Το αόρατο χέρι της ακρίβειας – Στην επιτροπή ανταγωνισμού ο Αλέξης Τσίπρας

Το αόρατο χέρι της ακρίβειας – Στην επιτροπή ανταγωνισμού ο Αλέξης Τσίπρας
Αποκλιμακώνονται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, δεν πέφτουν όμως στην Ελλάδα εκτιμα ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης Eurokinissi

Στην άρνηση της κυβέρνησης να παρέμβει στην αγορά αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ την έξαρση της ακρίβειας. Σύγκρουση για τις τιμές σε καύσιμα, ρεύμα, βασικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Στο προσκήνιο φέρνει ξανά τα θέμα της ακρίβειας σε καύσιμα και ενέργεια ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να παίρνει πρωτοβουλία, πραγματοποιώντας συνάντηση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντιέται σήμερα το μεσημέρι με τον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής, Ιωάννη Λιανό.

Η κίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα, δεν είναι προφανώς τυχαία. Σχετίζεται άμεσα με την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξει την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Εκεί όπου οι το «αόρατο χέρι της ακρίβειας» οδηγεί ανεξέλεγκτες τιμές σε καύσιμα και ενέργεια, όπως και η διατήρηση της φορολογίας στα ίδια επίπεδα δημιουργεί μια ασφυκτική κατάσταση για τους πολίτες. Το πλέγμα αυτό αυξάνει τις τιμές σε κάθε είδους προϊόντα και υπηρεσίες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ενημερωθεί από τον Ι.Λιανό για την πορεία των ελέγχων στην αγορά με στόχο να εντοπιστούν οι πρακτικές αισχροκέρδειας και εναρμονισμένων πρακτικών. Στην Κουμουνδούρου πάντως διαπιστώνουν ότι πρακτικά σήμερα δεν ασκείται έλεγχος στην αγορά αποδίδοντας την ευθύνη πρωτίστως στην κυβερνητική αντίληψη περί «ελεύθερης αγοράς». Μια λογική που διέπει την άνευρη λειτουργία των μηχανισμών ελέγχων και είναι καθοριστική συνολικά για τον τρόπο που λειτουργεί ο ανταγωνισμός.

Κυβερνητική …αλλεργία για παρέμβαση στην αγορά

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναδείξει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ανάγκη άμεσης και εκτεταμένης κρατικής παρέμβασης. Μια προσέγγιση που βρίσκεται στον αντίποδα των πολιτικών της «αυτορρύθμισης της αγοράς» που –όπως επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση – προβάλλει η κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί για συγκεκριμένο πακέτο μέτρων ανάσχεσης της ακρίβειας εφόσον γίνει κυβέρνηση που θα βασίζεται στα μέτρα όπως το πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας, την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα όπως και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα ήδη πρώτης ανάγκης και τα τρόφιμα.

Ειδικά για τον ΦΠΑ στην Κουμουνδούρου σχολιάζουν ότι στο παρελθόν η Νέα Δημοκρατία είχε ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ως κυβέρνηση δεν μείωσε επαρκώς τα επίπεδα έμμεσης φορολόγησης που παρέλαβε από την κυβέρνηση Σαμαρά. Σήμερα όμως αναφέρουν οι ΦΠΑ έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη αφού δεν μειώνεται την ίδια στιγμή που αυξάνονται οι τιμές. Έτσι οδηγούμαστε – όπως λένε – σε μια εικόνα όπου ο ένας υπουργός συγχαίρει τον άλλον για την …αύξηση των κρατικών εσόδων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση της αγοράς. Φώτο από συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και εκπροσώπους των καταναλωτών όπου παραβρίσκονται οι τομεάρχης Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και ο τομεάρχης Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος Eurokinissi

Μόνο στην Ελλάδα δεν πέφτουν οι τιμές των καυσίμων

Παρέμβαση για το ζήτημα των τιμών των καυσίμων πραγματοποίησε όμως και ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Σε ανάρτησή του στα social media επισημαίνει ότι «οι διεθνείς τιμές πετρελαίου αποκλιμακώνονται σε προ πολέμου επίπεδα. Εδώ όμως η κυβέρνηση αφήνει την αισχροκέρδεια ανεξέλεγκτη. Αποτέλεσμα; Τιμές καυσίμων σε ιστορικό υψηλό εδώ και μήνες και ακριβότερη τιμή βενζίνης σε όλη την Ευρώπη.Πρόκειται ξεκάθαρα για ακρίβεια Μητσοτακη».

Ο Αλέξης Χαρίτσης μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξή του επισήμανε πως «την ώρα που σε όλη την Ευρώπη κατανοούν την ανάγκη για επαναφορά των δημόσιων πολιτικών – με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κρατικοποίηση ενεργειακών κολοσσών όπως η EDF στην Γαλλία και η Uniper στη Γερμανία- μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει σε καταστροφικές και παρωχημένες νεοφιλελεύθερες δοξασίες περί αυτορρύθμισης της αγοράς». Συνολικά σημείωσε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα έκανε όλα λάθος: υποτίμησε την ακρίβεια, ανέχθηκε την κερδοσκοπία και τώρα καταφεύγει σε ανεπαρκή επιδόματα που όχι μόνο δεν ανακουφίζουν, αλλά ναρκοθετούν και τα δημόσια οικονομικά. Τα στοιχεία είναι πεισματάρικα: η χώρα μας σε κάθε σχετικό πίνακα -από τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος και το ύψος του πληθωρισμού μέχρι το κόστος καυσίμων και το ρυθμό αύξησης της ακρίβειας- είναι στις πρώτες θέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν ότι ακόμη και όταν η κυβέρνηση παρεμβαίνει ακόμη και με πλάγιο τρόπο στην αγορά το κάνει με εσφαλμένο τρόπο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» που σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες θα αφορούσε 300.000 δικαιούχους. Σε σκωπτικό ύφος ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσαν για το θέμα ο Σωκράτης Φάμελλος και η Θεοπίστη Πέρκα. Αναφέρουν πως «αξίζουν συγχαρητήρια στην επιτελική κυβέρνηση ΝΔ, η οποία κατάφερε να ανακοινώσει τους δικαιούχους του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» επτά μήνες αργότερα από την πρώτη εξαγγελία του προγράμματος από τον κ. Μητσοτάκη, στις 07.01.2022. Η κυβέρνηση έτσι πέτυχε οι ωφελούμενοι, όσοι και όσες τελικά ολοκληρώσουν το πρόγραμμα, να προμηθευτούν νέα κλιματιστικά και ψυγεία μετά το τέλος της θερινής περιόδου». Προσθέτουν πως «συγχαρητήρια αξίζουν επίσης και για το γεγονός ότι στο σύνολο της χώρας είναι επιλέξιμη μόλις μία στις 6 (έξι) αιτήσεις (στην Αττική λιγότερες από μία στις δέκα)»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα