολογικού πλαισίου, η κυβέρνηση υπόσχεται “σημειακές παρεμβάσεις” στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ξεκινά αυτή την εβδομάδα.
Τόσο το Μαξίμου όσο και το υπουργείο Οικονομικών όμως ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία του φορολογικού πλαισίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι αυτό αποτελεί μία μόνο από τις ρυθμίσεις μίας συνολικής προσπάθειας για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
“Ακούμε συνολικά την κοινωνία και ακούμε τα Επιμελητήρια, τους φορείς και το έχουμε αποδείξει αυτό. Και με πολύ μεγάλο σεβασμό θα ακούσουμε τις προτάσεις τους, τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις τις οποίες θα έχουν”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς στο briefing από το NEWS 24/7 για την πανελλαδική αποχή των δικηγόρων.
Ο κ. Μαρινάκης διαβεβαιωσε ότι “θα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα σοβαρά συμπεράσματα και τις σοβαρές αντιπροτάσεις.” Και υποστήριξε ότι: “Ούτως ή άλλως, έχουμε δώσει, νομίζω, διαπιστευτήρια συνολικά στους ελεύθερους επαγγελματίες, έχοντας μειώσει πολλούς και σημαντικούς φορολογικούς συντελεστές.”
Στην επισήμανση δε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην πλειοψηφία τους ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες, διπλές, εκλογές, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε: “Η κυβέρνηση δεν νομοθετεί με βάση το τι ψήφισαν ή τι φαίνεται ότι ψήφισαν από τις αναλύσεις τις δημοσκοπικές οι επιμέρους επαγγελματικές κατηγορίες.” Πάντως στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα επικρατεί ανησυχία.
“Δεν θα παρεκκλίνουμε από την κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου”
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να απαντήσει συγκεκριμένα σε ποιες αλλαγές θα ήταν ανοιχτή η κυβέρνηση, παραπέμποντας στη δημόσια διαβούλευση, για την οποία τη δικαιοδοσία έχει το υπουργείο Οικονομικών.
Έκανε πάντως εκ νέου λόγο για “μια συζήτηση σημειακών παρεμβάσεων, για να τεθούν κάποια κριτήρια, σε αυτό που λέμε, στο πλαίσιο του μαχητού.” Επικαλέστηκε ότι το τεκμήριο είναι μαχητό και σημείωσε ότι προφανώς συζητούνται όλες αυτές οι παρεμβάσεις σε αυτή ακριβώς τη λογική.
“Θα ακούσουμε τις απόψεις, τις προτάσεις, τις επιμέρους παρατηρήσεις και των υπόλοιπων κομμάτων και των επιστημονικών φορέων και των πολιτών. Δεν θα παρεκκλίνουμε από την κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, για να μην υπάρχει παρεξήγηση. Όμως, θα εξετάσουμε σημειακές παρεμβάσεις, όπως έχουμε κάνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις προς ψήφιση νομοσχεδίων”, δήλωσε επίσης ο κ. Μαρινάκης.
Ενώ διαβεβαίωσε εκ νέου ότι “δεν υπάρχει καμία ούτε διάθεση εκδικητικότητας, συμψηφισμού, στοχοποίησης των ελεύθερων επαγγελματιών”. Και τόνισε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σέβονται και τιμούν τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ποιες αλλαγές θα εξετάσει η κυβέρνηση
Καθίσταται επομένως σαφές ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης θα επιχειρήσει να “καλοπιάσει” τους ελεύθερους επαγγελματίες διευρύνοντας το μαχητό του τεκμαρτού εισοδήματος.
Από την κυβέρνηση επικαλούνται πως ήδη εξαιρούνται οι νέοι επαγγελματίες και όσοι δουλεύουν με «μπλοκάκι» μέχρι έναν μικρό αριθμό εργοδοτών. Στις εξαιρέσεις ενδέχεται να προστεθούν οι εγκυμονούσες ελεύθερες επαγγελματίες, οι συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες/ οι άνω των 65, καθώς και ζευγάρια όταν και οι δύο σύζυγοι εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Εξετάζονται επίσης παρεμβάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από πυρκαγιές και πλημμύρες, τους αγρότες που πωλούν προϊόντα σε λαϊκές ή αναπτύσσουν συνεταιρισμούς, αλλά και η αναθεώρηση των συντελεστών με βάση τα χρόνια λειτουργίας μίας επιχείρησης.
Η κυβέρνηση πάντως δηλώνει αποφασισμένη να μην γίνονται πλέον ανεκτά φαινόμενα φορολογούμενοι να έχουν μία επιχείρηση πχ με δέκα εργαζόμενους, που αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό, αλλά να δηλώνουν και οι ίδιοι έσοδα κάτω από τον κατώτατο μισθό.