Το δίλημμα της κυβέρνησης και της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής για τη Novartis

Το δίλημμα της κυβέρνησης και της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής για τη Novartis
Γραφεία της Novartis στην Αθήνα AP

Σήμερα διαβιβάζεται η δικογραφία με τις καταθέσεις Σαμαρά- Βενιζέλου- Αβραμόπουλου- Αγγελή στη Βουλή και το κυβερνών κόμμα θα κληθεί να αποφασίσει για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Οι φωνές υπέρ και οι ενστάσεις

Η δικογραφία για την υπόθεση Novartis διαβιβάζεται σήμερα στη Βουλή και φέρνει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμέτωπη με το ερώτημα εάν θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι στις καταθέσεις τους ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, έχουν κατηγορήσει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, τις οποίες υποστηρίζουν ότι γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ.Σαμαράς είχε εξαρχής απειλήσει το ΣΥΡΙΖΑ ότι θα… τον πήγαινε μέχρι τέλους και οι σαμαρικοί πιέζουν για σύσταση εξεταστικής ή και προανακριτικής επιτροπής, σημειώνοντας μάλιστα με νόημα ότι τη συλλογή υπογραφών μπορεί να την ξεκινήσει ένας οποιοσδήποτε βουλευτής, αν και φυσικά στην πράξη είναι απίθανο αυτό να συμβεί χωρίς τη γνώση και έγκριση της ηγεσίας. Εξάλλου πρωτοβουλία εν αγνοία της ηγεσίας για συγκέντρωση υπογραφών για εξεταστική και συνακόλουθο μπλοκάρισμα της, θα σήμαινε ανοιχτό πόλεμο σαμαρικών- μητσοτακικών.

Είναι γεγονός όμως ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ υπάρχουν ισχυρές φωνές κατά της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής και της πολιτικοποίησης εκ νέου της υπόθεσης, με το σκεπτικό ότι θα συσπειρώσει το ΣΥΡΙΖΑ και θα δώσει στον κ.Τσίπρα τη λαβή να υποστηρίξει ότι διώκεται πολιτικά.

Υπάρχει βεβαίως προφανώς και ένας ακόμη λόγος που ορισμένοι επιθυμούν την αποφυγή της έντασης που θα επέφερε μία εξεταστική: Η κυβέρνηση επιθυμεί να περάσει με συναίνεση την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και θα χρειαζόταν συναίνεση και ορισμένων έστω βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με ισχύ από τις επόμενες εκλογές. Αν και βέβαια ο κ.Τσίπρας από τη ΔΕΘ χθες δεν θέλησε να μετακινηθεί από την πάγια θέση του κόμματος του υπέρ της απλής αναλογικής- κάτι που δε θα μπορούσε άλλωστε να κάνει χωρίς να αντιμετωπίσει έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις.

Στο ερώτημα εάν θα συσταθεί εξεταστική για τη Novartis, από το Μαξίμου παρέπεμπαν σε όσα είχε δηλώσει ο κ.Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου είχε πει ερωτηθείς ειδικότερα εάν θα προχωρήσει σε εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015: “Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών. Νομίζω ότι αυτό το οποίο ζητούν οι πολίτες από εμάς σήμερα είναι να δώσουμε λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα και να κοιτάξουμε μπροστά και όχι πίσω. Νομίζω το τι έγινε το 2015 είναι γνωστό, έχει κριθεί πολιτικά και πρέπει να σας πω ότι η δική μου έμφαση θα είναι στο να κοιτάξω προς το μέλλον και όχι να επιστρέψω σε ένα παρελθόν το οποίο ήταν εξαιρετικά επώδυνο για τη χώρα.”

Και είχε προσθέσει αναφερόμενος γενικότερα στη συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών: “Η διενέργεια Εξεταστικών Επιτροπών ή και Προκαταρκτικών Επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Βουλής. Δεν είναι αρμοδιότητα της Κυβέρνησης. Και, επειδή επιμένω στη διάκριση των εξουσιών και στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τα ζητήματα αυτά θα κριθούν από τη Βουλή. Εάν η Βουλή κρίνει ότι πρέπει να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση για οποιαδήποτε υπόθεση μπορεί να έρθει από τη Δικαιοσύνη, αυτή θα είναι μία ανεξάρτητη απόφαση την οποία θα λάβει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.”

Τι σημαίνει αυτό; Από το Μαξίμου δεν διευκρίνιζαν τίποτε περισσότερο, λέγοντας απλώς ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα, αφού θα έχει διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία και αφού το κυβερνών κόμμα θα έχει μελετήσει το περιεχόμενο της. Επικαλούνταν δηλαδή το θεσμικόν του πράγματος και το διαχωρισμό των εξουσιών, δηλώνοντας ότι αυτή η κυβέρνηση σε αντίθεση με την προηγούμενη δεν προαποφασίζει εξεταστικές, αλλά πως θα αποφασίσει το Κοινοβούλιο ανάλογα με το περιεχόμενο της δικογραφίας.

Υπάρχει βεβαίως και το εξής σενάριο: Αντί εξεταστικής ή προανακριτικής, η Βουλή να ψηφίσει για την κατάργηση της ασυλίας των πολιτικών προσώπων που κατονομάζονται στη δικογραφία και να συνεχιστεί η έρευνα σε δικαστικό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι η εξεταστική επιτροπή ερευνά συνολικά μία υπόθεση και η πρόταση για τη σύσταση της πρέπει να υπογραφεί από 60 βουλευτές και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 2/5 του συνόλου των βουλευτών. Η προανακριτική επιτροπή ερευνά συγκεκριμένες ευθύνες συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, των οποίων τη δίωξη προτείνει (και έχει αρμοδιότητες Εισαγγελέα), άρα η σχετική πρόταση πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με το νόμο για την ευθύνη υπουργών είναι αξιόποινες, πρέπει να υπογραφεί από 30 βουλευτές και να εγκριθεί σε μυστική ψηφοφορία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα