Το άνοιγμα δεν σώζει τους μικρομεσαίους- “Κούρεμα” – κρατικές ενισχύσεις ζητά η αντιπολίτευση
Κριτική στην κυβερνητική λογική που εξαντλείται σε ανακοινώσεις για ημερομηνίες επανέναρξης δραστηριοτήτων ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ, ΚΚΕ και Μέρα 25.
- 22 Απριλίου 2021 06:10
Οι ανακοινώσεις για το «άνοιγμα» τομέων της οικονομίας, ιδίως όσον αφορά τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, δεν αποτελούν λύση του προβλήματος της αγοράς, αλλά πρέπει να συνοδευθούν με κούρεμα χρεών και ενισχύσεις. Η θέση αυτή είναι -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- κοινή στην κριτική που ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κριτική μάλιστα γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη μετά το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαίου που ανακοίνωσε χθες στο διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης,. Μέτρο που έπεται μερικές εβδομάδες από το άνοιγμα των καταστημάτων.
Τα ζητήματα αυτά αναδείχθηκαν χθες από τους εκπροσώπους των κομμάτων χθες στην Βουλή με αφορμή την συζήτηση νομοσχεδίου αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών. Κοινός μάλιστα τόπος ανάμεσα στα περισσότερα κόμματα ήταν η ανάγκη για «κούρεμα» έως και διαγραφή των χρεών της πανδημίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ε.Αχτσιόγλου: Κρατική ενίσχυση για αρχικό κεφάλαιο
Στο θέμα αναφέρθηκε η αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας, Έφη Αχτσιόγλου, ενώ πρόσφατα ο πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε την πρόταση του για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Όπως δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου η κυβέρνηση έχει στην αιχμή της επικοινωνιακής της πολιτικής «ότι μόνο με την άρση του lockdown –ειρήσθω εν παρόδω, πλήρως αποτυχημένου- θα επανέλθει σε κανονική λειτουργία η οικονομία και τα προβλήματα θα λυθούν ως διά μαγείας, αυτομάτως». Σημείωσε όμως ότι στην πραγματικότητα «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν υπό το βάρος των χρεών, από την έλλειψη ρευστότητας, οι εργαζόμενοι βρίσκονται υπό γενικευμένη απειλή απολύσεων, υπό πολύ μεγάλη πίεση λόγω της μείωσης του εισοδήματός τους».
Τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη καταθέσει σχέδιο «που προκρίνει ως βασική μέριμνα πρώτα από όλα την αντιμετώπιση των χρεών της πανδημίας, μέσα από «κούρεμα» βασικής οφειλής που να είναι ανάλογο με τη μείωση του τζίρου ή με τη μείωση του εισοδήματος του νοικοκυριού, αν μιλάμε για νοικοκυριό και όχι για επιχείρηση». Τόνισε πως «τα χρέη πιέζουν, συμπιέζουν και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αφήσουν μια επιχείρηση ή ένα νοικοκυριό να ανασάνει».
Ειδικά για το ζήτημα της ρευστότητας σημείωσε πως «οι επιχειρήσεις και δεν έχουν το στοιχειώδες κεφάλαιο να αγοράσουν εμπορεύματα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα μαγαζιά τους. Χρειάζεται μια κρατική ενίσχυση για να μπορέσουν να αγοράσουν εμπόρευμα, να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη σεζόν δηλαδή, να καλύψουν τις μεταχρονολογημένες επιταγές που πιέζουν. Χρειάζεται ένα πρόγραμμα για να τους επιδοτήσει τις ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν τους εργαζομένους τους και να μην αρχίσουν οι μαζικές απολύσεις, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».
Γ.Βαρουφάκης: Λουκέτα. Η απειλή μετά την πανδημία
Παρέμβαση για το ίδιο ζήτημα έκανε και ο γραμματέας του Μέρα 25 Γιάνης Βαρουφάκης επισημαίνοντας πως «η πανδημία κάποια στιγμή θα φύγει. Εδώ έφυγε η πανδημία του 1918 που σκότωσε μέχρι και εκατό εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Θα φύγει κι αυτή». Πρόσθεσε όμως πως τότε θα εμφανιστεί «μια απειλή είναι το όλο και αυξανόμενο στοκ εν δυνάμει χρεοκοπιών. Επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει επίσημα, που εισπράττουν επιστρεπτέες, κρατάνε το ΑΦΜ ανοιχτό.Το κάνουν -και καλά κάνουν- έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να συνεχίζουν να παίρνουν τα 500 ευρώ. Ξέρουμε, όμως, μας το λένε μαγαζάτορες και μάλιστα και οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας, ότι έχουν ήδη κλείσει, έχουν βγάλει και τα έπιπλα μέσα από το μαγαζί».
Ο Γιαννης Βαρουφάκης τόνισε πως «χωρίς κουρέματα των ληξιπρόθεσμων οφειλών αυτό το στοκ θα έρθει να συσσωρευτεί και να πέσει πάνω στο κεφάλι της κοινωνικής μας οικονομίας. Και θα έχετε εσείς την ευθύνη που με τις αναστολές συνεχώς, σαν ένα παιδί που έσπασε ένα βάζο και προσπαθεί να το κρύψει κρύβοντας το κάτω από το χαλί, κάνετε αναστολές αντί για κουρέματα».
Μ.Κατρίνης: Εκκρεμούν 20 απλήρωτοι φόροι για τους μικρομεσαίους
Στο ίδιο μήκος κύμματος ήταν και ο Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής. «Πώς θα ανοίξουν τα μαγαζιά της εστίασης, χωρίς να έχουν αυτό το απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης που έχετε εξαγγείλει από την 1ηΑπριλίου, υποτίθεται για να τους δώσετε να έχουν για την επανεκκίνηση, για το πρώτο δύσκολο διάστημα;» αναρωτήθηκε.
Επισήμανε ότι για την μικρομεσαία επιχείρηση εκκρεμούν «είκοσι φόροι ακίνητης περιουσίας αυξημένοι θα έρθουν κάποια στιγμή, όταν γίνει η εναρμόνιση. Και διότι, βεβαίως, οι οφειλές που μετατίθενται είναι πλέον δυσβάσταχτες. Και το λέμε, γιατί και χθες η ING συμπεριέλαβε την Ελλάδα στις επικίνδυνες χώρες για μαζικά λουκέτααμέσως μόλις αρχίσει να λειτουργεί η οικονομία». Με αυτό το σκεπτικό ζήτησε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω πανδημιας να εξαιρεθούν από το τέλος επιτηδεύματος μέτρο που έχει προβλεφθεί για ψαράδες και αγρότες. Επισήμανε πως «ο εμπορικός κόσμος, δεν καταλαβαίνει για ποιον λόγο δεν γίνεται μια αναλογική μείωση στις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές με κρατική εντολή σχεδόν το μισό έτος. Δηλαδή, θα πρέπει να υπάρχει μια κοινωνική διάσταση και μια αναλογική εφαρμογή, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούσαν, πραγματικά, να λειτουργήσουν».
ΚΚΕ: Διαγραφή χρεών σε εφορία – τράπεζες
Αναφορά στο θέμα αυτό έκανε και η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου παραπέμποντας στην «πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών από τις συνέπειες κρίσης και πανδημίας που η Κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει και να υλοποιήσει». Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι απαιτείται «διαγραφή χρεών σε εφορία, τράπεζες, μείωση φορολογίας και επανένταξη στο αφορολόγητου, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις