Το αφήγημα της κανονικότητας α λα ΝΔ
Ο ίδιος ο Μητσοτάκης επέλεξε χθες να ανακοινώσει από τη Βουλή την πλήρη άρση και των τελευταίων capital controls. Την Τετάρτη το υπουργικό, την Πέμπτη το ραντεβού με Μέρκελ και η επικοινωνιακή κόντρα για τα Εξάρχεια
- 27 Αυγούστου 2019 07:08
Η “κανονικότητα” είναι η λέξη που κυριαρχεί στο πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης με αφορμή την άρση και των τελευταίων περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) που επέλεξε να ανακοινώσει χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου.
Κυβερνητικές πηγές στη συνέχεια επαναλάμβαναν τα κύρια σημεία της παρέμβασης του πρωθυπουργού εστιάζοντας στο ότι η πλήρης άρση των capital controls συνιστά επιστροφή στην κανονικότητα και κατηγορώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι ενώ το 2015 υποσχόταν πως οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων θα παρέμεναν για μικρό χρονικό διάστημα, χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια και να αλλάξει κυβέρνηση για να γίνει αυτό.
Η “επιστροφή στην κανονικότητα” ήταν βέβαια ένα αφήγημα και του ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο χρόνο με αφορμή την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, πλην η Νέα Δημοκρατία θέλει να περάσει το δικό της αφήγημα, ότι δηλαδή επί Τσίπρα η χώρα δεν ήταν μία “κανονική ευρωπαϊκή χώρα” αλλά ότι γίνεται ξανά επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Το Μαξίμου θέλει επίσης να εστιάσει στο μήνυμα ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και μάλιστα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, καθώς και ότι κινείται με βάση το τρίπτυχο “σχέδιο, ταχύτητα και αποτέλεσμα”. Το νομοθετικό έργο λοιπόν συνεχίζεται και αύριο συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με αναπτυξιακό νομοσχέδιο, διπλώματα και δικαιοσύνη στην ατζέντα. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης θα πραγματοποιήσει εισήγηση για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την ίδια ημέρα στη Βουλή και το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων άρση πολεοδομικών, χωροταξικών, αρχαιολογικών και άλλων “εμποδίων” σε επενδύσεις καθώς και την εμπλοκή τραπεζών στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων και ελεγκτικών εταιρειών στον έλεγχο υλοποίησης των επενδύσεων. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής θα εισηγηθεί στο υπουργικό για το θέμα των διπλωμάτων, ένα ζήτημα που αφορά την καθημερινότητα των πολιτών. Και η ατζέντα του υπουργικού θα περιλαμβάνει επίσης τα θέματα της ηγεσίας της δικαιοσύνης, της Αρχής Διαφάνειας και της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Το πιο κρίσιμο γεγονός της εβδομάδας όμως είναι η συνάντηση του κ.Μητσοτάκη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο την Πέμπτη, θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει και στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.
Απώτερος στόχος της επίσκεψης στο Βερολίνο, όπως και της συνάντησης με Μακρόν στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, είναι να λειανθεί το έδαφος για να τεθεί, σε δεύτερο όμως χρόνο, το αίτημα για μείωση των δημοσιονομικών στόχων.
Στην πραγματικότητα από το κλίμα στο Βερολίνο θα εξαρτηθεί και το εύρος των ανακοινώσεων Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και τι ακριβώς θα περιλαμβάνει εν τέλει το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη μεγάλη σύσκεψη εν όψει της ΔΕΘ προγραμματίζεται για την Παρασκευή, μετά τη συνάντηση με Μέρκελ. Το “καλάθι” του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ προφανώς δεν μπορει να περιλαμβάνει μόνο τις μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις, καθώς εξάλλου αφού κατά το γαλάζιο αφήγημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλλε υπερφορολόγηση, επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει και μείωση των φόρων, έστω από τον επόμενο χρόνο.
Εν τω μεταξύ σφοδρές αντιδράσεις, και βέβαια αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε το γεγονός ότι η πρώτη παρέμβαση της Αστυνομίας στα Εξάρχεια αφορούσε στην εκκένωση καταλήψεων με πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων παιδιά. Η περίφημη “Ομάδα Αλήθειας” έσπευσε να υπενθυμίσει ότι αντίστοιχες εικόνες από αντίστοιχες εκκενώσεις είχαν υπάρξει και επί ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στις επιθέσεις συριζαίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από το Μαξίμου δεν σήκωσαν το θέμα, αντιλαμβανόμενοι προφανώς ότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί ατζέντα νόμου και τάξης με εικόνες παιδιών που επιβιβάζονταν σε κλούβες κρατώντας τις κούκλες τους, την ώρα που το μείζον πρόβλημα για την περιοχή είναι η διακίνηση ναρκωτικών. Το επιχείρημα υπέρ της εκκένωσης καταλήψεων πάντως αφορούσε τόσο στον παράνομο τυπικά χαρακτήρα τους, όσο και στο ότι θα ήταν προτιμότεροι οι άνθρωποι αυτοί και ιδίως τα παιδιά να βρεθούν σε δομές του κράτους και να λαμβάνουν περίθαλψη, με τη ΝΔ να έχει εξαρχής υποστηρίξει ότι η δική της κυβέρνηση θα διασφαλίσει πιο ανθρώπινες συνθήκες στα κέντρα όπως η Μόρια.