Τις πταίει για τη νέα γκάφα με τις 100 δόσεις και τον ΕΝΦΙΑ;

Τις πταίει για τη νέα γκάφα με τις 100 δόσεις και τον ΕΝΦΙΑ;
Third day of the discussion on a confidence vote, at the plenum of the Greek Parliament, in Athens, on Oct. 10, 2014 / . , 10 , 2014 Sooc

Ορισμένοι στο Μαξίμου αναζητούν αποδιοπομπιαίο τράγο στα πρόσωπα των Χαρδούβελη (εύκολου στόχου και για τους βουλευτές) και της Σαββαϊδου

Της Βίκυς Σαμαρά

Τις πταίει για τη νέα γκάφα με τις 100 δόσεις και τον ΕΝΦΙΑ; Το Μαξίμου προσπαθεί να αποσείσει την ευθύνη για το χειρισμό του θέματος, με διάφορους (αντιφατικούς εν πολλοίς) τρόπους:

Aπό τη μία δηλώνει ότι ούτως οι άλλως οι 100 δόσεις αφορούσαν εξαρχής τις ληξιπρόθεσμες και όχι τις βεβαιωμένες οφειλές και από την άλλη (καθώς το ότι επρόκειτο να συμπεριληφθούν και οι βεβαιωμένες οφειλές υπήρχε καταγεγραμμένο στη σχετική διάταξη) κάνει λόγο για λάθος που διορθώνεται. Και ταυτόχρονα αφήνει διακριτικά το μπαλάκι των ευθυνών να κυλήσει προς το υπουργείο Οικονομικών και τη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή προς το Γκίκα Χαρδούβελη και την Κατερίνα Σαββαϊδου.

Στόχος είναι βέβαια να προστατευθεί το ίδιο το Μαξίμου και το πρόσωπο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ο κ.Χαρδούβελης άλλωστε ως υπουργός Οικονομικών (και δη εξωκοινοβουλευτικός) είναι εύκολος αγαπημένος στόχος των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Μετά το Γιώργο Βλάχο που επιτέθηκε στον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου χθες για το αλαλούμ με την ένταξη ή όχι του ΕΝΦΙΑ στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις, ο Δάνης Τζαμτζής (εκ των 32 γαλάζιων βουλευτών που με επικεφαλής τη Φεβρωνία Πατριανάκου υπέγραψαν χθες τη νέα ερώτηση με αίτημα να σταματήσει ο αδιάκριτος συμψηφισμός για τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο) δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο του Alpha ότι υπάρχουν ευθύνες που βαρύνουν τον κ.Χαρδούβελη για το γεγονός ότι οι τράπεζες κατέσχεσαν τα λεφτά της κοινοτικής ενίσχυσης των αγροτών.

Το πρόβλημα με το χειρισμό της ρύθμισης για τις 100 δόσεις δεν είναι τόσο πρακτικό (πολλοί γαλάζιοι βουλευτές αναγνώριζαν ότι σε περίπτωση που εντάσσονταν στη διάταξη οι βεβαιωμένες οφειλές ουδείς οφειλέτης θα τις εξοφλούσε, θεωρώντας ότι το πρόβλημα αφορούσε κυρίως στον τρόπο χειρισμού), αλλά πολιτικό καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει υποχωρήσει απέναντι στην τρόικα σε μία διάταξη που δήλωνε ότι έχει ψηφιστεί και συνεπώς θα εφαρμοζόταν ως είχε.

Ο υπουργός Οικονομικών δε βρέθηκε χθες στη Βουλή όπου γαλάζιοι και πράσινοι έπνεαν μένεα, ακριβώς διότι κρίθηκε προτιμότερο να αντιμετωπίσει το θέμα ο κοινοβουλευτικός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και όχι για άλλους λόγους.

Ενόχληση όμως σε κύκλους του Μαξίμου φέρεται να προκάλεσε και η χθεσινή αναφορά του κ.Χαρδούβελη σε εκδήλωση του του Harvard School Club of Greece, πως το πρόγραμμα στήριξης πρέπει να συνεχιστεί ακόμη και όταν φύγει η τρόικα, όχι για λόγους ουσίας, αλλά για λόγους ρητορικής και εντυπώσεων.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα