Τις προκλήσεις της Τουρκίας θέτει στην ΕΕ ο Μητσοτάκης: “Έχουμε ισχυρούς συμμάχους”
Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Σύνοδο Κορυφής για την τουρκική προκλητικότητα και τις επιπτώσεις στη σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου.
- 30 Μαΐου 2022 17:24
Για την πρόσφατη έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου, θα ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
“Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και με αποφασιστικότητα. Είμαστε μία χώρα η οποία έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η οποία έχει βεβαίως ως κύριο θέμα την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Νωρίτερα σήμερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, είχε δηλώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει να προσθέσει τίποτε στην αντίδραση που είχε εξαρχής στις δηλώσεις Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δε θα προασπίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, καθώς και τη διεθνή νομιμότητα. Απέδωσε δε τις τουρκικές αντιδράσεις στον εκνευρισμό της γείτονος για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας.
Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα θέσει ζήτημα κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία, κ. Οικονόμου απάντησε ότι “ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους εταίρους της χώρας για τον αναθεωρητισμό και την προκλητική στάση της Τουρκίας, που έχει καταδικαστεί με όλους τους τρόπους από τους Ευρωπαίους. Σε μία περίοδο κατά την οποία οι συνέπειες του αναθεωρητισμού φαίνονται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναμένουμε την ακόμα πιο έντονη και ομόθυμη καταδίκη τους”.
Το Βερολίνο τουλάχιστον πάντως δε δείχνει ιδιαίτερη διάθεση καταδίκης της Τουρκίας, καθώς επιμένει στην τακτική των ίσων αποστάσεων.
Η Γερμανία «παρακολουθεί με προσοχή» τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τις σχετικές δηλώσεις και «απευθύνει έκκληση να υπάρξει συνεννόηση με διάλογο» μεταξύ των δύο πλευρών, δήλωσε ειδικότερα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν.
Εν τω μεταξύ η Τουρκία συνεχίζοντας την επιθετική ρητορική, κατήγγειλε τον Νίκο Δένδια, για επεκτατισμό, με αφορμη ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών για την Αγία Σοφία.
Ο κ. Δένδιας πριν λίγη ώρα συζήτησε τηλεφωνικώς με τον Αμερικανό ομόλογο του, Άντονυ Μπλίνκεν, για τις τελευταίες εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο με την κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από το Ιράν, και τον ενημέρωσε επίσης για την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο σε ρητορικό επίπεδο, όσο και επί του πεδίου, καθώς και για τις επισκέψεις του στα Δυτικά Βαλκάνια.
Ο Μητσοτάκης βάζει ξανά στο τραπέζι της ΕΕ την πρόταση για πλαφόν στην χονδρική φυσικού αερίου
Το πρώτο θέμα το οποίο θα απασχολήσει το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα είναι βεβαίως το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι “είμαστε κοντά στο να πετύχουμε μία συμφωνία η οποία θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Ρωσία.” Και εκτίμησε ότι οι επιμέρους ενστάσεις κρατών-μελών μπορούν να καμφθούν για να καταλήξουμε, τελικά, στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η Σύνοδος Κορυφής θα συζητήσει επίσης την ενεργειακή κρίση. “ Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου, τιμές οι οποίες -όπως έχω πει πολλές φορές- δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης”, δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
“Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τη συζήτηση για ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να συμπαρασύρουμε προς τα κάτω συνολικά τις τιμές ενέργειας και φυσικά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.”
Χαρακτήρισε επίσης πολύ ενδιαφέρουσες τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του νέου σχεδίου REPowerEU, το οποίο και η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί, απορροφώντας σημαντικούς πρόσθετους πόρους από τα αναξιοποίητα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).
“Σε κάθε περίπτωση, θέλω να επαναλάβω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους Έλληνες καταναλωτές, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά έτσι ώστε να συγκρατήσει, στο μέτρο του εφικτού, τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Υπενθύμισε ότι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, προκειμένου να επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας αύξησης που έχουν καταβάλει νοικοκυριά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τις αρχές του έτους. Και από τις αρχές Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, με παρεμβάσεις στην χονδρική αγορά. Εκτίμησε ότι έτσι πραγματικά θα εξουδετερωθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι λελογισμένες.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε επίσης ότι την προηγούμενη εβδομάδα το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε τη φορολόγηση στο ύψος του 90% των υπερκερδών των επιχειρήσεων χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας.
“Θα είναι κι αυτοί πρόσθετοι πόροι οι οποίοι θα κατευθυνθούν στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις”, τόνισε.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις